Nyheter

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

STRØM: Norge importerer høye strømpriser gjennom kraftkablene til utlandet, mener forskningsstiftelsen De Facto.

Det kommer fram i en fersk rapport fra stiftelsen De Facto som driver kunnskapsarbeid for norsk fagbevegelse, skriver Klassekampen.

Det er krafteksporten som gjør at Norge importerer høye priser fra Europa.

– Det blir ikke mer eksport, men de norske kundene blir tvunget til å betale det samme som en potensiell britisk kunde ville betalt, sier Isak Lekve, en av utrederne bak rapporten til Klassekampen.

De Facto foreslår strukturelle grep for å bøte på problemene. Økt strømproduksjon er ikke nok. Blant forslagene er å reforhandle avtalene med Tyskland og Storbritannia om eksport av norsk kraft, stanse eksport av vannkraft når det er lite vann i magasinene og makspris på kraft for industrien.

– Alle vil satse grønt, men alle de store nysatsingene utenom havvind – hydrogen, batterier, karbonfangst og lagring – er avhengig av lave kraftpriser.

– Hydro og Equinor har nettopp skrinlagt planene om en batterifabrikk i Sør-Norge, men samtidig kommer det batterifabrikker akkurat hvor kablene fra Norge kommer i land i Nord-England og i Tyskland. Det er ganske poetisk, sier Lekve.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter