Nyheter

Tusenvis av bosniske serbere i protest mot FN-representant

PROTEST: Bosniske serbere er kraftig provosert av at FNs representant i Bosnia-Hercegovina har satt til side en eiendomslov vedtatt av Republika Srpska.

Onsdag samlet tusenvis av mennesker seg i byen Banja Luka i den serbisk-styrte delstaten.

– Dette er en klar melding, sa landets fremste bosnisk-serbiske politiker, Milorad Dodik, til reportere.

Den bosnisk-serbiske forsamlingen vedtok nylig en lov som skulle sikre at all offentlig eiendom i den serbiskbefolkede delstaten tilhører Republika Srpska, ikke landet som helhet.

Loven ble tolket som et ledd i regionens forsøk på å løsrive seg fra Bosnia-Hercegovina og i stedet bli en del av Serbia. FNs representant i landet, Christian Schmidt, har satt vedtaket til side og fastholdt at det kun er landets sentrale institusjoner som kan avgjøre eiendomsspørsmål.

Bosnia gikk gjennom en brutal borgerkrig fra 1992 til 1995. Over 100.000 mennesker ble drept før en fredsavtale fikk slutt på krigen. Dayton-avtalen, som ble meglet fram av USA, førte til at landet ble inndelt i tre delstater knyttet til landets tre folkegrupper: bosniaker, kroater og serbere. Landets øverste institusjon er presidentskapet, som består av en president fra hver av folkegruppene.

Fredsavtalen er blitt kritisert for å bidra til å opprettholde skillelinjene og konfliktene mellom Bosnias ulike folkeslag. 17 år etter av avtalen ble inngått, har det ennå ikke skjedd noen integrering mellom de tre delstatene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter