Nyheter

KrFU-nestleder hopper av politikk – vil bygge ny og tydeligere verdikamp utenfor

BRYTER OPP: Joel Ystebø vraker sine verv i KrF. Fra utsiden av partiet vil KrFUs nestleder heller bygge en ny kristen-konservativ aktør i norsk samfunnsdebatt.

17 år gammel fikk Ystebø plass i Bergen bystyre. I fjor ble han politisk nestleder i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU). Svært tidlig fra et politisk løp varsler den den unge konservative profilen nå oppbrudd.

– Jeg opplever at det er verdisaker som bør reises, men at dette er vanskelig samtidig som jeg er partipolitisk aktiv i KrF og KrFU. Jeg vil bidra på en annen plattform, sier Ystebø.

Partipolitikk legger nemlig for store bindinger på hvor aktivistisk han selv kan opptre i samfunnsdebatten. Derfor vil han heller jakte på nye verktøy.

Vil mer enn å «flytte på komma»

Torsdag senformiddag sendte han selv ut pressemelding om at han trekker seg fra politikken. Det betyr at han i høst ikke vil gjenvelges som nestleder i KrFU. Han vil heller ikke stå på Bergen KrFs liste ved neste års kommunevalg.

I praksis er han da ute fra sentralt KrF-arbeid i oktober i år. Som folkevalgt i Bergen må han sitte perioden ut.

– Mer enn å flytte komma for sakens skyld i riktig retning, kan det være lettere og viktigere å stå utenfor enn innenfor et parti, erkjenner 21-åringen.

Arendalsuka 2021. KrF

Når teologi møter politikk – da oppstår vanskene

– Hvilke verdidebatter opplever du ikke å få tatt?

– Det er ikke verdiløst å være med i KrF og KrFU. Det vil jeg ha sagt. Men dette handler om debatter kristenfolk står for saker i skjæringspunkt mellom teologi og politikk. Disse opplever jeg det vanskelige å ta fullt ut i KrF- og KrFU-sammenheng.

For Ystebø handler det mye om hvordan «klassisk forståelse» av viktige bibelske sannheter og verdier skal møte politikken og samfunnet rundt.

---

Hurtig-karriere mot slutt

  • Joel Ystebø, 21 år.
  • Ble aktiv i KrFU som 13-åring. Han var 17 år da han ble første vararepresentant i Bergen bystyre.
  • Ble den yngste i Bergen bystyre noen sinne. Fast plass fikk han da KrF inntok byens byråd.
  • Var fylkesleder i KrFU fra 2019 før han i fjor ble politisk nestleder i organisasjonen. Da har han tidvis også møtt i KrFs sentralstyre.

---

KrF-verv binder rollen i det offentlige rom

– Som i kampen for ekteskap mellom mann og kvinne – og mot nye kjønnskategorier?

– Ja – men også synet på ufødt liv. Vi er nødt til å verne livet fra unnfangelse til naturlig død. Det gjelder i lovverket, men også det som skal være samfunnets budskap.

Ystebø trekker også frem kamp for Israels rett til å forsvare seg. Den debatten er det rom for i partiet, påpeker han. Men i en rolle som KrF-politiker mener han et slikt kampoppdrag er krevende i det offentlige rom.

Alternativet: En ny kristen-aktør i samfunnsdebatt

– Budskapet ditt er at politisk virke ikke gjør det mulig å slåss for primærsyn om Israel, abort og ekteskap og kristendommens plass?

– Ikke på den mer aktivistiske måten jeg ønsker å gjøre det på, svarer Ystebø.

Han varsler at han nå vil bygge opp en annen mer aktivistisk plattform, sammen med likesinnede: Budskap rettet direkte til folk – ikke for den klassiske politiske manesjen.

– Da handler det om å skape en aktør som kan ha en stemme i samfunnsdebatten, være i TV-debatter og drive aktiv bevisstgjøring mot befolkningen, og unge aktive kristne.

Ystebø sier han vil bruke tid på forberedelsene. Ferdige svar på organiseringen har han ikke ennå. Skulle han lykkes, vil aktøren også utfordre KrF og andre partiers tankegods i samfunnsdebatten.

Da handler det om å skape en aktør som kan ha en stemme i samfunnsdebatten

—  Joel Ystebø

Bollestad har varslet kurs: Senke terskler til KrF

Da hun tiltrådte som KrF-leder, varslet Olaug Bollestad at hun vil senke terskler for folk inn i KrF. I et intervju med Vårt Land påskeaften sa hun tydelig at hun ønsker KrF som et parti «for absolutt alle».

– Der skal KrF ikke være kirkesamfunn. Vi havner i en grøft om vi tror vi er nettopp det. Derimot skal vi lage politikk for absolutt alle. Det er «misjonsoppdraget» mitt i KrF, sa Bollestad.

Et større arbeid med å justere idé-programmet som ligger i bunn for KrFs politikk – prinsipprogrammet – er nettopp påbegynt. Vedtak skjer neste vår.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

«KrFs sjel er oppe til behandling»

– Har disse signalene om å senke terskler og justeringen av prinsipprogram hatt betydning for at du bryter opp?

– Nei, egentlig ikke. Men prinsipp-prosessen er et eksempel på at KrFs sjel er oppe til behandling. Justeringer gjør neppe at sjelen blir borte. Men det er viktig at partiet holder fast ved grunnverdier. KrF bør ikke fornye seg slik at man gir avkall på viktige kamper som kan være krevende å stå i. Og som koster.

Mer liberalt? Bremse? Ystebø vil heller snu hele kursen

KrFU-toppen tegner et bilde der KrF i praktisk politikk kan stå foran å følge samfunnsutviklingen i liberal retning – eller å stoppe opp og være alternativet som bremser den. Grunnen til eget oppbrudd skyldes heller ønsket om en tredje vei:

– Det er også viktig at noen jobber for å snu samfunnsutviklingen. Derfor er ikke de to hovedalternativene for KrFs fremtidsretning veldig gode, sier Ystebø.

– Gir du ikke nå et signal om at KrF ikke er en effektiv arbeidsplass for unge, utålmodige konservative kristne?

– Det er det vanskelig å svare på. KrFU og KrF kan være verktøy for unge konservative kristne, men partipolitikken har sine begrensninger. For noen vil det nok være riktig å gjøre som jeg nå gjør – og jeg forstår om de kommer til den erkjennelsen, svarer Ystebø.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter