Kunnskapsminister Tonje Brenna la rett før påske frem lovendringer for mindre butikk og tunge overskudd i barnehagesektoren. Men Ap/Sp-regjeringen har ikke flertall, og Rødt og SV vil helst stramme inn lovverket enda mer.
– En skjebnetid for mangfold i barnehager og de ideelles plass. Sp har nøkkelrollen for å unngå dette, sier KrF-talsmann Kjell Ingolf Ropstad.
Tidlig vinter har også Jan Tore Sanner (H) og Abid Raja (V) appellert til Aps kunnskapsminister om et bredt stortingsforlik. Fredag ropte ideelle barnehageaktører – inkludert flere i kristelig sektor – varsko i stortingshøring.
Stridens kjerne: Flere plikter – noen forbud
Med høringen gikk avsparket for stortingsstrid. Innen 24. mai må Utdannings- og forskningskomiteen ha landet et flertall for Ap og Brennas prestisje-innstramming: Bremse kommersialiseringen av barnehagesektoren.
I forslaget ønsker kunnskapsministeren blant annet følgende grep:
- Hver private barnehage skal med få unntak være et selvstendig rettssubjekt. Det blir forbudt å drive med annen virksomhet i tillegg.
- Forby barnehagene å ta opp lån fra andre enn finansforetak. Det blir dermed bom for internlån i et konsern. Også et rentefritt lån fra en veldedig støttespiller til eksempelvis en menighetsbarnehage, kan også bli rammet.
- Private barnehager får meldeplikt til kommunen og Utdanningsdirektoratet ved eierskifte eller endringer.
«Det gir et dårligere tilbud og mer byråkrati»
En rekke ideelle aktører i sektoren er urolige for konsekvensene. Det er også KrF-talsmann Ropstad.
– Endringene vil gi økte utgifter for barnehagene og spesielt for de små ideelle, organisert som nettverk eller kjeder. I stedet for å bruke penger på barn og kompetanse må de bruke dem på egne utgifter. Det gir et dårligere tilbud og mer byråkrati, frykter Ropstad.
Før Brenna viste kortene, ble en stortingsdebatt om velferdsprofitt i februar oppspill til oppgjøret som nå kommer. Både Høyres Sanner og Venstres Raja appellerte om bred samling i Stortinget for å trygge mangfoldet av barnehager.
---
Kamp mot profitt
- Før valget var kampen mot «profitt» i barnehagesektoren viktig for Ap, SV og ikke minst Rødt.
- Særlig det at utenlandsk kapital har kjøpt seg store og tapper ressurser fra barnehagesektoren, egget venstresiden til kamp.
- Lovgrep mot dette kom før påske. Regjeringen vil også gjennomgå finansieringssystemet for barnehager.
---
Ropstads bønn til Sp: Unngå Rødt og SV
Rødt og SV reagerte derimot syrlig mot å involvere borgerlige partier.
– Pratet om forlik med høyrekreftene og de borgerlige lover ikke godt, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Oppspillet er også bakteppet for at Ropstad nå ber Senterpartiet redde en bred enighet: Presse Ap bort fra barnehageløsning med SV og Rødt. Sp kan bygge bro mot partier til høyre.
– Sp må sikre mangfold og ro i barnehagesektoren. Det holder ikke å abdisere og la Ap drive politikken. Lytter de til Rødt og SV, blir det bare enda verre. Da kan gårdsbarnehager, menighetsbarnehager og andre ideelle aktører i sektoren forsvinne, mener Ropstad.
KA frykter for kirkebarnehager
KrF og flere ideelle aktører i barnehagesektoren støttet flere enkeltpunkter i lovendringene. Men under stortingshøringen fredag lød det flere varsko mot trøbbel ideelle barnehager kan møte:
– Summen blir det motsatte av flere partiers løfter om bedre kår for ideelle. Alle private skjæres over en kam, slik at robuste private kjeder overlever – og ideelle og enkeltstående legger ned. Markedet vil bli enda mer preget av private, advarte Jens Apostolopoulos Bjelland, spesialrådgiver i KA Arbeidsorganisasjonen for kirkelige virksomheter.
Varsko mot mer byråkrati
KA favner 54 ideelle menighets- og kirkebarnehager. Bjelland frykter nedleggelser. Også IKO Kirkelig pedagogisk senter gikk i rette med enkeltforslag. Kritikere gikk spesielt ut mot at alle private barnehager må registreres som eget rettssubjekt og gi mer byråkrati.
– Det vil få store negative konsekvenser: Det må opprettes egne styrer, egne bankkontoer og utarbeides tusenvis av nye arbeidskontrakter, sa Jørn-Tommy Schjelderup, administrerende direktør i PBL (Private Barnehagers Landsforbund).
[ «Jeg har lurt på om jeg er en sånn fyr som forlater ting» ]
Uten samling – frykt for omkamper
Da lovendringene ble presentert, forklarte Brenna hovedmålet: Å sikre at norske barnehager ikke blir «investeringsobjekt for dem som vil tjene penger».
I Stortinget i februar var hun åpen for et bredt stortingsforlik, men gjentok ikke dette da hennes ferdige forslag kom.
I høringen fredag ble det imidlertid advart mot omkamper om regelverk når regjeringer skifter.
Sp: Klarer strategien selv – uten Ropstad
Sps Torleik Svelle, som sitter i Utdanningskomiteen, sier til Vårt Land at partiets mål nettopp er endringer «som står seg over tid».
– Et forlik som gir forutsigbarhet er et viktig prinsipp for oss, uttaler han.
Ropstads oppfordring om å presse Ap bort fra Rødt og SV, er han litt mer syrlig til:
– Det er alltid koselig å ta imot tips. Samtidig klarer Sp å legge opp forhandlingsstrategien selv, uten at Ropstad skal blande seg inn i den. Men jeg tar gjerne imot Ropstad og snakker litt med ham, sier Svelle.
[ Svært få bønder klarer seg med inntekt kun fra gården - heller ikke Torill ]