Nyheter

IS-kvinne snur: Vil ikke dra hjem til Norge

VIL BLI: IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar (30) ønsket å få hjelp til reise med sønnen hjem til Norge. Nå har hun ombestemt seg.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er opprørt over at Aleksej Navalnyj ble dømt til ni års fengsel tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Ingen av de norske IS-kvinnene i Syria ønsker konsulær bistand fra Utenriksdepartementet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Aftenposten.

Aisha Shezadi Kausar (30) fra Bærum ba i 2021 om hjelp til å reise hjem til Norge. Via sin advokat har hun nå sagt at hun likevel ikke ønsker bistand fra UD.

På spørsmål om hvorfor Kausar har ombestemt seg, svarer Huitfeldt:

– Nei, jeg vet ikke hvorfor. Men på generelt grunnlag kan jeg si at det er klart at mange som har returnert, er blitt straffeforfulgt i de landene de er blitt returnert til.

Utenriksdepartementet er kjent med at fire norske kvinner tilknyttet IS med til sammen fire barn fortsatt er i Syria. Ingen av disse ønsker nå å reise hjem til Norge.

Kausar har ombestemt seg også tidligere. I 2018 ba hun UD om bistand, men angret året etter. I 2021 ble forholdene i leiren verre, og hun ønsket på ny å få hjelp fra UD.

– Det er skadelig for barn å fortsette å bo i leirene. Derfor har vi, så langt det har vært mulig, vært opptatt av å undersøke situasjonen for barna som befinner seg i leirene, sier Huitfeldt.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter