Nyheter

Ukraina: Nesten 60 land krever FN-møte om Ukraina

Nesten 60 land stiller seg bak et krav om et ekstraordinært møte om Ukraina i FNs menneskerettsråd, ifølge Ukrainas ambassadør.

– I dag har vi bedt om en spesialsesjon i FNs menneskerettsråd til å vurdere den forverrede situasjonen for menneskerettigheter i Ukraina, sier Jevhenija Filipenko i en videomelding på Twitter mandag.

– Vi vil ikke hvile før vi sikrer at de som begår disse forbrytelsene, stilles til ansvar, tilføyer Filipenko, som er Ukrainas ambassadør til FN i Genève.

Diplomater opplyser til nyhetsbyrået Reuters at møtet etter planen skal finne sted torsdag. Ukraina viser til meldinger om krigsforbrytelser og overgrep i byen Butsja og andre frigjorte deler av landet, samt store tap av menneskeliv i russisk-kontrollerte Mariupol.

Ifølge Reuters' kilder kan det på møtet bli diskutert en resolusjon der granskingskommisjonen for Ukraina-krigen blir bedt om å lage en detaljert rapport til rådet senere i år.

Den norske juristen Erik Møse leder kommisjonen som ble oppnevnt av FNs menneskerettsråd i mars.

Russiske styrker er blitt anklaget for omfattende angrep på sivile mål i Ukraina, deriblant på skoler, helseinstitusjoner, boligblokker og sivil infrastruktur.

Flere tusen mennesker har mistet livet, og millioner er drevet på flukt siden invasjonen startet 24. februar.

Russland har avvist anklager om krigsforbrytelser.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter