Nyheter

Mistenker antisemittisme bak drap på eldre mann i Lyon

FRANKRIKE: En fransk aktor mistenker antisemittisk motiv for drap på en eldre mann i Lyon, Frankrike. Det vil være det trettende antisemittisk motiverte drapet i Frankrike siden 2003.

René Hadjadj (89) døde etter å ha blitt dyttet ut av vinduet fra 17. etasje i sin egen leilighet i Lyon 17. mai. Hans 51-år gamle nabo ble arrestert etter drapet, men var ikke umiddelbart mistenkt for hatkriminalitet, skriver The Guardian.

Dette skal ha endret seg etter at den franske organisasjonen Bureau National de Vigilance Contre L’Antisemtisme (BNVCA), som jobber mot antisemittisme, uttalte seg om saken. De trakk linjer til en lignende hendelse fra 2017, der jødiske Lucie Attal, bedre kjent som Sarah Halimi, ble kastet ut av vinduet sitt. Den gang ble det store demonstrasjoner etter at den tiltalte ble sendt til psykiatrisk behandling, fremfor fengsel.

Jødiske advokater samlet dessuten antisemittiske twitter-innlegg fra tiltalte Kobili Traore. Dette skal ha snudd saken, som i utgangspunktet ikke ble koblet til antisemittisme. Det skriver The Jewish Chronicle. Aktor i Hadjadj-saken Nicolas Jacquet uttalte følgende om twitringen til Traore:

– Etter at sosiale medier-innlegg har blitt presentert for oss, har påtalemyndigheten spurt dommerne om å ta i betraktning de forverrede forholdene av en handling utført grunnet offerets etnisitet, nasjonalitet, rase eller religion, sa Jacquet ifølge The Guardian.

Seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) Vibeke Moe, skriver til Vårt Land at det ikke er uvanlig med diskusjon om motivasjonen bak slike drap.

Det er viktig at man ikke avfeier et antisemittisk motiv før man har undersøkt spørsmålet tilstrekkelig

—  Seniorforsker Vibeke Moe

– For eksempel kan man av åpenbare årsaker ikke alltid være sikker på om gjerningspersonen hadde et antisemittisk motiv eller om offerets jødiske identitet er irrelevant for hendelsen. Dette er noe av årsaken til at hatkrim-statistikk kan være upresis, skriver Moe og legger til:

– Det er imidlertid viktig at man ikke avfeier et antisemittisk motiv før man har undersøkt spørsmålet tilstrekkelig. Frankrike har hatt en serie med svært alvorlige antisemittiske angrep de senere år, inkludert flere drap. Det har også vært eksempler på at man på et tidlig tidspunkt har avvist antisemittisk motivasjon, for deretter å gå tilbake på dette senere i prosessen.

En økende tendens

I mars 2018 ble Yacine Mihoub dømt til livstid i fengsel etter drapet på 85-år gamle Mireille Knoll, en fransk Holocaust-overlevende som ble knivstukket elleve ganger før leiligheten hennes ble påtent. Dette er et av flere antisemittiske mord i Frankrike de siste årene.

Blomster og plakater utenfor Mireille Knolls leilighet under en stille marsj i Paris få dager etter drapet i mars 2018. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB

En rapport fra The Center for the Study of Contemporary European Jewry ved Universitetet i Tel Aviv viser at det forekom 589 antisemittiske hendelser i Frankrike i fjor. Dette inkluderer 60 voldstilfeller, 68 brannstiftelser og tre tilfeller av hærverk.

Til sammenligning var tallene fra andre land i 2021:

  • 2.255 hendelser i Storbritannia.
  • 3.028 hendelser i Tyskland.

Flere antisemittiske drap

Frankrike har en jødisk befolkning på om lag 446.000. Siden 2003 har det blitt begått tolv drap på jøder i Frankrike med antisemittisk motivasjon, ifølge rapporten. Dersom drapet på René Hadjadj blir dømt som et antisemittisk motivert drap vil dette tilføye denne statistikken.

Drapet på Sarah Halimi fra 2017 førte til store protester i Frankrike. Den tiltalte, Kobili Traore, hadde vært påvirket av marijuana, og det ble fastslått at han ikke kunne holdes ansvarlig grunnet psykose under hendelsen. President Macron tok til orde for lovendringer knyttet til narkotikabruk og kriminalitet i forbindelse med Halimi-saken:

– Å velge å ta narkotiske stoffer for å så ‘bli gal’ burde ikke, i mitt syn, fjerne ditt straffeansvar, sa Macron i et intervju med Le Figaro i april i fjor.

De antisemittiske hendelsene i Frankrike i fjor var på sitt høyeste i forbindelse med oppblussingen av Israel-Palestina-konflikten i mai 2021 og innstramninger av koronarestriksjonene i Frankrike i august. Vårt Land har tidligere skrevet om koblinger mellom koronakonspirasjoner og antisemittisme.

French Interior Minister Christophe Castaner, center, followed by Strasbourg chief Rabbi Harold Abraham Weill, second right, walk amid vandalized tombs in the Jewish cemetery of Westhoffen, west of the city of Strasbourg, eastern France, Wednesday, Dec. 4, 2019. Regional authorities in eastern France say vandals have scrawled anti-Semitic inscriptions, including swastikas spray-painted in black, on 107 tombs in a Jewish cemetery. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

---

Antisemittiske hathandlinger i Frankrike

  • 2021:
  • Totalt: 589 hendelser.
  • 60 voldstilfeller.
  • 68 brannstiftelser.
  • Tre tilfeller av hærverk.
  • 2020:
  • Totalt: 339 hendelser.
  • 44 voldstilfeller.
  • 54 brannstiftelser.
  • To tilfeller av hærverk.
  • 2019:
  • Totalt: 687 hendelser.
  • 45 voldstilfeller.
  • 101 brannstiftelser.
  • Fem tilfeller av hærverk.
  • Kilde: The Center for the Study of Contemporary European Jewry ved Universitetet i Tel Aviv.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter