Nyheter

Spansk lovforslag om betalt mensfri ved store smerter

Den spanske regjeringen fremmer et lovforslag om betalt permisjon for kvinner som lider av alvorlige menstruasjonssmerter.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Hvis forslaget går gjennom i nasjonalforsamlingen, blir Spania det første landet i Europa med en slik lovgivning. Men statsminister Pedro Sánchez fra Sosialistpartiet leder en mindretalls-koalisjonsregjering, og det er usikkert om han får flertallet med seg.

Som ved lønnet permisjon av andre helsemessige årsaker, må en lege gå god for at det foreligger medisinske grunner til å få sykepenger under mensperioden.

En viktig anerkjennelse

Likestillingsminister Irene Montero mener at lovforslaget er en viktig anerkjennelse av et helseproblem som til nå i stor grad har blitt feid under teppet.

– Mensperioder skal ikke lenger være tabu. Kvinner skal slippe å gå på jobb med smerter, slippe å ta piller før de kommer på jobb og skjule det faktum at de har smerter som gjør at de ikke klarer å jobbe, uttalte hun på en pressekonferanse etter at regjeringen hadde vedtatt lovforslaget.

Rundt en tredel av spanske kvinner som har menstruasjon, har sterke smerter, ifølge gynekologi- og obstetrikkforeningen.

Forslaget om menspermisjon er del av en større helsereform som også inkludere endringer i landets abortlover.

Det foreslås å oppheve kravet til mindreårige på 16 og 17 år om å innhente samtykke fra foreldrene før de avslutter et svangerskap. Forslaget inkludere også tiltak for å øke tilgangen til abort ved offentlige sykehus.

Gratis bind og tamponger

Lovforslaget innebærer også gratis utdeling av prevensjonsmidler og bind og tamponger i videregående skoler, og styrker seksualundervisningen. Bind og tamponger vil også bli gratis for kvinner i utsatte miljøer, og momsen skal fjernes, noe spanske kvinner lenge har krevet.

Det er usikkert når lovforslaget skal opp i nasjonalforsamlingen, men det kan ta flere måneder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter