Nyheter

Frittalende kardinal ble pågrepet i Hongkong

Den pensjonerte kardinalen Joseph Zen (90) og flere andre demokratiaktivister ble pågrepet i Hongkong onsdag, ifølge flere rapporter.

Zen ble løslatt mot kausjon samme dag, ifølge lokale medier. I en video publisert på nett, vinker han til journalister på vei ut av politistasjonen i Chai Wan.

Også sangeren og skuespilleren Denise Ho, advokaten Margaret Ng og akademikeren Hui Po-keung ble pågrepet av det nasjonale sikkerhetspolitiet i Hongkong onsdag. Det opplyser menneskerettsgruppa Hongkong Watch.

Kort tid etter at Zen ble løslatt, ba Det hvite hus i en uttalelse Kina om å slippe ham fri. 90-åringen er tidligere katolsk biskop i Hongkong.

Han og de andre aktivistene ble pågrepet med hjemmel i Hongkongs nasjonale sikkerhetslov, opplyser kilder i rettsvesenet og politiet til nyhetsbyrået AFP. Myndighetene i Hongkong har ennå ikke bekreftet pågripelsene.

Zen har vært kritisk til Vatikanets beslutning om å inngå kompromiss med Kina om utnevnelsen av biskoper på fastlandet.

– Pavestolen ser på nyheten om kardinal Zens pågripelse med bekymring og følger utviklingen svært tett, sa Vatikanet i en kort uttalelse.

De pågrepne var alle forvaltere av et fond som har gitt juridisk hjelp til folk som deltok i massedemonstrasjonene med krav om demokrati i 2019. Fondet ble lagt ned i 2021.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter