Nyheter

Tusenvis av palestinere fulgte drept journalist til graven

Tusenvis av sørgende palestinere fulgte fredag den drepte Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh til graven i Øst-Jerusalem.

51 år gamle Akleh kom fra en kristen palestinsk familie og seremonien ble holdt i en fullsatt katolsk kirke i Jerusalems gamleby. Deretter ble kisten båret til det siste hvilested, til lyden av taktfaste rop som «Palestina, Palestina».

Da kisten noen timer tidligere ble båret ut fra St. Joseph-sykehuset i Øst-Jerusalem, ble området utenfor stormet av israelsk opprørspoliti som rev palestinske flagg fra de mange som var møtt fram.

TV-bilder fra hendelsen viser at kisten med den drepte journalisten på et tidspunkt holdt på å falle i bakken.

– Umenneskelig

– Israelske spesialstyrker angriper ondskapsfullt gravfølget som bærer kisten til Abu Akleh. Nå kan alle se Israels umenneskelighet, tvitret PLO-toppen Hanan Ashrawi.

Ifølge israelsk politi ble det aksjonert fordi flere av de frammøtte kastet stein mot dem.

Israel forbyr palestinske flagg og israelske sikkerhetsstyrker aksjonerer ofte mot palestinere som trosser forbudet under demonstrasjoner i Øst-Jerusalem, som ble okkupert i 1967.

Soldater troppet også opp for å fjerne flagg som var hengt opp utenfor huset til den drepte journalistens familie, samme dag som hun ble drept.

Israelsk opprørspoliti stormet fredag området utenfor St. Joseph-sykehuset i okkuperte Øst-Jerusalem, der mange var møtt fram for å ta farvel med kisten til den drepte journalisten Shireen Abu Akleh. Foto: AP / NTB

Stor anerkjennelse

Shireen Abu Akleh, som også hadde amerikansk statsborgerskap, hadde jobbet for Al Jazeera i de okkuperte palestinske områdene siden 1997 og hadde stor anerkjennelse som journalist.

Onsdag ble hun skutt i hodet og drept da hun dekket et israelsk raid mot en palestinsk flyktningleir i Jenin.

Andre journalister som var til stede, inkludert en som ble såret, sier de israelske soldatene åpnet ild mot dem, til tross for at de bar vester og hjelmer merket med «PRESS».

Israels statsminister Naftali Bennett hevdet at Akleh «trolig» ble drept av en palestinsk skytter.

Det israelske forsvaret publiserte en video av væpnede palestinere som avfyrte skudd og hevder at den underbygde påstanden om at det var et av disse skuddene som drepte Akleh.

51 år gamle Shireen Abu Akleh hadde jobbet for Al Jazeera i de okkuperte, palestinske områdene siden 1997. Onsdag ble hun skutt i hodet og drept under et israelsk raid mot en palestinsk flyktningleir i Jenin. Foto: AP / NTB

Umulig

Den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem sendte straks etterforskere til stedet som ved hjelp av GPS-koordinater og oversiktsbilder fastslo at det ikke var skudd fra den kanten som drepte Akleh.

– Skytingen i videoen kan umulig ha vært de skuddene som traff Shireen Abu Akleh og hennes kollega, konkluderte B'Tselem.

Israels forsvarsminister Benny Gantz medgir at israelske soldater kan ha avfyrt skuddet som drepte Akleh, men fredag konkluderte landets forsvarsledelse med at dette ikke lar seg fastslå.

– Konklusjonen i den foreløpige rapporten er at det ikke er mulig å finne ut av hvem som avfyrte skuddet som traff og drepte reporteren, het det i en uttalelse.

En fullsatt kirke i Jerusalems gamleby tok fredag farvel med den drepte Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh. Foto: AP / NTB

Overlater til ICC

Israel har bedt palestinske myndigheter om å utlevere kulen som drepte Akleh og samarbeide om å etterforske drapet på henne, noe president Mahmoud Abbas har avslått.

Palestinske myndigheter sier at de vil etterforske hendelsen på egen hånd og deretter overlevere etterforskningsmaterialet til Den internasjonale straffedomstolen i Haag. ICC etterforsker alt påstander om israelske krigsforbrytelser i de palestinske områdene.

Israel gjennomfører ifølge menneskerettighetsorganisasjoner som B'Tselem sjelden grundig etterforskning når israelske soldater anklages for drap på palestinere, og i de sjeldne tilfellene der noen blir funnet skyldig resulterer det i kun i reprimande, degradering eller annen mild straff.

Over 50 palestinske journalister er ifølge menneskerettighetsorganisasjoner drept av israelske styrker siden 2000.

(©NTB)

Shireen Abu Akleh var Al Jazeeras korrespondent i de palestinske områdene og hadde jobbet for den panarabiske TV-stasjonen siden år 2000. Foto: Al Jazeera Media Network via AP / NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter