Nyheter

Israelske soldater omringer palestinsk by etter drap på sikkerhetsvakt

Den israelske hæren jakter på palestinere som mistenkes for drapet på en vakt ved den store bosetningen Ariel, nord på den okkuperte Vestbredden.

En sikkerhetsvakt passer på ved inngangen til den israelske bosetningen Ariel på den okkuperte Vestbredden lørdag. En kollega av ham ble skutt og drept fredag kveld. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

Samtidig ble en palestinsk mann lørdag fulgt til graven i landsbyen Azzun, 30 kilometer nordvest for Ariel. 27-åringen ble skutt i brystet og drept av israelske soldater, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Drapet skjedde under en israelsk aksjon få timer etter drapet på sikkerhetsvakten i den israelske bosetningen. De to hendelsene skal ikke ha hatt tilknytning til hverandre. Hæren sier soldatene åpnet ild i Azzun da noen kastet brannbomber mot dem.

De militante al-Aqsa-brigadene tok på seg ansvaret for angrepet ved bosetningen Ariel sent fredag kveld.

Forsvant i bil

Ifølge israelske myndigheter reddet den 23 år gamle sikkerhetsvakten en annen vakts liv siden han sto foran henne da skuddene løsnet.

– Terrorister ankom inngangen til byen og skjøt mot en sikkerhetsvakt på post, het det fra hæren.

De to palestinske angriperne forsvant deretter i bil, ifølge hæren.

– Vi tar på oss ansvaret for den heroiske operasjonen i kolonien Ariel, der en sionistisk offiser ble drept, sier al-Aqsa-brigadene, som er en av de største militante gruppene på Vestbredden.

– Det var et svar på forbrytelser begått av okkupant-regjeringen i Jerusalem, tilføyer gruppa.

En maskert palestiner skyter i lufta under begravelsen til 27-åringen som skal ha blitt drept av israelske soldater i Azzun på den okkuperte Vestbredden kvelden før. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB

Omringet

Forsterkninger i form av israelske spesialstyrker og infanteri er satt inn i jakten på gjerningspersonene. Nye militære veisperringer er satt opp, og ransakinger er gjennomført i området. Den palestinske byen Salfit utenfor Ariel er omringet av israelske soldater, og folk har fått beskjed om å holde seg innendørs, skriver avisa Haaretz.

Ariel og Salfit ligger sør for Nablus, den største byen på den palestinske Vestbredden.

Hamas-hyllest

Situasjonen har vært svært spent de siste ukene, med en rekke sammenstøt og flere drepte på både israelsk og palestinsk side.

Volden har særlig blusset opp ved al-Aqsa-moskeen, som ligger i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Islamistgruppa Hamas, som kontrollerer Gazastripen, hyller fredagens angrep mot Ariel som «en heroisk operasjon som runder av den hellige måneden ramadan».

– Dette er en del av vårt folks respons på angrepene mot al-Aqsa, sier talsmann Hazem Qassam.

Flere titalls ble skadd i sammenstøt mellom israelsk politi og palestinere ved moskeen fredag.

To antatte medlemmer av Hamas ble ifølge hæren pågrepet lørdag, men det er uklart om de mistenkes for å ha noe med angrepet å gjøre.

Yahia Edwan (27) ble begravet i landsbyen Azzun i nærheten av Qalqiliya på den okkuperte Vestbredden lørdag. Han ble skutt og drept av israelske soldater, ifølge palestinske myndigheter. Foto: Nasser Nasser / AP / NTB

Flere sammenstøt ved al-Aqsa

I løpet av de to siste ukene har nesten 300 palestinere blitt skadd i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker ved moskeen, som ligger på Haram al-Sharif og er et av de helligste stedene innen islam.

Området der moskeen ligger, er også hellig for jøder, som kaller det Tempelhøyden.

Øst-Jerusalem ble okkupert av Israel i 1967 og siden annektert. Palestinerne krever byen som hovedstad i en palestinsk stat.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter