Nyheter

Apekopper påvist i flere nye land

PANDEMI: De første tilfellene av apekopper er påvist i Sveits og i Israel, de foreløpig siste i en rekke land i Europa og Nord-Amerika der virussykdommen er påvist.

Helsedirektoratet i sveitsiske Bern opplyser at personen som fikk påvist smitte der lørdag, trolig ble smittet i utlandet. Pasienten har fått behandling og er nå i isolasjon hjemme.

I Israel er viruset påvist hos en 30 år gammel mann som nylig kom tilbake fra Vest-Europa med symptomer på apekopper. Viruset gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig. Vanligvis blir pasienten frisk etter to til fire uker. Apekopper er endemisk i deler av det sentrale og vestlige Afrika.

De siste ukene er viruset imidlertid påvist i Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Italia, Portugal, Spania og Sverige, samt i USA, Canada og Australia.

Folkehelseinstituttet i Norge mener sykdommen ikke har potensial til å bli en pandemi og viser til at viruset ikke smitter lett. Apekopper kan spres gjennom hudkontakt eller dråper, samt gjennom deling av for eksempel sengetøy eller håndklær.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har besluttet å granske de utypiske utbruddene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter