Nyheter

IS-kvinne snur: Vil ikke dra hjem til Norge

VIL BLI: IS-kvinnen Aisha Shezadi Kausar (30) ønsket å få hjelp til reise med sønnen hjem til Norge. Nå har hun ombestemt seg.

– Ingen av de norske IS-kvinnene i Syria ønsker konsulær bistand fra Utenriksdepartementet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Aftenposten.

Aisha Shezadi Kausar (30) fra Bærum ba i 2021 om hjelp til å reise hjem til Norge. Via sin advokat har hun nå sagt at hun likevel ikke ønsker bistand fra UD.

På spørsmål om hvorfor Kausar har ombestemt seg, svarer Huitfeldt:

– Nei, jeg vet ikke hvorfor. Men på generelt grunnlag kan jeg si at det er klart at mange som har returnert, er blitt straffeforfulgt i de landene de er blitt returnert til.

Utenriksdepartementet er kjent med at fire norske kvinner tilknyttet IS med til sammen fire barn fortsatt er i Syria. Ingen av disse ønsker nå å reise hjem til Norge.

Kausar har ombestemt seg også tidligere. I 2018 ba hun UD om bistand, men angret året etter. I 2021 ble forholdene i leiren verre, og hun ønsket på ny å få hjelp fra UD.

– Det er skadelig for barn å fortsette å bo i leirene. Derfor har vi, så langt det har vært mulig, vært opptatt av å undersøke situasjonen for barna som befinner seg i leirene, sier Huitfeldt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter