Nyheter

Hun er første kvinne som toppsjef i NRK: – Jeg har ingen ønsker om at publikum skal merke så mye til meg

KRINGKASTINGSSJEF: For første gang har NRK fått en kvinne som sjef. Vibeke Fürst Haugen vil lage bedre TV-gudstjenester, men synes NRK leverer bra på innhold om livssyn og religion.

– Hvordan lyder paragrafen i NRKs vedtekter om religion og livssyn?

– NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfoldet av livssyn og religioner i Norge.

– Hvordan synes du NRK oppfyller oppgaven i dag?

– Vi jobber med å utvikle vårt tilbud innenfor dette området. Det er til diskusjon og debatt innimellom, men jeg opplever at vi leverer bra.

– Hvordan kan dere gjenspeile mangfoldet av livssyn og religion bedre?

– Tidligere i uka var det jo id, som vi feiret med «Festen etter fasten». Det er et tilbud vi ser treffer veldig bredt. Jeg er ikke muslim, men har veldig stor glede av å bli kjent med hvordan muslimer feirer sin høytid.

– Hvorfor har NRK valgt å prioritere og bruke tid på programmer som «Festen etter fasten»?

– I tillegg til å speile det religiøse mangfoldet i Norge skal vi også være en fellesarena for alle som bor i Norge. Vi skal være en arena som er raus og mangfoldig, som skaper forståelse, og hvor man kan bli bedre kjent med hverandre.

Ny kringkastingssjef i NRK Vibeke Fürst Haugen

Hvilket program om livssyn eller religion har festet seg i minnet ditt – og hvorfor?

– Jeg synes det har vært noen veldig fine morgenandakter. Jeg er ikke fast lytter, men jeg er stolt av at vi tilbyr morgenandakter som speiler bredere enn man først kunne tenke seg.

– Hvordan vil du formulere ditt eget livssyn?

– Jeg er ikke medlem av Den norske kirke, men jeg tror det finnes noe som er større enn oss.

Jeg tror det finnes noe som er større enn oss

—  Vibeke Fürst Haugen

– Hvordan vil publikum merke at NRK har fått en kvinne som sjef for første gang?

– Jeg har sagt før at jeg håper publikum ikke merker så stor forskjell nå og videre. Vi skal holde stø kurs. Vi har en veldig sterk og god posisjon nå, og vi kommer til å fortsette i den retningen.

– Du har i mange år hatt lederstillinger i NRK, hva er det du har verket etter å endre på?

– Jeg ønsker å fortsette å utvikle denne organisasjonen er nok riktigere å si. Det er mange ting vi skal forsterke og bygge videre på.

– Forgjengeren din kommenterte NRK og mediespørsmål – hvor synlig blir du som kringkastingssjef?

– Jeg har jo aldri hatt roller hvor det har vært naturlig å søke oppmerksomhet. Jeg har hatt roller bak kamera. Nå har jeg en ny rolle som krever mer synlighet og tilstedeværelse utenfor NRK, og den kommer jeg til å forsøke å fylle.

– Du er kalt «Norges minst PR-kåte toppleder» – bør du ikke være litt PR-kåt når du skal være kringkastingssjef?

– Jeg vet ikke så mye om hvor PR-kåte andre toppledere er, men jeg har aldri hatt det behovet.

– NRK ble nylig felt i PFU for å ha spredd russisk propaganda. Hvordan kan man være sikker på at vi ikke ser propaganda på Dagsrevyen videre?

– Her må vi være svært oppmerksomme. Vi har blant annet opprettet en egen desk for verifisering av video. Vi har selvfølgelig en ambisjon om å ikke bli felt i PFU. Når vi da blir felt, må vi ta lærdom av det, og det gjør vi.

– Det sies at du du har stor evne til omsorg – betyr det at NRK-publikummet kan få del i denne omsorgen på noen måte i programtilbudet?

– Jeg har ingen ønsker om at publikum skal merke så mye til meg og min personlighet. NRK skal levere på det oppdraget vi til enhver tid har, til det aller beste for publikum.

---

VIBEKE FÜRST HAUGEN

  • 53 år
  • Ny øverste leder for NRK etter Thor Gjermund Eriksen. Det gjør henne til første kvinne som kringkastingssjef.
  • Har vært i NRK i 20 år og har hatt ulike lederstillinger. Fram til 29. april var hun direktør for Marienlystdivisjonen og ledet 1.000 medarbeidere.
  • Fikk i 2015 prisen «Årets kvinnelige medieleder».
  • Utdannet fra Universitetet i Oslo som cand.mag. med fagene filosofi, litteraturvitenskap og fransk mellomfag. Har lederutdannelse fra NHH og Harvard University, USA.

---

Ny kringkastingssjef i NRK Vibeke Fürst Haugen

– Hva gleder du deg mest til?

– Jeg gleder meg til å fortsette å utvikle innholdet til publikum og å jobbe med denne organisasjonen.

– NRK viser også programmer som «Kvelden før kvelden» på lille julaften, og påskegudstjenester på påskedag. Kan man vente å se markeringer av andre religiøse høytider fremover også? For eksempel hinduistisk Divali eller jødisk Hanukka?

– Vi har ikke planlagt å lage slike sendinger foreløpig, nei.

Vi forsøker å skape forståelse og åpne opp for ikke-troende og folk som tror på noe annet

—  Vibeke Fürst Haugen

– NRK har tidligere fått kritikk for å sende «forkynnende» programmer – hva sier du til kritikken?

– En del av det å speile den religiøse arven og mangfoldet av religioner og livssyn i Norge er å sende forkynnende programmer. Vi forsøker å skape forståelse og åpne opp for ikke-troende og folk som tror på noe annet. Vi jobber nå med å finne enda bedre måter å løse gudstjenester på, så vi når flere.

– Du sier du er opptatt av mangfold, kan man forvente å høre muslimsk fredagsbønn, eller annen ikke-kristen forkynnelse på NRK fremover?

– Nei, det ser jeg ikke for meg nå.

Hvor lenge vil NRK fortsette å sende TV-gudstjenester?

– Jeg tror vi kommer til å fortsette lenge med det. Men vi må hele tiden må utvikle også dette innholdet så det blir relevant for publikumet vårt.

Hva vil du si om de kristelige TV-kanalene?

– Det har jeg ingen sterke meninger om.

Hvordan er mediedøgnet ditt?

– Jeg har et mediedøgn som jeg tror ligner på andres. Jeg starter med lyd om morgenen, enten podkast eller radio, gjerne en nyhetsoppdatering på NRK, selvfølgelig. Så prøver jeg å lytte meg igjennom de ulike radiokanalene til NRK på vei til jobb. Ellers er det nyhetsoppdateringer gjennom dagen. Da bruker jeg mobil. På ettermiddagene litt mer radio, prøver å få med meg Dagsnytt 18. Så er det TV på kvelden, eller stor skjerm er vel riktigere. Det blir mest strømming, det er sjelden jeg får tid til lineær-TV.

Det er sjelden jeg får tid til lineær-tv

—  Vibeke Fürst Haugen, kringkastingsjef

Hva sier det om deg?

– Ikke så mye mer enn at hverdagen er full av hverdag. Det er unger, trening, bikkje og måltider som skal gå opp. Jeg er veldig glad for at man nå kan velge når jeg skal se på og når jeg skal lytte på ting.

Hva lytter du helst til på radio?

– Jeg lytter til NRKs podkaster, og mye P2.

Hva så du på TV i helga?

Da så jeg faktisk på Pørni!


Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter