Nyheter

Biden ber velgerne ta kamp for abort – frykter flere rettigheter også ryker

USA: President Joe Biden ber velgerne redde den føderale retten til abort hvis den fjernes av høyesterett.

– Jeg mener kvinner har en grunnleggende rett til å velge, sa Biden til pressefolk tirsdag.

Han reagerer sterkt på det lekkede utkastet til abort-avgjørelse fra USAs høyesterett. Det tyder på at det er flertall i domstolen for å oppheve den føderale retten til abort.

– Hvis denne beslutningen blir den endelige, så er det virkelig en ganske radikal beslutning, sa presidenten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hvis denne beslutningen blir den endelige, så er det virkelig en ganske radikal beslutning

—  Joe Biden

Viktig kongressvalg

Grunnen til at høyesterett kan oppheve retten til abort, er at USA aldri har lovfestet retten til abort på føderalt nivå.

I stedet er abortrettigheten basert på høyesterettskjennelsen «Roe mot Wade» fra 1973. Det er den som nå kan bli satt til side.

Da vil det være opp til USAs valgte politikere å redde retten til abort, ifølge Biden. Han ber velgerne om å stemme på forkjempere for abortrettigheter – de som er «pro choice» – i kongressvalget i november.

Både i Senatet og Representantenes hus trengs det flere politikere som er «pro choice», understreker Biden. Da kan det være mulig å lovfeste rettigheten som inntil nå har vært sikret av «Roe mot Wade».

abort

Politisk splittelse

Men enn så lenge er USA langt unna en politisk situasjon som vil gjøre det mulig å vedta en abortlov.

Spesielle regler og prosedyrer i Senatet gjør at de fleste lovvedtak krever 60 prosents flertall. I dag er halvparten av senatorene republikanere, og de aller fleste av dem er abortmotstandere.

Høyesterettsutkastet slo ned som en bombe i amerikansk offentlighet da det ble publisert av nyhetsnettstedet Politico mandag. Demokrater frykter at abortrettighetene vil bli rasert, mens republikanere raser over at utkastet ble lekket.

Tirsdag bekreftet høyesterettsjustitiarius John Roberts at utkastet er ekte. Han understreket at det bare er snakk om et foreløpig utkast, og at innholdet kan endres før kjennelsen er klar.

Roberts kalte lekkasjen et svært grovt tillitsbrudd, og en gransking er igangsatt.

– Jeg grøsset

Også i en rekke andre land fikk lekkasjen oppmerksomhet. Norges kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) kaller innholdet forferdelig.

– Jeg grøsset da jeg hørte det på morgennyhetene i dag tidlig, sa hun til Dagbladet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kaller utviklingen et stort tilbakeskritt hvis høyesterettskjennelsen blir i tråd med utkastet.

– En nesten 50 år gammel dom som har gitt stabilitet og trygghet for kvinner, blir da opphevet. Det øker konfliktnivået rundt abort og øker også sårbarheten for kvinner i en krevende situasjon, sier han til NTB.

Hvis de føderale abortrettighetene oppheves i USA, blir det trolig opp til de enkelte delstatene å lage regler for når det er tillatt med abort. I en rekke konservative delstater kan reglene bli svært strenge.

I 22 delstater ligger det an til forbud eller noe i nærheten av forbud mot abort, ifølge tankesmien Guttmacher Institute.

---

USAs abortstrid

  • USA har ingen formalisert, nasjonal abortlov tilsvarende den vi har i Norge. I stedet er det en høyesterettsavgjørelse fra 1973 som sikrer kvinners rett til abort. Kjennelsen omtales som «Roe mot Wade».
  • En senere kjennelse slo fast at amerikanske kvinner har rett til å ta abort helt fram til fosteret er levedyktig. I USA settes denne grensen så sent som i 23. eller 24. uke i svangerskapet.
  • Motstanden mot abort er særlig sterk i konservative delstater i sør og i Midtvesten. I mer liberale områder på øst- og vestkysten er folk i større grad for kvinners rett til abort.
  • Meningsmålinger har over tid vist at et flertall i den amerikanske befolkningen ønsker å bevare «Roe mot Wade».
  • USAs føderale høyesterett jobber for tiden med å vurdere en abortlov som er vedtatt i Mississippi. Den forbyr de aller fleste aborter etter 15. uke i svangerskapet. Kjennelse er ventet i sommer.

Kilder: AFP, TT, Washington Post, Guttmacher, NTB

---

Liberal praksis

Per i dag er USAs abortpraksis svært liberal. En høyesterettskjennelse fra 1992 slo fast at kvinner har rett til å ta abort helt fram til fosteret blir levedyktig. Denne grensen settes så sent som i 23. eller 24. uke i svangerskapet.

I de fleste andre rike land er praksisen strengere. Både i Norge og mange andre land har kvinner rett til selvbestemt abort til og med uke 12.

Konservative kristne amerikanere har kjempet mot den liberale abortpraksisen helt siden 1973. Nå kan de oppnå en historisk seier – delvis takket være tidligere president Donald Trump.

Han fikk utnevnt hele tre høyesterettsdommere, og alle disse anses som politisk konservative. Dermed fikk domstolen et konservativt flertall.

Flere rettigheter i fare?

Både Joe Biden og andre demokrater frykter at også flere andre rettigheter nå står for fall. Det spekuleres på om argumentasjonen i det lekkede utkastet kan brukes til å oppheve flere rettigheter som ikke eksplisitt er nevnt i USAs grunnlov.

Dette gjelder blant annet retten til å kunne gifte seg med en person av samme kjønn.

Abort-kjennelsen som høyesterettsdommerne jobber med, dreier seg i utgangspunktet om en ny lov i Mississippi. Den forbyr abort etter uke 15 i svangerskapet.

En rekke andre republikanske delstater ønsker å vedta langt strengere abortlover. Samtidig lover delstater på øst- og vestkysten å verne om abortrettighetene.

– Abort vil alltid være trygt og tilgjengelig i New York, understreker New Yorks guvernør Kathy Hochul.

abort

Skrevet under på en av USAs strengeste abortlover

Den amerikanske delstaten Oklahomas guvernør Kevin Stitt har skrevet under på det som omtales som en av USAs strengeste abortlover.

– Jeg ønsker at Oklahoma blir delstaten der retten til liv verdsettes mest i landet, fordi jeg representerer alle de fire millioner innbyggerne i delstaten, som med overveldende flertall ønsker å beskytte de ufødte, skriver Stitt på Twitter.

Delstatens nye abortlov forbyr aborter fra det tidspunkt fosterets hjerteslag kan påvises, det vil si etter rundt seks ukers graviditet. Den gir unntak for medisinske nødssituasjoner, men åpner ikke for unntak når graviditet er resultat av voldtekt eller incest.

Delstatsforsamlingen vedtok i forrige måned loven, som nå er godkjent med Stitts signatur.

En lignende lov ble vedtatt i delstaten Texas i fjor.

Jeg ønsker at Oklahoma blir delstaten der retten til liv verdsettes mest i landet

—  Kevin Stitt, guvernør

Foretrekker abortvennlige kandidater

Nesten to tredeler av amerikanerne vil foretrekke å støtte kandidater som er abortvennlige i mellomvalget i november, ifølge en meningsmåling fra Reuters/Ipsos.

Rundt 63 prosent av de spurte, blant dem 78 prosent som stemmer på Demokratene og 49 prosent som stemmer på Republikanerne, sier at de vil være mer tilbøyelig til å støtte abortvennlige kandidater i mellomvalget 8. november.

998 personer har deltatt i meningsmålingen, melder Reuters.

41 prosent av de spurte sier at USA kommer til å bli et verre sted å leve hvis høyesterett innen utgangen av juni velger å oppheve kjennelsen fra saken «Roe vs. Wade» fra 1973.

©NTB

NTB

NTB

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter