Nyheter

EU er forplikta til å importere russisk gass fram til 2030

SANKSJONER: EUs muligheter til å straffe Russland ytterligere blir stadig færre, etter at EU-kommisjonen i forrige uke la fram forslag til unionens sjette sanksjonspakke. Nå er det venta at gassimporten står for tur, men ifølge internasjonale lover er europeiske selskaper forplikta til å betale for mer enn halvparten av dagens gassimport fram til 2030.

Dersom EU-kommisjonen får viljen sin, ligger EU ligger an til å kutte importen av russisk olje i løpet av året. I forslaget til ny sanksjonspakke som ble lagt fram i forrige uke, foreslår kommisjonen å fase ut all import av russisk råolje i løpet av det neste halvåret.

Før nyttår skal unionen også fase ut importen av all raffinert olje. Samtidig blir enda en russisk storbank utestengt fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT.

Med det begynner mulighetene å begrense seg for å sanksjonere Russland ytterligere. Ifølge den amerikanske avisa Politico er det venta at det nå er importen av russisk gass som nå står for tur – en import flere av unionens medlemsland er svært avhengige av.

– Det må gjøres. Men det kommer til å bli stygt, sier en ikke navngitt EU-diplomat til avisa.

«Må» importere

Ifølge Politico vil imidlertid et slikt grep stå i fare for å skade EUs økonomi langt hardere enn den vil skade Russlands. Mens enn boikott vil merkes i Russland i løpet av ett år eller to, vil flere europeiske land få store problemer i løpet av få uker.

Et importforbud vil også kunne være i strid med internasjonale handelsavtaler.

Flere europeiske selskaper har langtidsavtaler med Russland, som i mange tilfeller løper fram til 2030. Disse er gjerne basert på det såkalte «bruk-eller-betal»-prinsippet, som innebærer at selskapene må betale uavhengig om gassen blir brukt eller ei.

I dag importerer EU 155 milliarder kubikkmeter russisk gass årlig, og dersom avtalene respekteres kan ikke tallet reduseres til mindre enn 90 milliarder før 2030, ifølge Oxford-forsker Jonathan Stern. Alle europeiske selskap har hittil varsla at de akter å respektere avtalene, og spørsmålet blir da om europeiske politikere kommer til å overstyre denne avgjørelsen.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen la fram en ny sanksjonspakke mot Russland onsdag. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

---

Europeisk gassforbruk

  • I 2021 konsumerte EU-landa rundt 390 milliarder kubikkmeter gass
  • Gass står for cirka én fjerdedel av EUs totale energiforbruk
  • EU importerte i fjor 155 milliarder kubikkmeter russisk gass, hvilket utgjør rundt 45 prosent av EUs gassimport, og rundt 40 prosent av unionens totale forbruk.
  • Norge er den nest største gasseksportøren til EU, og eksporterte 113 milliarder kubikkmeter til unionen i 2021.
  • I årets første kvartal lå snittprisen på én kvadratkubikk gass på 1,12 dollar, hvilket vil si 10,69 kroner målt i dagens dollarkurs.

---

Tyskland bestemmer takta

EU har allerede lagt fram planer om å redusere avhengigheten av russisk gass med to tredjedeler innen utgangen av året, og fase ut all import innen 2027. Dette kan i så fall være i strid med overnasjonale handelsavtaler.

Russisk gass står i dag for rundt halvparten av Tysklands gassforbruk, og er med det Europas største importør av russisk gass. For flere mindre EU-land er situasjonen enda mer prekær. For eksempel står Russland for mer enn 80 prosent av Østerrikes forbruk. Mens pådrivere som Polen og landa i Baltikum presser på for få år en fortgang på sanksjonene, er det derfor venta at flere mindre land vil stille seg bak Tysklands forslag til nedtrappingstempo.

Invasjonen av Ukraina og EUs nedtrapping av russisk gassimport bidrar til rekordhøye eksportinntekter til Norge. I mars måned alene solgte Norge gass for 112 milliarder kroner – ei seksdobling siden samme måned i fjor. Aldri før har Norge tjent like mye på eksport av gass i løpet av én måned.


HØR VÅRT LANDS PODKAST:


Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter