Nyheter

Frp-Listhaug til de som har problemer med koran-brenning: – Flytt til et annet land

LANDSMØTE: Sylvi Listhaug sender Frp i verdikamp i sin første store landsmøtetale. Ikke bare må Forsvaret hastig opprustes som følge av Ukraina-krigen. Det må også kampen «våre verdier» på bred front.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Våre verdier er under angrep.

Det var mantraet fra Sylvi Listhaug i hele hennes første store landsmøtetale etter at hun ble valgt til Frp-leder i fjor vår.

Ukraina-krigen var bakteppet da Listhaug manet frem Frps viktigste kampsaker i tiden fram mot stortingsvalget i 2025.

Forsvarer rett til å brenne koranen

– De som har problemer med at det er lov å brenne koranen i Norge får flytte til et land som forbyr det, smalt det fra Listhaug et stykke ut i talen.

Kamp for ytringsfrihet og demokrati skal fortsatt være en fanesak. Mennesker fra andre kulturer må innrette seg etter «våre verdier», fastslo Frp-lederen. Og hun mente opptøyene i Sverige viser at Frp har hatt rett i sine advarsler om dette:

– Vi ble latterliggjort og hundset da jeg reiste til Rinkeby i 2017 og snakket om svenske tilstander. Nå er det ingen som ler lenger, og stadig flere sier rett ut det alle vet; Dette skjer på grunn av en hodeløs innvandringspolitikk, sa Listhaug.

Nå ser Frp-lederen også en negativ utvikling i Norge:

– Politifolk som gjør jobben sin og forsvarer ytringsfriheten, er møtt med steinkasting og vold, senest i Sandefjord. Det er unødvendig og respektløst å brenne bibelen eller koranen. Men Frp vil alltid forsvare retten til å gjøre det.

– Hvorfor skal vi tie for krefter som sier vi er høyreekstreme?

Listhaug manet Frp til å stå rakrygget i kamp mot at undertrykkende «skikker og holdninger» fra Midtøsten og andre regioner får rom i Norge.

Hun advarte mot å «bøye ryggen for krefter som sier vi er rasister når vi krever at unge jenter ikke skal tvangsgiftes eller tvinges til å gå med religiøse plagg».

– Hvorfor skal vi tie for krefter som sier vi er høyreekstreme, fordi vi krever at mennesker som kommer til Norge skal lære seg norsk, følge norske lover, og tilpasse seg våre verdier? Vi tier ikke, vi skal roper høyere.

Advarte mot press fra partiet «som i praksis er Putins beste venner»

I talen kom Listhaug med løfter og varslet hvordan Frp vil heve stemmen i politikken fremover:

  • En umiddelbar kraftig opptrapping av det norske forsvaret.
  • Identitetsskjerming av politifolk, fordi mange frykter vold og trusler mot seg selv og familien sin.
  • Umiddelbart inngå et oljeforlik mellom Frp, Høyre, Sp og Ap som sikrer økt tempo for norsk olje og gassutvinning. Det må innebære ny konsesjonsrunde i år.

Krigen i Ukraina har blottstilt et Europa som har gjort seg avhengig av gass fra autoritære Russland. Hun advarte Høyre, Sp og Ap – og var i samme setning nådeløs mot de mindre partiene på Stortinget:

– Dere må slutte å la partier som i praksis er Putins beste venner, presse dere til å spille hasard med norsk sikkerhetspolitikk og norske arbeidsplasser.

EU-ultimatum til Høyre

Og gryende EU-debatt etter Russlands angrep på Ukraina, ønsker Listhaug å kvele først som sist:

– Hvis Høyre har ambisjoner om å styre Norge sammen med Frp etter valget i 2025, så kan de bare legge drømmen om Brussel død med en eneste gang, lød det kontant.

---

Listhaugs tropper samles

  • Frp sparket i gang sitt todagerslandsmøte på Gardermoen i Jessheim fredag. For første gang siden 2019 avvikles landsmøtet ikke-digitalt.
  • 226 delegater er samlet. Sylvi Listhaugs åpningstale fredag ble etterfulgt av debatt.
  • Partiledelsen gjenvelges. Lørdag formiddag vedtas resolusjoner. En av de viktigste vil handle om å kvesse forsvarspolitikk og oppheve muligheten for utenlandske militærbaser i Norge.

---

Listhaug om Sp: – Latteren er borte. Kaffekanna er tom

Særlig Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum fikk unngjelde i Frp-lederens tale.

– Den største fienden mot folks økonomiske frihet han heter Trygve Slagsvold Vedum, sa Listhaug.

Hun harselerte med en Sp-finansminister som «følger situasjonen nøye» – mens folk flest og bedrifter ikke får endene til å møtes:

– Min beskjed til «kalkulator-Trygve» er klokkeklar: Kom deg ut av kontoret og sørg for at folk flest og bedriftene våre får hjelp til å komme seg gjennom strømkrisen, sa Listhaug.

Men Frp-lederen var ikke ferdig med lederen for partiet som inntil nylig forsynte seg grovt av Frps velgere:

– Sp har vist sitt sanne ansikt. Det er ikke mange som stemte på Sp som smiler nå. Latteren er borte. Kaffekanna er tom og vi har fått erfare at det er vanlige folks tur – vanlige folks tur til å bli flådd.

Gardermoen 20220429. 
Leder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug under Fremskrittspartiets landsmøte 2022 på Gardermoen fredag.
Foto: Javad Parsa / NTB

Listhaugs frihetskamp for familiene: – Hjerterått å tvinge mor tilbake på jobb

I en gjennomgående ideologisk tale, staket Listhaug også ut kurs i familiepolitikken.

– Det er forskjell på mor og far og forskjellene er biologiske, som ingen politiske vedtak kan oppheve. At mor skal tvinges tilbake på jobb og måtte gå fra en baby på 6-7 måneder fordi politikerne tvinger dem til det, er hjerterått, sa hun.

«Barnefamilienes frihetskamp» mot rigide ordninger skal være Frps kamp, varslet hun. Mellom linjene var det klart at hun snakket om tredeling av foreldrepermisjon.

– Frp kommer alltid til å kjempe for at familiene skal få ta disse valgene rundt kjøkkenbordet, i stedet for at politikere skal gjøre de rundt et regjeringsbord, sa Listhaug.


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter