Nyheter

Mistillitsforslag mot Boris Johnson etter partygate-skandalen

MISTILLIT: Storbritannias statsminister Boris Johnson risikerer å måtte trekke seg som partileder og statsminister når partiet skal stemme over mistillitsforslag.

Mandag kveld mellom klokken 19 og 21 norsk tid skal partiet utlyse en mistillitsavstemning, opplyser lederen for 1922-komiteen, Sir Graham Brady.

Det betyr at Brady har mottatt minst 54 brev fra Johnsons partifeller som slutter seg til mistillitserklæringen fra helseminister Steve Brin, og som mener Johnson ikke er skikket til å lede partiet og heller ikke landet. Grensen er satt på 54 fordi det utgjør 15 prosent av partiets parlamentsgruppe.

Bakgrunnen er den såkalte partygate-skandalen om arrangementer og fester som medlemmer av Det konservative partiet og statsminister Boris Johnson holdt under pandemien i 2020 og 2021.

Kan ryke

Dersom Johnson taper avstemningen blant de 359 konservative parlamentsmedlemmene, må han gå av både som partileder og som statsminister. Vinner han avstemningen fredes han derimot fra en ny avstemning i ett år.

Bakgrunnen er den såkalte partygate-skandalen om arrangementer og fester som medlemmer av Det konservative partiet og statsminister Boris Johnson holdt under pandemien i 2020 og 2021.

Mistillitsavstemningen er hemmelig, og Johnson trenger kun et simpelt flertall, altså over halvparten av stemmene, for å vinne. Stemmene vil bli talt opp umiddelbart etter avstemningen.

Sir Graham Brady orienterte Johnson om avstemningen søndag, og de ble enige om å gjennomføre den fortest mulig.

En talsmann for Johnson sier at han ser fram til avstemningen.

– Dette er en mulighet til å bli ferdig med måneder av spekulasjoner og tillate regjeringen å sette en grense og gå videre, sier talspersonen.

Utagerende festing under lockdown

Sjefgransker Sue Gray har i en nylig rapport beskrevet i detalj hvordan de festpregede sammenkomstene i Downing Street utartet.

Under den strenge koronanedstengningen i England, da britene hadde forbud mot å samles for å hindre spredning av covid-19-viruset, kastet festdeltakere opp etter overdreven drikking, fornærmet sikkerhetsvakter og ødela en barnehuske i statsministerboligens hage.

Gray har tatt for seg 16 tilstelninger i Downing Street og i regjeringskvartalet Whitehall i 2020 og 2021.

Sa unnskyld

Johnson har på sin side bedt om unnskyldning for partygate-skandalen og sagt at han har lært leksen sin, men også understreket at han ikke visste at han begikk noe regelbrudd.

Politiet utstedte 126 bøter til 83 personer som politiet fant hadde brutt covid-19-regelverket, deriblant til Johnson, hans kone Carrie Johnson og finansminister Rishi Sunak.

Like etter mistillitsavstemningen ble kjent skriver den britiske utenriksministeren, Liz Truss, på Twitter at hun støtter statsministeren.

– Statsminister har min støtte hundre prosent i dagens avstemning, og jeg oppfordrer på det sterkeste andre partifeller om å støtte ham, skriver hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter