Nyheter

Mehl til Vårt Land: – Vi skal ta imot ukrainske soldater

UKRAINA: Norge skal ta imot sårede ukrainske soldater til behandling på norske sykehus. Det bekrefter justisminister Emilie Enger Mehl til Vårt Land. Venstre-leder Guri Melby sier det er «for lite, for sent».

Nå er det klart: Regjeringen har besluttet at Norge skal ta imot sårede soldater fra Ukraina til medisinsk evakuering og behandling på norske sykehus. Det sier justisminister Emilie Enger Mehl til Vårt Land.

– Norge står nå klare til å bidra. Vi har flere medisinske fagmiljøer med spesialkompetanse på blant annet traumer. Det gjør oss godt rustet til å ta imot sårede soldater, sier Mehl.

Soldatene vil kunne tas imot som del av Norges bidrag gjennom EUs mekanisme for sivil beredskap (UCPM). Norge planlegger å ta imot 550 soldater, som er den tidligere besluttede rammen av pasienter i den såkalte Medevac-ordningen.

– Norge er allerede en av de største bidragsyterne i ordningen for medisinsk evakuering av sivile fra krigen i Ukraina. Regjeringen vil nå også ta imot sårede soldater, sier Mehl.

Blir ikke hentet fra Ukraina

– Medevac-ordningen gjør at Norge kan bistå i behandling av soldater som er evakuert fra frontlinjen, sier Mehl, som opplyser at Norge også vil ta imot soldatenes pårørende.

– Det er fortsatt god kapasitet på denne rammen, men vi følger situasjonen nøye, forklarer Mehl.

Soldatene kommer imidlertid ikke til å bli hentet ut fra Ukraina.

– Vi kommer ikke til å hente dem fra frontlinjene i Ukraina, men fra naboland, blant annet Polen. Det er fordi det ikke er mulig å komme seg til fronten for å bistå der, sier justisministeren.

Dagbladet skrev tirsdag at Norge arbeider med en løsning der man ikke tar imot sårede soldater direkte fra fronten i Ukraina, men at de kommer til Norge via et tredjeland, som kan være Polen.

Fått fire forespørsler

Vårt Land fortalte for to uker siden at Støre-regjeringen ved justisminister Mehl har fått fire forespørsler fra Ukraina:

«Norge mottok 23. april, 5., 7. og 10. mai bistandsanmodninger gjennom EUs ordning for sivil beredskap om å tilby medisinsk evakuering av skadede ukrainske soldater», opplyste justisminister i et skriftlig svar til Stortinget.

Blant annet Venstres leder Guri Melby har vært ute og kritisert regjeringen for å ikke komme med et svar på problemstillingen tidligere.

– Hvorfor har dette tatt så lang tid, Mehl?

– Norge har ikke erfaring med medisinsk evakuering av sårede soldater fra en pågående konflikt. Det har vært behov for å sikre at det er innenfor regelverket også å inkludere sårede soldater i ordningen med medisinsk evakuering, sier Mehl.

– Når kan man vente de første ankomstene?

– Medevac-ordningen er operativ, men jeg kan ikke gå inn på spesifikt tidspunkt for når de første soldatene kommer til Norge, sier Mehl.

Venstre: – Oppsiktsvekkende lang tid

Guri Melby sier det er bra at regjeringen har valgt å ta imot soldatene, men hun mener det er for lite og for sent.

– De drar beina etter seg gang på gang. Dette er en alvorlig sak som handler om liv, derfor er det oppsiktsvekkende at regjeringen har brukt så lang tid på dette, sier Melby til Vårt Land.

Venstre-lederen stiller seg også kritisk til at regjeringen ikke skal ta imot soldater direkte fra Ukraina.

– Det er uforståelig for meg hvis regjeringen fortsatt nekter å ta imot dem, men at de må komme fra et tredjeland, som tar lenger tid og gjør situasjonen mer kritisk, sier Melby.


Høyre: – En dårlig unnskyldning

Sveinung Stensland, justispolitisk talsperson i Høyre, legger seg på samme linje som Melby.

– Det er en god avgjørelse, men den burde kommet for lenge siden, sier han til Vårt Land.

– Justisministeren sier at «Det har vært behov for å sikre at det er innenfor regelverket også å inkludere sårede soldater i ordningen med medisinsk evakuering». Hva tenker du om denne begrunnelsen?

– Det er en dårlig unnskyldning. Andre land har tatt imot sårede soldater. Er det sånn at Norge har et vanskeligere lovverk enn disse landene? I så fall burde regjeringen startet prosessen tidligere.

Stensland er kritisk til regjeringens evne til å håndtere kriser.

– Når det kommer press og krisesituasjoner er det viktig å hva god styringslinjer og ansvarslinjer. Denne saken viser at regjeringen ikke har det, mener han.

---

Sårede soldater i Ukraina

  • I midten av april opplyste president Zelenskyj at mellom 2.500 og 3.000 ukrainske soldater var døde, og at omtrent 10.000 var såret, og at det var vanskelig å si noe om hvor mange av disse som ville overleve.
  • Nasjonalgarden har mistet 560 soldatar sidan 24. februar, og nesten 1.700 soldatar er såret.
  • I det utbomba Azovstal-stålverket i Mariupol er det mange sårede ukrainske soldatar. Tyrkia har tilbudt seg å evakuere dem via sjøveien.
  • Siden krigen startet for snart tre månader sidan har begge sider, Ukraina og Russland, vært varsomme med å oppgi tall på døde og sårede soldater.

Kilder: AFP

---

Har hentet pasienter tidligere, bare ikke soldater

Evakueringen av sårede ukrainske soldater kan skje med det norske ambulanseflyet som inngår i EUs ordning for sivil beredskap (UCPM).

I 2020 signerte Norge en egen avtale med EU om å etablere og drifte et ambulansefly for pasienter med alvorlige smittsomme sykdommer. Tjenesten er organisert gjennom UCPM.

Flyet, med norsk mannskap, ble operativt på vegne av EU 1. mars i år. Første oppdrag var å evakuere ukrainske pasientar fra Polen til Norge.

Støre-regjeringa har sagt ja til å hente inntil 550 ukrainske pasientar med pårørande, som er blitt evakuerte til Moldova.

Polen behandler soldater

Polens statsminister Mateusz Morawiecki opplyste i april, til flere medier, at landet tar imot sårede ukrainske soldatar.

Euractiv skriver at 120 helseinstitusjoner har gjort klar 7.000 sykehussenger for soldatar fra nabolandet, og at et spesialtog vil frakte sårede soldatar fra Ukraina til Polen.

Reuters melder at statsminister Morawiecki har sagt at Polen kan ta så mange som 10.000 skadde soldatar.

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter