Nyheter

Kirken skal drøfte kjernekraft

ATOMKRAFT: FN ønsker økt bruk av kjernekraft som energikilde. Den norske kirke ber Norge om å følge FNs råd i klimakrisen, men har ikke tatt standpunkt til kjernekraft. KrFU ber DNK om å passe seg.

FNs klimapanel – The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – presenterer i siste rapport fire scenarioer for løsninger på klimakrisen. I alle forslag er økt bruk av kjernekraft som energikilde med – på det minste en økning på 98 prosent innen 2050, og på det meste en økning på 501 prosent.

FN taler dermed klart: Verden må doble, og kanskje femdoble, bruken av kjernekraft for å løse klimakrisen.

Det er ikke opp til Den norske kirke å avgjøre betydningen av kjernekraft for å avhjelpe klimakrise

—  Kristin Raaum, leder i Kirkerådet

På Kirkemøtet til Den norske kirke i november i fjor ble det vedtatt nye forslag om hvordan kirken skal forholde seg til klimasaken. Her sier Kirkemøtet at Den norske kirke vil «være en pådriver for at det norske samfunnet følger forskningsbaserte råd fra FN og IEA (det internasjonale energibyrået) for å kunne oppfylle de forpliktelsene som ligger i Parisavtalen og bærekraftsmålene.»

Vil diskutere videre

Så når FN sier ja til kjernekraft, og Den norske kirke sier ja til FN, hva betyr det for kirkens syn på kjernekraft?

– Det er ikke opp til Den norske kirke å avgjøre betydningen av kjernekraft for å avhjelpe klimakrisen. I kirken vil vi diskutere dette temaet videre i tiden som kommer, og da vil nok også dette være en del av den samtalen, skriver leder i Kirkerådet, Kristin Raaum, i en SMS til Vårt Land.

På spørsmål om hva slags omfang klimavedtaket fra i fjor har, og hvorvidt kjernekraft kan bli tema på et senere kirkemøte, vil ikke Raaum kommentere videre.

MDG ønsker kirken velkommen

Det er ingen politiske partier som sier klart ja til kjernekraftverk i Norge, men Miljøpartiet de Grønne (MDG), Høyre (H) og Fremskrittspartiet (Frp) har programfestet at Norge burde satse mer på forskning på kjernekraft.

Det er naivt å tro at man kan unngå kjernekraft

—  Hadle Rasmus Bjuland, leder i KrFU

Nestleder i MDG Arild Hermstad ønsker Den norske kirke velkommen i kjernekraftdebatten:

– IPCCs klare beskjed er at kjernekraft må være en del av energimiksen som løser klimakrisa, uten at de tar til orde for at kjernekraft er en slags vidundermedisin for klimaet. Derfor er det bra at kirken ønsker en kunnskapsbasert debatt om hvilke løsninger som trengs. Og jeg er veldig glad for at kirken spiller en så aktiv rolle i vår tids største utfordring, skriver Hermstad i en e-post til Vårt Land.

Han skriver videre at MDG støtter klimapanelets konklusjoner om at kjernekraft er en viktig del av den internasjonale løsningen. Men kraftverk i Norge tror han ikke er løsningen:

– Dersom vi legger opp til en satsing på kjernekraft her hjemme, risikerer vi å utsette overgangen til fornybar enda mer. Norges rolle kan være å bidra med finansiering for de landene som vil satse, og vi bør delta i ulike former for forskningssamarbeid og tilby utdanning innen kjernekraft, skriver Hermstad.

Forvalteransvar

Der KrF ikke har kjernekraft på programmet, går KrFU inn for at Norge må satse på kjernekraft. Leder i KrFU Hadle Rasmus Bjuland forklarer det slik:

– Det er naivt å tro at man kan unngå kjernekraft. Kjernekraft kommer til å være en viktig energikilde vi må benytte oss av på et tidspunkt. Vi må være fremoverlente og satse på videre forskning av konsekvenser ved bruk av kjernekraft.

Bjuland mener det fra et kristent ståsted handler om forvalteransvaret.

– Vi må ta vare på kloden vår og forvalte de ressursene vi har. Det kan vi gjøre – samtidig som vi er positive til kjernekraft, sier Bjuland og legger til at alle energiressurser har visse konsekvenser for miljøet:

– Vi må tenke hvordan vi kan best mulig kan produsere grønn energi og benytte oss av de ressursene som gir minst negative konsekvenser. Jeg tror kjernekraft vil være en viktig energikilde for å kunne nå klimamålene.

Han mener likevel Den norske kirke bør passe seg for å ta del i kjernekraftdebatten:

– Jeg som politiker vil aldri blande meg opp i teologiske standpunkter, og det samme mener jeg ikke kirken bør gjøre med politiske løsninger. Det er bra at kirken er samfunnsengasjert, men rollen bør heller være å vokte etikken og adressere problemer. Ikke lage politiske løsninger.

Hadle Rasmus Bjuland. KrFU.

Grasrotopprør

I Kristelig Folkeparti har Truls Olufsen-Mehus, inntil nylig fylkesleder i Troms og Finnmark, uttalt at han ønsker kjernekraftverk i Nord-Norge. Tidligere i år vedtok også Rogaland KrF å «være positiv til forskning og utredning av produksjon av kjernekraft i Norge».

Også i Høyre var kjernekraftverk i Norge oppe til debatt på siste landsmøte. Partileder Erna Solberg uttalte tidligere i år at å satse på norske kjernekraftverk ville være en «fallitterklæring».

---

Kjernekraft

  • Fremskrittspartiet: Intensivere forskning på kjernekraft, med vekt på thorium.
  • Miljøpartiet de grønne: Opprettholde og videreutvikle Norges miljøer innenfor utdanning og forskning på moderne atomreaktorteknologi for å fortsette å bidra til å øke sikkerheten i de landene som har slik produksjon.
  • Høyre: Norge skal ta en aktiv rolle i den internasjonale forskningen og utviklingen av ny kjernekraftteknologi, deriblant thorium.
  • Har ikke kjernekraft på programmet: Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Rødt, Senterpartiet, Sosialistisk venstreparti og Venstre.

---

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter