Nyheter

Kirkens Nødhjelp-sjefen refser regjeringen: Norge fremstår som ganske grådige

BISTAND: Dagfinn Høybråten roser SV, men reagerer på at utviklingsbudsjettet ikke fikk tilbakeført flere midler. – Norsk bistand burde økes, ikke bli redusert.

Samme dag som regjeringen og SV er blitt enige om et revidert nasjonalbudsjett som kutter i bistandsbudsjettet, annonserer Verdens matvareprogram kutt i matvareutdeling i Sør-Sudan. Grunnen er manglende internasjonal støtte.

Nesten en tredjedel av alle sør-sudanere som verdens matvareprogram planla å hjelpe, vil ikke få hjelpen de akutt trenger. 1.7 millioner kan bli truet av sult som følge av dette, ifølge verdens matvareprogram.

I Stortinget kunne SVs Kari Elisabeth Kaski fortelle at kuttet på fire milliarder kroner i bistandsbudsjettet som ble presentert av Støre-regjeringen, er reversert noe. 2.5 milliarder som skulle brukes på Ukraina-flyktninger er tilbakeført til bistandsbudsjettet.

– Vi er glade for det SV har fått gjennom, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten.

I mai sa han til Vårt Land at han «skjems over Norge» da det ble kjent at regjeringen planla å omdisponere fire bistandsmilliarder. Høybråten er glad for at SV har tilbakeført midler, men skulle gjerne sett en økning i bistandsbudsjettet.

– Vi er i en situasjon hvor sult og hungersnød brer om seg med stadig større fart. De humanitære behovene har ikke vært større siden andre verdenskrig. Norsk bistand burde økes, ikke bli redusert.

Norsk bistand burde økes, ikke bli redusert.

—  Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Mer støtte til FN

Noen av de store kuttene i det første forslaget til revidert nasjonalbudsjett gikk utover Norges støtte til FN.

Nå har Støre-regjeringen snudd og Unicef og FNs utviklingsprogram UNDP får nesten 700 millioner til sammen av de tilbakeførte midlene.

Høybråten sier løsningen er fornuftig og rasjonell:

– Det var helt useriøst å kutte i FNs utviklingsfond uten forvarsel, så det måtte rettes opp i. Vi er også glade for at det har blitt rettet opp i regionbevilgningen til Afrika.

Her blir det tilbakeført 220 millioner kroner i budsjettforliket.

Ingen økning av bistand

At dette er tilbakeføring av midler, og ikke en økning, er Høybråten klar på. Han anklager regjeringen for å ha jobbet for å beholde mest mulig av kuttene.

– Vi har en regjering som prøver å nedkjempe dem som vil at Norge fortsatt skal ha høye ambisjoner om rettferdighet i verden. Vi gir honnør til SV for jobben de har gjort i en voldsom oppoverbakke.

De fattige har i budsjettforhandlingene blitt brukt som forhandlingskort, ifølge Kari Helene Partapuoli. Hun er generalsekretær i Plan International Norge og takker SV for hva de har vunnet frem, men er likevel oppgitt over regjeringen.

– Hvordan passer disse kuttene inn i en sosialdemokratisk politikk som har vært forankret i internasjonal solidaritet siden arbeiderbevegelsens fødsel?

Krigsprofitør

Krigen i Ukraina har ført til økte matpriser globalt, og kostnadene for å drive nødhjelp i mange land øker, ifølge Høybråten. Han ønsker at Norge skal gjøre mer.

– Norge profiterer på krigen og fremstår ganske grådige. Jeg synes det er til å skjemmes over.

Norge har tjent seg søkkrike på krigen i Ukraina og en ustabil verden.

—  Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge

At Norge har tjent på krigen er også Partapuoli enig i. Hun etterlyser en annen prioritering av midler.

– Norge har tjent seg søkkrike på krigen i Ukraina og en ustabil verden, likevel sitter de fattigste fremdeles igjen med 1.5 milliarder mindre. De som har minst får fremdeles minst.


Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter