Nyheter

LO stempler Israel som apartheidstat

BOIKOTT: LO-ledelsen vil stramme boikotten av Israel. Sekretariatet har levert et forslag til uttalelse som slår fast: «Det blir ingen varig fred med fortsatt okkupasjon, anneksjon og apartheid».

Himanshu Gulati, stortingsrepresentant for Frp og leder av Israels venner på Stortinget, mener at uttalelsen er useriøs, og vil heller oppfordre LO til å invitere representanter fra begge sider av konflikten til debatt.

– Her stempler man Midtøstens eneste reelle demokrati som en apartheidstat, og dikterer en løsning som kun tar hensyn til én side, sier Gulati til Vårt Land.

Fra 30. mai til 3. juni samles LO til kongress i Oslo. Her skal delegatene behandle en rekke innkomne forslag. Ett av dem er levert av sekretariatet i LO. I dette mektige organet sitter LOs øverste ledelse, LO-leder Peggy Hessen Følsvik, nestleder, førstesekretær og ledere og nestledere fra fagforbundene.

De har forfattet Uttalelse om Palestina. Her tar LOs fremste ledere på nytt til orde for boikott:

«LO vil jobbe for en vid våpenembargo mot Israel, for en boikott av handel med varer og tjenester fra ulovlige bosettinger og for en boikott av kulturaktiviteter, sportsaktiviteter og akademiske aktiviteter som tjener okkupasjonsmakten.»

Vil straffeforfølge «apartheidforbrytelser»

På kongressen i 2017 vedtok LO å gå inn en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

I Uttalelse om Palestina går sekretariatet i LO ett steg videre i omtalen av Israel. De sier i flere punkter at landet praktiserer apartheid:

«Tostatsløsningen som ble lagt til grunn bl.a. for «Oslo-avtalene» i 1994 har blitt stadig vanskeligere å se hvordan man kan realisere og flere rapporter har det siste året dokumentert «apartheid» i det som i praksis begynner å likne på en ettstatsløsning.»

«Det blir ingen varig fred med fortsatt okkupasjon, anneksjon og apartheid.»

Og til sist: «Det er viktig at Norge aktivt jobber for at personer mistenkt for apartheidforbrytelser straffeforfølges, og at ofre for menneskerettighetsbrudd og forbrytelser mot menneskeheten må få full erstatning.»

LIV

Kongressen bestemmer

Leder for internasjonal avdeling i LO, Liv Tørres, forklarer bakgrunnen for uttalelsen til Vårt Land, men understreker at det er den kommende LO-kongressen som bestemmer om forslaget til uttalelse vedtas.

– Bakgrunnen er at situasjonen har forverret seg betydelig for palestinerne i løpet av de fem årene som har gått siden forrige kongress, sier Tørres, og fortsetter:

– Okkupasjon, annektering av land, blokaden av Gaza og muren mot Vestbredden gjør det vanskelig eller umulig å se hvordan en tostatsløsning skal realiseres, og det har også brakt undertrykkelsen av palestinerne til et nivå som fremstår systematisk og folkerettsstridig.

– Kongressen må ta stilling til hvor langt de ønsker å gå når det gjelder å betegne Israel. Men det er tunge, internasjonale rapporter som ligger i bunn for formuleringene, og de har dokumentert grundig hvorfor de bruker de betegnelsene, sier Tørres.

Kongressen må ta stilling til hvor langt de ønsker å gå når det gjelder å betegne Israel

—  Liv Tørres, leder internasjonal avdeling i LO

Regjeringen tar ikke stilling

Amnesty International la i februar fram en rapport der de konkluderer med at Israel systematisk diskriminerer palestinerne på en måte som kan kalles apartheid.

I mars sa Michael Lynk, FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, dette da han la fram sin rapport: Dette er apartheid.

Apartheid er afrikaans og betyr «atskilthet», og var navnet på den ideologien og det rasediskriminerende lovverket og politikken som det regjerende Nasjonalistpartiet benyttet for å forsvare det hvite herredømmet i Sør-Afrika fra 1948 til 1994.

Statssekretær Henrik Thune (Ap) i Utenriksdepartementet har sagt til NTB at regjeringen tar ikke stilling til om Israel er en apartheidstat.

Dette er et av det mest ensidige og unyanserte partsinnleggene jeg noen gang har lest om situasjonen i Midttøsten

—  Himanshu Gulati (Frp), stortingsrepresentant

Gulati: – Useriøst

– Dette er et av det mest ensidige og unyanserte partsinnleggene jeg noen gang har lest om situasjonen i Midtøsten. Jeg er veldig glad for at det ikke er forfatterne av dette som har ansvar for å skape en løsning i konflikten, sier Himanshu Gulati til Vårt Land etter å ha lest forslaget til uttalelse.

Han leder Israels venner på Stortinget, en gruppe folkevalgte som står opp for Israel.

– Det er absolutt lov å være kritisk til Israel, men her er det ikke ett ord om Hamas sin rolle som terrororganisasjon, om palestinernes manglende gjennomføring av valg, eller om positive trender i Israel, som at arabiske partier er med i regjeringen og at man har normalisert relasjonene med en rekke arabiske land.

hg

Ber om nyanser

– Hvordan ser du på de konkrete problemstillingene uttalelsen tar opp, som fortsatt utvidelse av bosettinger på okkupert land?

– Det er både nødvendig og riktig å være kritisk til delene av Israels politikk som man er uenig i, og mitt parti har også vært kritisk til bosettingene. Men det er forskjell på å være kritisk, og å urettmessige stemple én side som en rasistisk apartheidstat, uten å være kritisk til utfordringene i det palestinske styresettet.

Gulati understreker at han respekterer ulike syn, men håper at både han og LO deler samme mål om en fredsløsning.

– Men da må alle være mer nyanserte og mindre ensidige i virkelighetsbeskrivelsen, sier han.

Var uenighet sist

Liv Tørres i LO vil ikke gå inn i noen debatt om innholdet nå, når forslaget snart skal behandles av LOs høyeste organ, men hun tar gjerne debatten etter at et vedtak er gjort. Selv om palestinernes sak har vært høyt på dagsorden i LO lenge, forventer hun at det kan bli debatt om hvor langt man skal gå.

– På forrige kongress var det en del uenighet om hvor langt man skulle gå med tanke på sanksjoner, men det ligger et tungt ønske i bunn om å styrke palestinernes rettigheter, sier Tørres.

---

Sekretariatet i LO

  • Her sitter LOs ledelse, leder Peggy Hessen Følsvik, nestleder Roger Haga Heimli og 1.-sekretær Julie Lødrup. En nestlederstol står tom fram til valget er gjort.
  • Øvrige representanter er Anita Paula Johansen, Norsk Arbeidsmandsforbund, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet, Mette Nord, Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug, Fagforbundet, Jørn Eggum, Fellesforbundet, Steinar Krogstad, Fellesforbundet, Christopher Beckham, Handel og Kontor, Frode Alfheim, Industri Energi, Anne Berit Aker Hansen, NNN, Kjersti Barsok, NTL og Egil Andre Aas, LO Stat.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter