Nyheter

Leter etter savnede i Ukraina

UKRAINA: Det er over 200 tilfeller av tvungne forsvinninger i Ukraina, melder FN. Dette antallet kommer til å øke så lenge det er krig, mener Kathryne Bomberger, generaldirektør i den Internasjonale kommisjonen for savnede personer (ICMP).

– Hva er hovedårsakene til at folk forsvinner i Ukraina?

– Mennesker forsvinner av flere årsaker. Flere soldater er savnet som et resultat av kamper, mens flere sivile er savnet som følge av bombeangrep og masseflytting.

– Hva betyr at en person er «forsvunnet» og «savnet»?

– Tvungne forsvinninger er mennesker som forsvinner ufrivillig. En savnet personer er en som formelt meldes savnet eller når en uidentifisert kropp blir oppdaget. Mennesker som er savnet er en global utfordring. Vi jobber med personer som er savnet som følge av væpnet konflikt, menneskerettighetsbrudd, katastrofer, organisert kriminalitet og migrasjon.

Mennesker som er savnet er en global utfordring

—  Kathryne Bomberger, generaldirektør i ICMP

– Har dere allerede begynt å arbeide i Ukraina?

– Ja. I april ba myndighetene oss om hastehjelp for å hjelpe å gjøre rede for mennesker som har forsvunnet etter den russiske invasjonen. Ellers har vi jobbet i landet siden konflikten i Øst-Ukraina brøt ut i 2014. Det antas at flere tusen har forsvunnet de siste åtte årene.

– Hvordan jobber dere?

– Noe av det viktigste vi gjør er DNA-innsamling for å etablere en DNA-database. Dette er en effektiv og pålitelig måte å identifiseres savnede mennesker på. For å få så sikre resulter som mulig trenger man DNA fra flere i familien til den savnede.

– Det er avdekket flere massegraver i Ukraina. Hvordan finner dere identiteten til de som ligger i disse gravene?

– Vi bruker DNA-teknologi, hvor DNA trekkes ut fra den uidentifiserte personens organ eller skjelett. Det sammenlignes deretter med DNA gitt gjennom spytt eller blodprøver av slektninger.

– Hva gjør arbeidet til ICMP så viktig?

– Arbeidet vårt hjelper til med å gjenforene familier, identifisere drepte mennesker og gir rettsmedisinsk informasjon som kan brukes som bevis på krigsforbrytelser. Det er mye falsk informasjon om krigen i Ukraina. Faktabasert, troverdig og upartisk informasjon er derfor stadig viktigere for å forstå hva som har skjedd og for å holde gjerningsmennene ansvarlig for menneskerettighetsbrudd.

– Hva er disse menneskerettighetsbruddene?

– Stater har forpliktelser i henhold til internasjonal og nasjonal lov til å gjennomføre effektive undersøkelser når mennesker forsvinner. Statene må også sikre de savnedes familier rett til rettferdighet, sannhet og erstatning.

11.05.22 Oslo, Norge. Kathryne Bomberger, generaldirektør i ICMP (internasjonale kommisjonen for savnede personer). Til Lørdagsintervjuet

– Er det menn eller kvinner som er ofre for tvungne forsvinninger?

– Flertallet av de som forsvinner er menn. Flertallet av de som kjemper i krig er menn, noe som er en av hovedårsakene til at folk forsvinner.

– Hva er de største utfordringene for dere i Ukraina?

– Det er vanskelig å gjennomføre arbeidet vårt når det er krig. Vi begynner vanligvis etter en krig har endt. Ukraina er et unikt tilfelle, fordi myndighetene spurte oss om hjelp nå.

---

Internasjonale kommisjonen for savnede personer

  • Opprettet i 1996 på et G-7-toppmøtet i Lyon, Frankrike.
  • ICMP opprinnelige mandat var å hjelpe til med å gjøre rede personer som var savnet etter krigene i tidligere Jugoslavia på 1990-tallet.
  • I 2014 ble den en internasjonal organisasjon med eget styringssystem og internasjonale kapasiteter.
  • Har vært aktiv i rundt 40 land.

Kilde: ICMP

---

– Hva er de største utfordringene ICMP står overfor generelt?

– Forsvinning involverer ofte flere menneskerettighetsbrudd, både med hensyn til personene selv og i forhold til familien deres. Mange stater vil ikke samarbeide med oss, fordi de selv er ansvarlig for menneskerettighetsbruddene. Dette gjør det også mer krevende å finne mennesker som er forsvunnet. Dette er blant annet tilfelle i Syria, hvor over 100.000 er savnet.

– Hva gjør dere i disse situasjonene?

– Da jobber vi ofte med ikke-statlige og internasjonale organisasjoner.

---

Kathryne Bomberger

  • Har vært generaldirektør i International Commission on Missing Persons (ICMP) siden 2004.
  • Utdannet ved George Washington University i Washington, D.C. Hun har en bachelor i historie, og en master i internasjonale relasjoner.
  • Amerikansk statsborger. Bosatt i Haag, Nederland, hvor ICMP har hovedkontor.

---

– Har dere tall på hvor mange som er savnet internasjonalt?

– Det er ingen god statistikk på omfanget av problemet globalt. Dette skyldes at mange stater gjennomfør ikke effektive og ærlige etterforskninger.

– Du ble utnevnt til generaldirektør i ICMP i 2004, etter å ha ledet utviklingen av ICMP siden 1998. Hvordan ble du involvert i organisasjonen?

– Jeg har alltid ønsket å jobbe med menneskerettigheter. Da ICMP utlyste en ledig stilling, for over 20 år siden, bestemte jeg meg for å søke. Jeg skulle bare være i organisasjonen i seks måneder, men etter jeg begynte kunne jeg ikke tenke meg en annen jobb.

11.05.22 Oslo, Norge. Kathryne Bomberger, generaldirektør i ICMP (internasjonale kommisjonen for savnede personer). Til Lørdagsintervjuet

– Er det noen historier som har gjort spesielt inntrykk på deg?

– Jeg vil alltid huske arbeidet vi gjorde i forbindelse med Srebrenica-massakren. Det er en av de mest kompliserte sakene vi har jobbet med. Omtrent 8.000 bosnjakiske gutter og menn ble drept av bosnisk-serbiske soldater. Mange var begravd i massegraver, og senere flyttet, i et forsøk å skjul drapene. Vi fant 7.000 mennesker. Det var en av de første gangene vi brukte DNA-teknologi til å spore savnede personer. Det fungerte bedre enn vi forventet.

– Det anslås at totalt 40.000 mennesker forsvant under Balkan-krigene på 1990-tallet. I dag er det gjort rede for 70 prosent av de savnede. Hvilke lærdommer tar du med deg fra det arbeidet?

– Bosnia gir meg håp. Arbeidet vi gjorde viser at man kan finne et stort antall savnede mennesker selv om man har oddsene imot seg.

– Hva har overrasket deg mest siden du startet i ICMP?

– Folk har vært savnet som et resultat av konflikt, kriminalitet, politisk undertrykkelse, migrasjon og naturkatastrofer i århundrer. Jeg er overrasket over hvor lite fokus det har vært på denne utfordringen internasjonalt. Det er et problem som berører alle. Europa er, for eksempel, det kontinentet hvor flest er savnet som et resultat av migrasjon.

– Hvor mange er savnet i Europa?

– Omtrent 20.000 er savnet som et resultat av migrasjon. Mange er krigsflyktninger fra Syria som trolig har dødd under den farlige reisen over Middelhavet.

– Hvordan finansieres ICMP?

– ICMP er frivillig finansiert. De økonomiske bidragene gis hovedsakelig av regjeringer og internasjonale organisasjoner. Norge er blant landene som har gitt oss økonomisk støtte.

– Har Norge noen andre roller i ICMP?

– Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) har vært kommissær i ICMP siden 2013. Vi håper også at Norge signerer avtalen om ICMPs status og funksjoner. Da vil Norge kunne spille en viktig rolle for å løse en utfordring som berører hele verden.

Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter