Nyheter

Tyrkias ambassadør krever svensk riksdagsmedlem utlevert

Den tyrkiske ambassadøren i Stockholm peker ut et svensk riksdagsmedlem han gjerne ville sett utlevert til Tyrkia.

Ambassadør Hakki Emre Yunt retter flere anklager mot svenske riksdagsmedlemmer og hevder de har forbindelser til den terrorlistede kurdiske PKK-organisasjonen.

Han nevner spesielt Amineh Kakabaveh. Hun ble valgt inn for Vänsterpartiet, men er nå partiløs.

For å slippe gjennom en svensk Nato-søknad krever Tyrkia at Sverige kutter bånd til PKK og andre kurdiske organisasjoner, og ambassadøren går langt i sine anklager om svenske bånd til kurderne.

– PKK har bånd til enkelte riksdagsmedlemmer. De arbeider mot Tyrkia hele tiden. De presser den svenske regjeringen til å innta en negativ holdning til Tyrkia, sier han.

Kakabaveh var den som avla den siste stemmen for Magdalena Andersson som statsminister i november etter at hun hadde fått en avtale med sosialdemokratene om samarbeid med PYD, det største politiske partiet til de syriske kurderne.

– At frihetskjempere som slåss eller sympatiserer med YPG/PYJ eller PYD klassifiseres som terrorister av noen statsaktører, er uakseptabelt, skrev Socialdemokraternas partisekretær Tobias Baudin i november.

YPG, som er en væpnet gren av PYD, var USAs og Vestens nærmeste allierte i kampen mot IS i Syria, til Tyrkias store irritasjon. Tyrkia likestiller YPG med PKK, står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.

Nyhetsbyrået TT har forsøkt å få tak i Amineh Kakabaveh, uten å lykkes.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter