Nyheter

Lege om abortutvalg: Erfaring bør være viktigere enn universitetsgrader

AORTLOVEN: I abortutvalget til helseministeren er ti av 13 helsepersonell, og tre er jurister. Johanne Sommerchild Sundby sier erfaringen deres gir mer ansvarlighet enn en grad i etikk og teologi.

Før hun har rukket å lese hvem som er med i abortutvalget, er Johanne Sommerchild Sundby helt klar:

– Gynekologer bør være representert!

Hun er utdannet lege og har doktorgrad i samfunnsmedisin. Hun sier at det er gynekologene som jobber aller mest med aborter. Det er de som utfører abortene og har god kontakten med kvinnene, og derfor kjenner de problemstillingene godt. To i utvalget er gynekologer.

Det er vanskelig å finne god brukerrepresentasjon i et utvalg som dette, sier Sundby. Likevel sier hun at en gruppe som ikke har representasjon i utvalget, kanskje burde fått det.

– Pårørende som har erfaring med funksjonshemmede barn burde kanskje vært med. Funksjonshemninger er jo en del av diskusjonen ved senaborter. De kunne kanskje kommet med sine erfaringer.

– Det ser spennende ut

Ola Didrik Saugstad sier til Vårt Land at han synes det nye abortutvalget virker bra.

– Det virker som de har fått en god faglig sammensetning. Jeg tror det kan ble mer saklig debatt med et utvalg som har så sterk faglig profil.

Saugstad er barnelege og professor ved Universitetet i Oslo, samt aktiv samfunnsdebattant innenfor medisinsk etikk.

Ola Didrik Saugstad

– Det virker for meg som at de har fått med reflekterte folk, og at de kanskje har villet unngå de mest profilerte debattantene.

Han utdyper videre at det er mange hensyn som må tas når et slikt utvalg skal settes sammen, blant annet geografiske og profesjonsmessige.

– Utvalget skal utføre en veldig viktig oppgave. Totalt sett synes jeg det ser spennende ut og jeg er spent på hva de kommer fram til, sier Saugstad.

– Et vanskelig tema

At to av utvalgsmedlemmene med helsebakgrunn har etikk som fagfelt, bryr Sundby seg lite om. Hun sier mange tror at en grad i teologi eller etikk gir mer ansvarlighet. Det er hun ikke enig i.

– Uansett hvordan man vrir og vender på det, så er abort et vanskelig tema. Jeg tror erfaringer og livene man lever gir bedre svar enn etikken.

Om utvalget skulle ta en beslutning i en retning, understreker Sundby at dette ikke betyr at de ikke har tatt hensyn til motsatt retning.

– Senaborter er kjempevanskelig. De må fatte en beslutning om noe som er splittende.

Ingen fra interesseorganisasjoner

Ingen i utvalget er representanter fra interesseorganisasjoner. På en tekstmelding til Vårt Land skriver Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons interessepolitiske leder Berit Larsen at de ikke har noen synspunkter om sammensetningen.

Hun skriver «Vi fikk tilbud om å foreslå noen inn i utvalget, men valgte å ikke gjøre det».

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er tilfreds med å ha fått utvalget på plass:

– Jeg er veldig glad for at vi har fått på plass et bredt sammensatt utvalg med relevant kompetanse og representanter fra hele landet. Gjennom dette arbeidet vil vi vi få en grundig gjennomgang av abortloven, noe vi mener er viktig, uttaler statsråden i en pressemelding.

Hun påpeker at både helsesykepleier, jordmor, fastlege og jurister er representert i utvalget.

– Det er et godt utgangspunkt. Jeg var opptatt av å få med ulike deler av tjenesten i arbeidet, og er sikker på at utvalget vil gi oss et solid og nyttig kunnskapsgrunnlag, sier Kjerkol.



Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter