Nyheter

Rødt lokker på KrF: Skrot høyresiden for å sikre ideelle barnehager

IDEELLE: I stortingsinnspurt med Ap/Sp-regjeringens nye barnehagelov ber Rødt venner av ideelle barnehager styre unna høyresiden og sikre et forlik til venstre kant. – KrF bør søke til oss, appellerer partiet ytterst til venstre.

En rekke ideelle aktører som driver private barnehager har slått alarm før stortingsbehandlingen som nå pågår. De frykter at regjeringens nye lov som skal bremse kommersielles plass i barnehagesektoren kan gi utgifter og byråkrati som kvelder ideell drift.

I Vårt Land nylig ba KrFs Kjell Ingolf Ropstad Sp presse sin regjeringspartner Ap til et barnehageforlik med partier til høyre. Nå serverer Rødt en ganske annen invitt:

– Hvis Ropstad vil ha et krafttak mot de kommersielle og for å sikre de ideelle barnehagene, så står Rødt med døren høy og porten vid for å få dette til, sier Rødts Hege Bae Nyholt, leder av Utdannings- og forskningskomiteen.

Rødt står med døren høy og porten vid for å få dette til

—  Hege Bae Nyholt

Bred samling? Rødt mener de ideelle vil tape

KrF har ikke selv plass i komiteen. Men partiets gamle allierte i Solberg-regjeringen, Høyre og Venstre, appellerte før kunnskapsminister Tonje Brennas innstrammende lovforslag kom om å møte dem i et forlik.

– Et bredt forlik er det først og fremst de ideelle barnehagene som vil tape på, sier Bae Nyholt.

– KrF får ikke løftet de ideelle barnehagene ved å inngå et bredt forlik med høyresiden, som jo er de kommersielle eiernes fremste forkjempere, sier hun.

13.05.22 Hege Bae Nyholt, Rødts representant i Trøndelag fylkesting

Slik strammes det inn

Under en stortingshøring for halvannen uke siden advarte flere ideelle barnehageaktører – inkludert flere i kristelig sektor – mot endringene regjeringen foreslår:

  • At hver private barnehage skal være et selvstendig rettssubjekt og ha forbud mot å drive med annen virksomhet i tillegg.
  • De skal heller ikke kunne ta opp lån fra andre enn finansinstitusjoner. Eksempelvis vil en menighets- eller gårdsbarnehage ikke kunne ta opp et rentefritt lån fra en veldedig støttespiller.

---

Ny barnehagelov

  • Fredag før påske la kunnskapsminister Tonje Brenna frem forslag til endringer i barnehageloven.
  • Hun vil stoppe utviklingen der store selskaper kjøper opp barnehager og tar ut stor fortjeneste på ulikt vis.
  • Ideelle aktører reagerer. Flere av dem mener at endringene også rammer barnehager som klart er drevet uten profittmotiv.

---

Mener røde grep vil være «vinn-vinn»

Så lenge det er kommersielle eiere i sektoren, mener Rødt det er behov for reguleringer «som dessverre» kan komme til å ramme ideelle barnehager. Men partiet mener disse barnehagene kan sikres gjennom et profittforbud.

KrF får ikke løftet de ideelle barnehagene ved å inngå et bredt forlik med høyresiden.

—  Hege Bae Nyholt (Rødt), leder av Utdanningskomiteen

Ett annet verktøy er å få på plass en definisjon av ideell barnehage, pluss et eget register over hva som da er godkjente ideelle aktører. Ut fra dette kan kommuner da stille vilkår om at barnehager skal være ideelle for å få tilskudd.

– Et register vil være bra både for kommuner som finansierer barnehager og de ideelle selv. Det er en vinn-vinn-situasjon for begge, mener Bae Nyholt.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) går i gang med ei stortingsmelding om ungdommar og utdanning. Ho vil gjere barne- og ungdomsskulen meir praktisk. Foto: Terje Bendiksby / NTB / NPK

Ryddejobb – men også plass til menighetsbarnehager

– Men de ideelle frykter nå for mer byråkrati: Har Rødts modell plass til en menighetsbarnehage?

– Ja. Og en del ideelle tar jo også til orde for profittforbud. Jeg forstår at en del små ideelle opplever situasjonen utfordrende og komplisert. Men det er viktig at vi nå tar den ryddejobben, som gjør fremtiden tryggere for de barnehagene som utgjør mangfoldet.

Tirsdag i neste uke er frist for avklaring i Stortinget om regjeringens nye lovverk. En uke i forkant var ikke noe flertall avklart, opplyses det fra ulike kilder til Vårt Land.

Advarsel: Kan skuffe fagbevegelsen

I februar – før kunnskapsminister Tonje Brenna la frem den nye loven – var hun i en stortingsdebatt langt fra negativ til et bredt politisk forlik om ny barnehagelov. SV og Rødt advarte begge mot at regjeringen søkte støtte på høyre kant i politikken.

– Hvor dramatisk vil det være om regjeringen gjør nettopp det?

– Da vil Ap og regjeringen møte en skuffet fagbevegelse. Spørsmålet om profittfri velferd var en av de store sakene i valgkampen, og særlig blant de velgerne som sørget for politisk skifte: LO og Fagforbundet ga under høringen nylig tydelig støtte til innstrammingene og mente det hastet med ytterligere innstramminger. Velger AP å ikke lytte til fagbevegelsen i dette spørsmålet vil det trolig koste mye for Ap og føre til en uthuling av lovverket, svarer Rødt-representanten.



Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter