Nyheter

LO vedtok apartheid-forslag

APARTHEID: LO-kongressen vedtok fredag en uttalelse om Palestina som omtaler Israel som apartheidstat. De vedtok også støtte til en internasjonal boikott av Israel. Lederen av Amnesty International ønsker vedtaket velkommen. – Et veldig viktig vedtak.

I februar la Amnesty fram en rapport hvor de konkluderer med at Israel systematisk diskriminerer palestinerne på en måte som rettslig sett kan defineres som apartheid.

Fredag vedtok LO-kongressen Uttalelse om Palestina. Uttalelsen omtaler Israel som nettopp en apartheidstat. Forslaget kom fra LO-ledelsen, og ble vedtatt av et samlet LO.

Et mindretallsforslag om å styrke forslaget ytterligere fikk også flertall, og vedtok LO dermed støtte til en internasjonal boikott av Israel.

– Det er fantastisk at Norges største fagforening ønsker å gjøre dette. Jeg ønsker det velkommen og hyller det, sier Agnès Callamard, generalsekretær i Amnesty International, til Vårt Land.

– Det er et veldig viktig vedtak, fortsetter hun.

Forverret situasjon

1. sekretær Julie Lødrup la fram forslaget fra talerstolen, og forklarte behovet for uttalelsen.

– Situasjonen for palestinerne har forverret seg de siste årene. Blokaden av Gaza, den folkerettsstridige muren og utbyggingen av ulovlige bosettinger fører til oppsplitting av Palestina, og hindrer palestinsk selvstyre og selvstendighet. Vi ser at palestinere står rettsløse overfor en israelsk overmakt, sa Lødrup.

LO vil jobbe for en våpenembargo mot Israel, stopp i handel med varer og tjenester fra ulovlige bosettinger og målrettede sanksjoner på områder av strategisk betydning.

– Derfor legger vi fram en uttalelse der vi krever at norske myndigheter avslutter okkupasjonen og annekteringen av palestinsk land og blokaden av Gaza.

Håper LO kan presse Ap

Norge har foreløpig ikke tatt stilling til om Israel er en apartheidstat. Da Amnesty presenterte rapporten i februar, opplyste Utenriksdepartementet at de ser på apartheid som et rettslig begrep, og at det er rettsvesenets oppgave å avgjøre om apartheid finner sted.

LO har sterke bånd til Arbeiderpartiet. Amnesty-leder Callamard håper LO-uttalelsen kan legge press på Ap og regjeringen om å vedgå at Israel er en apartheidstat.

– Vi må opprettholde presset mot Israel. Landet kommer ikke til å endre seg før resten av verden endrer seg. De må konfronteres med apartheid fra det internasjonale samfunnet, sier Callamard.

31.05.22 WEXO (World expression forum) Agnes Callamard, generalsekretær for Amnesty International. Til Lørdagsintervjuet

Så langt har ikke det internasjonale samfunnet gjort i nærheten av nok for å stå opp mot Israel, mener hun.

– Israel begår forbrytelser mot menneskeheten i form av apartheid, gjennom et system som beskytter en gruppes overlegenhet – israelske jøder – på bekostning av palestinere. Systemet holdes oppe av en rekke alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Vårt Land har bedt regjeringen kommentere vedtaket fra LO, men Utenriksdepartementet har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Det er fantastisk at Norges største fagforening ønsker å gjøre dette

—  Agnès Callamard, leder av Amnesty International

Uttalelsen

Under LO-kongressen i 2017 vedtok LO å gå inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. På LO-kongressen i 2022 gikk de lenger i Uttalelse om Palestina.

I vedtaket står det blant annet:

  • «Tostatsløsningen som ble lagt til grunn bl.a. for «Oslo-avtalene» i 1994 har blitt stadig vanskeligere å se hvordan man kan realisere og flere rapporter har det siste året dokumentert «apartheid» i det som i praksis begynner å likne på en ettstatsløsning.»
  • «Det blir ingen varig fred med fortsatt okkupasjon, anneksjon og apartheid.»
  • «Det er viktig at Norge aktivt jobber for at personer mistenkt for apartheidforbrytelser straffeforfølges, og at ofre for menneskerettighetsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten må få full erstatning.»
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sikter mot en million medlemmer. Forbundet hun leder er fortsatt det største på arbeidstaker siden, men har gått fra å ha litt over til å ha litt under halvparten av de fagorganiserte i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Avviser

Israels ambassade i Oslo har tidligere tilbakevist apartheid-kritikken, og anklager Amnesty for å spre antisemittisme.

– Amnestys rapport er dobbeltmoralsk og benytter seg av demonisering for å delegitimere Israel. Dette er antisemittisme, og det er en fornektelse av staten Israels rett til å eksistere, heter det i en uttalelse, gjengitt av NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter