Nyheter

Robbes for mat, land og jordbruksmaskiner

UKRAINA: Den okkuperte Kherson-regionen blir plyndret for korn og jordbruksmaskiner, som sendes til Russland og den okkuperte Krymhalvøya. Bønder tvinges til å jobbe for okkupantene og gi fra seg mye av avlingene. Ukrainske myndigheter advarer mot at plyndringen kan føre til sult i verden.

Kherson-regionen er et viktig jordbruksområde og produserer hvete, solsikker og grønnsaker. Det meste av regionen har vært okkupert siden begynnelsen av mars.

Kontroll over regionen anses som viktig for å opprette en landkorridor til den okkuperte Krymhalvøya og sikre vanntilførsel til Krym fra elva Dnipro.

Russland har satt inn sin egen administrasjon i regionhovedstaden Kherson, og innført russiske rubler som betalingsmiddel. Mange frykter at det snart kan bli opprettet en russiskkontrollert republikk og at menn kan bli utkalt for å slåss mot andre ukrainere.

Til tross for et brutalt regime der folk blir mishandlet, fengslet og torturert har folk fortsatt å demonstrere mot okkupantene.

FRUKTBART: Vannmeloner og annen frukt selges på et marked i Kherson, Ukraina i juli 2020. Den fruktbare regionen opplever nå at grønnsaker og korn blir ekspropriert til Russland.

Tømmer lagre og kornsiloer

Ifølge Radio Free Europe har det dukket opp store mengder grønnsaker fra Kherson på markedene på Krym siden okkupasjonen.

Myndighetene på Krim hevder det skyldes nye økonomiske bånd til «de frigjorte områdene», mens ukrainske myndigheter sier det skyldes plyndring og utpressing fra bønder. Stjålne matvarer skal også ha blitt sendt tilbake til Kherson som nødhjelp.

24. april skrev det ukrainske menneskerettsombudet Lyudmila Denisova på Facebook at okkupantene hadde ødelagt en silo i landsbyen Novooleksiivka, og tatt med seg kornet til Krym. Tog merket med «korn» ble også observert på vei over Kertsj-brua til det russiske fastlandet.

– Okkupantene stjeler alt de kan. De begynte å forsyne seg i Novooleksiivka, som ble tatt først, og har fortsatt innover i regionen, sier Serhiy Danylov ved Senter for Midtøsten-studier i Kyiv, som tidligere har jobbet for en landbruksorganisasjon i Kherson.

Ifølge Danylov har okkupantene alt tatt 400 000 tonn korn ut av Ukraina.

– De tar litt og litt, pakker det i små og store lastebiler og kjører det til Russland. De forsyner seg både fra store og små gårder, sier Danylov til Vårt Land.

Bønder i okkuperte områder blir også forsøkt presset til å inngå avtaler om å gi fra seg 70 prosent av avlingene. Sammen med minelagte åkre, gjør dette at bønder kvier seg for å gå ut og jobbe.

«Ekspropriering» som svar på utenlandske sanksjoner

I en pressemelding 27. april skrev myndighetene i Krasnojarsk-distriktet i Sibir at de hadde vedtatt å importere korn fra Kherson-regionen som svar på utenlandske sanksjoner mot Russland.

– Siden det er akutt mangel på grønnsaker og korn i regionen som resultat av utenlandske sanksjoner (…), vil ekspropriering av fjorårets overskudd og den nåværende avlingen være en måte å hjelpe småbedrifter og forbrukerkollektiver, står det i pressemeldingen som nå er fjernet.

Myndighetene uttrykte også håp om at man kunne øke leveransene til russiske forbrukere ved å hente mat fra andre områder under russisk kontroll etter at «den militære operasjonen i Ukraina» var avsluttet.

Ifølge Serhiy Danylov har en tredjedel av lagrene i Kherson-regionen alt blitt «ekspropriert». Halvparten av dette var ment til eksport, mens den andre halvparten skulle til Ukraina.

Ukraina har vært preget av tørke tidligere, som her i 2007. I dag er Kherson-regionen et nøkkelsted i Russlands invasjon av landet.

Overtar eiendom

Ifølge rapporter har okkupantene også overtatt jordbruksland.

11. april dukket væpnede tsjetsjenske soldater opp på eiendommen til jordbruksselskapet Agrospivruzhnost i Henitsjesk-området.

De erklærte at jorda nå tilhørte dem, og at ledelsen ville bli halshugget hvis noe forsvant fra eiendommen. Arbeiderne fikk beskjed om å bli værende og fortsette med våronna, mens tsjetsjenerne begynte å selge korn fra lagrene.

I deler av Luhansk-regionen som har blitt okkupert siden februar, skal bønder ha blitt forsøkt tvunget inn i kollektivbruk.

– Trolig planlegger de å gjøre det samme i Kherson. Folk venter bare på at det skal skje, sier Serhiy Danylov.

Konfiskering av mat og kollektivisering vekker vonde minner i Ukraina, der mellom tre og fire millioner mennesker sultet i hjel på 1930-tallet som resultat av Stalins kollektivisering av landbruket. Massesulten er kjent som holodomor.

A column of Ukrainian tanks and APCs move towards the de-facto border with Crimea near Kherson, southern Ukraine, Friday, Aug. 12, 2016. Ukraine put its troops on combat alert Thursday along the country's de-facto borders with Crimea and separatist rebels in the east amid an escalating war of words with Russia over Crimea. (AP Photo/Aleksandr Shulman)

Tar med seg jordbruksmaskiner

Traktorer og innhøstingsmaskiner skal også bli sendt til Russland. En kilde Vårt Land har snakket med, mener dette er organisert.

– Vanlige soldater hadde ikke fått lov til å ta med seg dyre John Deere-innhøstingsmaskiner. De som står bak, er «forretningsfolk» beskyttet av russiske sikkerhetstjenester.

Serhiy Danylov sier at jordbruksmaskiner har blitt tatt med til Krasnodar-regionen og Tsjetsjenia.

– Det er nye maskiner med innebygd GPS, slik at bøndene kan følge med på hvor de befinner seg. Stjålet korn og jordbruksmaskiner har også blitt sendt til Russland fra Melitopol i Zaporizhie-regionen, som har vært okkupert siden 1. mars. Maskinene skal ha havnet i hjemdistriktet til den tsjetsjenske statsministeren Muslim Khutsjijev. Broren Tamerlan som leder distriktsadministrasjonen, er også leder for et veldedig fond oppkalt etter faren til den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov, som for tiden leverer «nødhjelp» til Melitopol.

Fondet har blitt beskrevet som en privat korrupsjonskasse for Kadyrov-familien. Det har bistått invasjonen med panserkjøretøy til de to russiskkontrollerte opprørsrepublikkene, og utlovd belønning for drap på medlemmer av «nasjonalistiske» ukrainske avdelinger.

Kan føre til sult

Det ukrainske utenriksdepartementet har fordømt Russlands «kriminelle handlinger, inkludert den såkalte eksproprieringen av avlinger fra bønder i Kherson-regionen».

– Vedtaket til den lovgivende forsamlingen i Krasnojarsk er intet mindre enn en fortsettelse av den kriminelle politikken til Sovjetmyndighetene, som var ansvarlig for den kunstige massesulten i Ukraina i 1921-23, Holodomor i 1932-33 og den kunstige massesulten i 1946-47. Russland følger i fotsporene til stalinistene og nazistene ved å stjele korn, heter det i en uttalelse.

Det blir også advart mot at plyndring og blokade av ukrainske havner kan true global matsikkerhet.

Ukraina står for en stor del av verdens hveteproduksjon. Siden den russiske invasjonen har Verdens matvareorganisasjon WFP advart mot at ødeleggelser og matmangel i Ukraina og blokkering av ukrainske havner kan føre til høye matpriser og sult i fattige land.

John Færseth

John Færseth

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter