Nyheter

Israel hardt ut mot Norge for merking av bosetterprodukter

Norges beslutning om å merke produkter produsert i Israels ulovlige bosetninger på Vestbredden, fordømmes av Israels utenriksdepartement, melder avisa Haaretz.

– Denne beslutningen vil ikke bidra til å fremme israelsk-palestinske bånd og vil negativt påvirke bilaterale relasjoner mellom Israel og Norge, samt Norges relevans i å fremme relasjoner mellom Israel og palestinerne, sier departementet i en uttalelse som siteres av israelske Haaretz sent lørdag kveld.

Kvelden før kunngjorde utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) at Norge vil rette seg etter EU-domstolens avgjørelse fra 2019 om merking av bosettervarer.

– Norske forbrukere har rett til å vite om et næringsmiddel som selges i Norge, er produsert i Israel eller i et område okkupert av Israel, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost sendt til NTB fredag kveld.

Israelske bosetterprodukter har tidligere vært merket med Israel som opprinnelsesland, men heretter må det framgå av merkingen at produktene kommer fra bosetninger.

Det gjelder varer fra bosetninger som er opprettet i strid med folkeretten både på Vestbredden og Golanhøydene.

Ikke boikott

EU-domstolen har slått fast at israelske produkter fra okkuperte områder må merkes særskilt slik at forbrukerne ikke blir villedet.

– Dette er på ingen måte snakk om en boikott av Israel. Vi mener at boikott er feil politikk. Norge har et godt forhold til Israel. Det skal vi fortsatt ha, understreker Huitfeldt.

Hun viste også til at mange EU-land, blant dem Danmark, Sverige og Finland, alt har innført tilsvarende krav om særskilt merking av produkter fra bosetninger.

Norge leder giverlandsgruppa for Palestina (AHLC), der også Israel, USA, EU, Russland og FN er med. AHLC møtes flere ganger i året for å koordinere leveransen av internasjonal bistand til palestinerne og den palestinske selvstyremyndigheten. Israelsk utenriksdepartement sier i lørdagens uttalelse ingenting om hvorvidt Israel vil stanse samarbeidet med AHLC som følge av den norske merkingen.

Vin, frukt og grønnsaker

– Næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra, og at det kommer fra en israelsk bosetting dersom det er tilfelle. Det er særlig vin, olivenolje, frukt, grønnsaker og poteter som kommer fra de aktuelle områdene, heter det fra UD.

I tråd med resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og vurderinger fra Den internasjonale domstolen i Haag, er Norges holdning at «Israel» og «israelsk territorium» omfatter territoriet som var underlagt israelsk kontroll før 4. juni 1967, heter det videre.

Denne territorielle avgrensningen av staten Israel er også lagt til grunn for forståelsen av det geografiske anvendelsesområdet for Eftas frihandelsavtale med Israel.

Ulovlige

Israel har siden 1967 etablert rundt 270 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden og drøyt 30 bosetninger på de syriske Golanhøydene.

Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere, men er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen som i artikkel 49 slår fast at okkupantmakter ikke kan flytte deler av sin egen befolkning til områdene som okkuperes.

FNs sikkerhetsråd har også slått fast at bosetningene er ulovlige.

– De israelske bosetningene undergraver muligheten for en tostatsløsning, og de hindrer fred og stabilitet, slo Huitfeldt fast i mai.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter