Nyheter

Peru med milliardsøksmål mot spanske Repsol etter oljeutslipp

MILJØKATASTROFE: Peru saksøker det spanske energiselskapet Repsol for det store oljesølet som tilgriset kysten i januar. Peru krever 4,5 milliarder dollar i erstatning.

Vulkanutbruddet og tsunamien på Tonga førte til massivt oljesøl i Peru. Mange jobber med å rense strendene for olje. 21 av dem er forbudt å besøke av helseårsaker. Foto: Martin Mejia / AP / NTB

Søksmålet ble levert til en sivil domstol i Lima og inkluderer i tillegg til Repsol forsikringsselskapet Mapfre, et raffineri og rederiet Fratelli d’amico Armatori, som eide oljetankeren.

– Disse søksmålene kan skape presedens for oljesøl som forårsaker skade og ikke-materiell skader på grunn av forurensing av kystområder, ifølge direktør Julian Palacin i Perus konkurranse- og forbrukertilsyn INDECOPI.

INDECOPI krever 3 milliarder dollar for miljøødeleggelser langs kysten av Peru og 1,5 milliarder til kompensasjon til forbrukere, innbyggere og andre som ble påvirket av katastrofen.

Repsol sier i en uttalelse at selskapet anser søksmålet som grunnløst.

Oljesølet skjedde 15. januar da oljetankeren Mare Doricum, som seilte under italiensk flagg, losset olje ved Repsols raffineri i Ventanilla, 30 kilometer nord for Lima.

Oljeselskapet mener ulykken skyldtes bølger som ble uløst av et vulkanutbrudd på øya Tonga på andre siden av Stillehavet.

Perus regjering omtalte ulykken som en økologisk katastrofe. Oljesølet rammet mer enn 700.000 innbyggere, de fleste fiskere, og tvang et tjuetalls strender og mange forretninger til å stenge.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter