Nyheter

Høyre etterlyser kompensasjon til friskolene

STATSSTØTTE: Solberg-regjeringen kuttet i statsstøtten til friskolene i eget 2022-budsjettet. Nå ber Høyre Støre-regjeringen om kompensasjon til friskolene.

Da Støre-regjeringen i mai la fram revidert nasjonalbudsjett, meldte Vårt Land at friskolene ikke får de 200 millionene i kompensasjon som de ventet på.

Nå har Høyre lagt inn 166 millioner kroner i partiets forslag til revidert statsbudsjett.

Generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, Jorunn Hallaråker Heggelund, sa da at mangelen på kompensasjon ville få store konsekvenser for friskolene. Rektor ved Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo, Ingunn Juul, antydet at prisene for å gå på skolen kunne gå opp.

Regjeringen strammer inn

Margret Hagerup, stortingsrepresentant for Høyre og medlem i Stortingets utdanningskomité, sier til Vårt Land at hun er redd for hva som vil skje videre.

– Dette kommer etter at regjeringen allerede har strammet inn friskoleloven. Det at regjeringen i tillegg ikke vil øke tilskuddet til friskolene gjør det stadig vanskeligere for friskoler å drive. Regjeringen ønsker kanskje det, men vi ønsker ikke dette og Høyre setter derfor nå av penger til å øke tilskuddet til friskolene.

I april strammet regjeringen inn friskoleloven da de opphevet muligheten for å starte nye private yrkesfaglige videregående skoler og private profilskoler.

Solberg kutta i 2022-budsjettet

Før Støre-regjeringen gikk på i oktober i fjor, rakk Solberg-regjeringen å legge fram forslag til statsbudsjett for 2022. Der kuttet de 170 millioner til friskoler.

Men kuttet til friskolene «var ikke politisk motivert», sier Hagerup:

– Vi sa da vi la fram forslaget at det ikke var en politisk vurdering, men at dette var en teknisk justering av tilskuddet på grunn av lavere kostnader i offentlige skoler under koronapandemien. Vi sa hele tida at hvis det slår annerledes ut enn tenkt, ville vi endre. Ingen kunne forutse den endringen i driftskostnader, og da ønsker vi å øke tilskuddet nå.

Rapport: Gi kompensasjon

Hun sier at Tonje Brenna og kunnskapsdepartementet etterspurte en rapport om friskoler. Den konkluderte med at tilskuddet til friskolene burde økes.

– Regjeringen selv bestilte en utredning, og får levert en tydelig faglig anbefaling, men gjør ikke noe med det. Det kan bli dramatisk for mange skoler.

Margret Hagerup sier at Høyre velger å øke tilskuddet til friskolene i deres forslag for revidert statsbudsjett for å vise regjeringen hvordan Høyre vil prioritere.

– Høyre foreslår å bruke mindre oljepenger enn regjeringen, men også å bruke pengene smartere. Friskolen er et viktig supplement for de som trenger eller ønsker noe annet enn det offentlige tilbyr. Friskolene bidrar til å utdanne barna våre, da er det viktig at de har forutsigbare driftsvilkår

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter