Nyheter

Grønt lys igjen for gruvedrift ved Førdefjorden – aksjonene fortsetter

MILJØVERN: Miljøkravene skjerpes når utvinningen starter, men Natur og ungdom avviser at slaget om Førdefjorden er tapt.

Engebøfjellet er den største kjente rutilforekomsten i Norge, ifølge Norges geologiske undersøkelser. Rutil brukes til å fremstille titanoksid, som brukes som hvitt fargepigment i blant annet maling, tannkrem og iskrem.

– Departementet har gått grundig gjennom saken og kommet fram til at selskapet etter gjeldende minerallov må innvilges driftskonsesjon. Klagene har imidlertid ikke vært forgjeves: Jeg har lyttet til miljøbevegelsen og strammet inn miljøkravene i driftskonsesjonen betydelig, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

Han sier han har hatt nær dialog med både miljøbevegelsen, partene i arbeidslivet og bransjen selv.

– Vi er enige om at det grønne skiftet avhenger av tilgangen til mineraler, og at Norge bør vise vei og ha som ambisjon å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring, sier han videre.

Ikke fornøyd med kravene

Natur og ungdom (NU) har de siste dagene aksjonert ved Førdefjorden for å stanse anleggsarbeidet. Torsdag ble flere av aksjonistene, blant andre NU-leder Gina Gylver, arrestert og ført vekk av politiet. Hun sier til Vårt Land at departementets avgjørelse er en stor skuffelse.

– Førdefjorden ligger der fremdeles ren og fiskerik. Det er enda ikke et gram gruveslam i fjorden og slik skal det fortsatt være. Nå ligger ansvaret på investorene som skal fullfinansiere prosjektet.

---

Næringsministeren skjerpede miljøkrav

  • Krav om størst mulig ressursutnyttelse av forekomsten. Andelen overskuddsmasser skal reduseres i alle prosesser, slik at behovet for deponering blir minst mulig, basert på beste tilgjengelige teknologi og beste tilgjengelige drifts- og deponeringsmetoder. Selskapet skal ha mål og planer om årlig reduksjon av overskuddsmasser, og rapportere om dette.
  • Selskapet skal utrede hvordan dagbrudd og underjordsdrift kan drives på en slik måte at en størst mulig andel av overskuddsmassene kan tilbakefylles i utdrevne områder.
  • Selskapet skal benytte utslippsfrie, alternativt fossilfrie maskiner, og ha mål og planer for årlig reduksjon av direkte og indirekte klimagassutslipp, og annen miljøpåvirkning som for eksempel kjemikaliebruk og avfall.

Kilde: Regjeringen

---

– Hva tenker du om miljøkravene næringsministeren har satt?

– Dette er ting som allerede burde vært sikret. I henhold til EUs mineralavfallsregulering burde det allerede vært sikret mest mulig ressursutnyttelse, sier Gylver og legger til:

– På den ene siden blir dette en hjemmelekse til Nordic Mining som ikke hadde dette på plass, men disse miljøkravene setter jo på ingen måte en stopper for sjødeponiet. Det har de fortsatt lov til å bygge.

NU-lederen avviser samtidig at slaget om Førdefjorden er tapt.

– Vi fortsetter våre aksjoner, men nå er det viktig å jobbe tettere opp mot investorer. Det er fortsatt mange år til Nordic Mining kan dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Det skal vi jobbe for at aldri skjer.

Leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, er sammen med flere aksjonister arrestert ved Engebø. Deres mål er å stanse anleggsarbeidet knyttet til gruveprosjektet ved Førdefjorden.

– Jeg har brukt mitt handlingsrom

Overfor Vårt Land understreker næringsminister Jan Christian Vestre at han har brukt mye tid på klagene mot sjødeponiet som miljøorganisasjonene har sendt inn. Han trekker også frem at utslippstillatelsen til sjødeponiet ble gitt i tiden før han selv kom i regjering.

Natur og ungdom-lederen mener kravene til Nordic Mining allerede burde vært oppfylt i henhold til EUs reguleringer. Burde ikke disse kravene vært stilt før?

– Nå stiller jeg dem. Jeg kan ikke svare på det som har blitt gjort før meg. Denne klagen ble innlevert i 2020.

Næringsministeren er uenig med Gina Gylver i at dette ikke regnes som skjerpede miljøkrav.

Næringsminister Jan Christian Vestre besøker næringslivet i Øst-Finnmark i forbindelse med krigen i Ukraina.

– Jeg har brukt mitt handlingsrom til å endre driftskonsesjonen. Nå må Nordic Mining lage nye driftsplaner for å oppfylle kravene vi stiller. Før det er gjort kan ikke utvinningen begynne.

Betyr det at det med de nye miljøkravene oppfylt vil være trygt å avsette gruveavfall i Førdefjorden?

– Dette har Miljødepartementet og Miljødirektoratet vurdert tidligere, og de mener det fra miljøfaglige vurderinger ikke er grunnlag for å akseptere klagen til miljøorganisasjonene.

Vestre forteller at han også har stilt direkte spørsmål til Miljødirektoratet om de ville vurdert saken annerledes i dag, ettersom blant andre Natur og ungdom hevder at situasjonen i dag er annerledes.

– De svarte at de ikke ville gjort det. Da kan ikke jeg vurdere det annerledes, sier Vestre.

Vi kan ikke fortsette å ødelegge fjordene på denne måten. Hvis regjeringen ikke stanser arbeidet, kommer SV til å foreslå dette i Stortinget raskt

—  Lars Haltbrekken

– Fine ord om miljø

Heller ikke SV, Miljøpartiet De Grønne, Venstre eller Rødt tar næringsministerens ord for god fisk.

– At Nordic Mining får driftskonsesjon fra næringsminister Vestre, viser at Vestre og Støres regjering ikke mener alvor med alle de fine ordene om miljø, sier MDG i en kommentar.

Partiet mener de skjerpede kravene er vage og uforpliktende, og at Norge er dobbeltmoralsk.

Venstre kaller vedtaket et overgrep mot naturen. Rødt og SV krever full stans i anleggsprosjektet, slik miljøvernere har kjempet for i årevis.

– Vi kan ikke fortsette å ødelegge fjordene på denne måten. Hvis regjeringen ikke stanser arbeidet, kommer SV til å foreslå dette i Stortinget raskt, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.

Ifølge NRK var aksjonister fredag formiddag igjen i ferd med å lenke seg fast til anleggsmaskinene, og de truer med å bruke «flere virkemidler». Onsdag ble sju demonstranter innbrakt av politiet.

Ventet avgjørelse

Gruveselskapet sier i en børsmelding at driftstillatelsen kom som forventet.

– Vi har ventet lenge på denne avgjørelsen og er glade for at dette nå er endelig avklart, som forventet. Vi kan nå gå videre mot å fullføre finansieringen av prosjektet og forberede bærekraftig mineralproduksjon, sier administrerende direktør Ivar S. Fossum.

Før selskapet kan starte utvinning, må blant annet driftsplanen godkjennes av Direktoratet for mineralforvaltning. I så fall må de skjerpede miljøkravene være oppfylt.

Selskapet sier de har sikret seg vel 132 millioner kroner fra lokale investorer. Grunneiere er løst ut, og forberedende arbeid på Engebø-prosjektet er i gang sammen med lokale aktører.

– Vi setter stor pris på det lokale engasjementet og forankringen. Prosjektet har vært grundig vurdert av alle etater over 15 år og vil produsere mineraler på en bærekraftig og klimavennlig måte, sier Fossum.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter