Nyheter

Ville utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker alt nå. Stortinget sa stopp

ABORT: Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget har med solid flertall avvist et forslag fra Venstre om å utvide selvbestemt abortgrense til 18 uker.

Komiteen ga sin innstilling i saken torsdag ettermiddag. Venstre fikk bare begrenset støtte i intensjonen om å utvide abortgrensen, da fra SV og Rødt.

Heller ikke et forslag om å skrote nemndbehandling av fosterreduksjon ble vedtatt. Venstre ville be regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om å oppheve den aktuelle paragrafen fra regjeringen de selv satt i. Men fremstøtet favnet ikke nok støtte.

Det var Venstre-leder Guri Melby som fremmet forslaget sammen med vararepresentant Sofie Høgestøl og Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Vil ikke gi seg - kan fremme forslaget på nytt

– Jeg er svært skuffet over at flertallet i komiteen ikke støtter forslaget vårt, skriver Thorsvik i en epost til Vårt Land.

Hun peker på at fem av ni stortingspartier gått til valg på å liberalisere loven. Blant disse er regjeringspartiet Ap.

– Jeg synes det derfor er spesielt synd og merkelig at ikke Ap støtter forslaget vårt, som faktisk er deres programfestede politikk, uttaler hun.

Thorsvik varsler at Venstre kan komme til å fremme forslaget på nytt.

---

Abortloven

  • En rekke partier sto før fjorårets valg frem med ønske om å utvide dagens selvbestemte abortgrense. Det eneste på borgerlig side var Venstre.
  • I Hurdalsplattformen fra regjeringen skriver ikke Ap og Sp noe om å liberalisere dagens lov. Det er Sp mot.
  • Men et utvalg som skal gjennomgå loven og vurdere dagens abortnemnder skal til slutt ende opp som stortingssak.

---

Duket for abortdebatt i juni

Tidligere regjeringsmakker Høyre varslet i Vårt Land i april at partiet ikke ville følge Venstre. Ap deler i praksis syn med Venstre og vil utvide dagens grense.

Men overfor Aps egne på Stortinget var meldingen fra helseminister Ingvild Kjerkol klar: Hun ba alle partier vente med å vurdere abortgrenser til et utvalg hadde gjennomgått dagens lov og ordningen med abortnemnder. Utvalget ventes å bli nedsatt innen Stortinget tar sommerferie.

– Det er bra at flertallet støtter fremgangsmåten. En helhetlig utredning er i seg selv historisk. For mange er dette etiske spørsmål og et utvalg derfor en klok måte å møte tematikken på, sier Cecilie Myrseth (Ap), nestleder i Helse- og omsorgskomiteen.

Stortinget behandler Venstres forslag i møte torsdag 2. juni. Det blir den første debattrunden om dagens abortlov i denne stortingsperioden.




Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter