Nyheter

Bondeledere vil ikke diskutere tilbud under 9–10 milliarder

Bøndene krever 11,5 milliarder kroner i jordbruksoppgjøret. Flere fylkesledere sier staten må tilby minst 9 milliarder om det skal bli noen forhandlinger.

Bondelederne Bjørn Gimming (Norges Bondelag) og Kjersti Hoff (Norsk Bonde- og Småbrukarlag) overrakte sine krav til årets jordbruksoppgjør for en uke siden. Torsdag kommer statens tilbud. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Klassekampen har snakket med flere fylkesledere i bondeorganisasjonene før staten kommer med sitt tilbud torsdag, og det er ulikt hvor smertegrensen går. Flere lander på at 9 til 10 milliarder kroner er det laveste budet det i det hele tatt er verdt å forhandle om.

– Den absolutt minste rammen vi kan godta for å gå til forhandlinger, er ti milliarder, sett at innretningen er så treffsikker at det blir ansvarlig, sier Hanne Bjerkvik. Hun leder Bonde- og Småbrukarlaget i Sogn og Fjordane.

Fylkesleder Tone Rubach i Troms bondelag er litt mer fleksibel.

– Tilbudet bør være over ti milliarder, men for å sette seg ved bordet, snakker vi over ni, sier hun. En lignende posisjon har også Jens Olav Hov i Småbrukarlaget i Sør-Trøndelag inntatt.

– Et minimum bør være på mellom ni og ti milliarder, sier han.

Fylkesleder Åse Helen Monsø i Småbrukarlaget i Nord-Trøndelag og kollega Stein Brubæk har ingenting å gå på.

– Jeg mener kravet fra faglagene er ferdig prutet, sier sistnevnte.

Bøndenes krav inkluderer 2,4 milliarder kroner i kompensasjon for økte kostnader i år.

Statens tilbud skulle kommet onsdag, men tirsdag ettermiddag ble det utsatt én dag.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter