Nyheter

SV vil la ukrainske flyktninger bestemme selv hvor de vil bo

Sosialistisk Venstreparti mener ukrainske flyktninger selv må få lov til å bestemme hvilken kommune de vil bo i.

Så langt har politiet snakket med 84 ukrainske flyktninger som har vært vitne til, eller ofre for mulige krigsforbrytelser i Ukraina. Foto: Javad Parsa / NTB

– Vi mener at det finnes bedre måter å integrere på enn det systemet vi har i dag, sier kommunalpolitisk talsperson i SV, Grete Wold, til NRK.

Partiet har fremmet et forslag som det mener vil sikre raskere integrering av flyktninger, som blant annet går ut på at flyktningene skal få velge hvor de vil bosette seg selv uten å miste introduksjonsstøtten. Etter det gjeldende lovverket må flyktninger med opphold vente på bosetting fram til de får avtale med kommunen og IMDi.

Så langt er 173 ukrainske flyktninger bosatt i en kommune. 590 har fått tildelt en kommune, men er ikke bosatt. Ifølge UDI har 13.987 ukrainske flyktninger søkt om beskyttelse i Norge.

Frps innvandringspolitiske talsperson, Erlend Wiborg, sier partiet er positiv til SVs forslag.

– Vi er positive til alle grep som kan få ukrainere raskere ut til kommunene. Dette handler om at barn må få kunne starte i skole eller barnehage, og at voksne kan komme seg ut i jobb, sier han.

(©NTB)

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter