Nyheter

Avholdsorganisasjon ga nye medlemmer gratis sesongkort til fornøyelsespark

MEDLEMSVERVING: Avholdsorganisasjonen Juvente ga alle nye medlemmer gratis sesongkort til fornøyelsesparken Tusenfryd. Eller et årsabonnement på Netflix. – Vi legger oss flate, sier organisasjonen.

Forestill deg at du, en ungdom på 16 år, skal tilbringe hele sommeren hjemme. Du har kanskje ikke fått deg sommerjobb, så pengene sitter ikke løst.

Plutselig hører du fra en kompis at du kan kjøpe sesongkort til Tusenfryd for bare en femtilapp. Det eneste du må gjøre tilbake er å godta at du blir medlem av en ruspolitisk organisasjon.

Eller hva med dette scenarioet: Hele landet stenger ned. Du er student, bor ikke hjemme, og har ikke råd til egen strømmekonto.

Tenk så fint det da er å se at du kan få et helt år med Netflix for bare femti kroner. Nedstengingen er reddet.

Slik kan det ha vært for flere nye medlemmer av Juvente mellom 2017 og 2019. Da ga de flere nye medlemmer sesongkort til Tusenfryd gjennom en sommerkampanje. I 2020 bytta de strategi og ga bort gavekort til strømmetjenester i stedet.

Det eneste medlemmene måtte gjøre var å betale medlemsavgiften på 50 kroner.

«Medlemskjøp»

Hendelsene som er beskrevet over ble varslet til Helsedirektoratet, som tildeler driftstilskudd. Medlemstall avgjør hvor mye støtte organisasjoner får.

Varselet ble sendt 7. desember 2021, og beskrev metodene til Juvente som medlemskjøp.

Vi ønsker ikke å fremstå som om vi kjøper medlemmer

—  Øyvind Sandve, daglig leder i Juvente

Begrepet medlemskjøp kan gi assosiasjoner til AUF, og kritikken de ble møtt med da det ble kjent at de hadde vervet medlemmer ved å selge pizza for ti kroner ved videregående skoler.

– Vi ønsker ikke å fremstå som om vi kjøper medlemmer. Vi har informert Helsedirektoratet at vi endrer strategi. Og vi legger oss flate, forteller daglig leder Juvente, Øyvind Sandve, til Vårt Land.

Ikke i tråd med regelverket

Det er vanlig at organisasjoner bruker gaver eller vervepremier i medlemsorganisasjoner. Det kommer ikke klart fram i regelverket til Helsedirektoratet hva som må til for at verving skal være ulovlig.

I vurderingen av varselet mot Juvente skriver direktoratet imidlertid at det blir problematisk når vervepremier har svært høy prismessig verdi.

I Helsedirektoratets vurdering beskrives gavene fra Juvente til nye medlemmer som nettopp høye, i alle fall når de sammenlignes med medlemskontingenten.

Fra 2017 til 2019 var premien for nye medlemmer et sesongkort til Tusenfryd, som vanligvis koster 600 kroner.

Helsedirektoratet konkluderte med at Juventes vervemetode ikke var i tråd med regelverket.

Netflix er gøy

Ett år Netflix for en hundrings

I 2020 kunne nye medlemmer som betalte kontingent for 2020 og 2021 velge mellom ett års abonnement til Netflix, Playstation+ eller Crunchyroll.

I dag koster disse abonnementene henholdsvis 1.068 kroner, 580 kroner og 1.000 kroner. Dette kunne nye Juvente-medlemmer få for 100 kroner.

Hvorvidt Tusenfrydkampanjen ga Juvente medlemmer som bare var ute etter en billig løsning, kan ikke Juvente-leder Øyvind Sandve si noe om.

– Det er ganske vanlig i Juvente at medlemmer kommer og går. De som blir medlemmer er det gjerne ikke veldig lenge.

Ettersom Juvente hittil ikke har brukt 2020 som grunnlagsår for å søke om driftstilskudd, har Helsedirektoratet ikke sett på tilfellene fra i fjor.

Endrer strategi

Øyvind Sandve hadde ikke vært i jobben som daglig leder mer enn ei uke før han fikk servert Helsedirektoratets vurdering. Til Vårt Land forteller han ble litt overrasket.

– Det var uventa. For meg var alt litt nytt. Dette skjedde jo før min tid, men jeg har satt meg inn i det så godt som mulig.

Han forteller at tanken bak velkomstgavene var økt aktivitet. Han sier at det er bra for medlemmer å være i Juvente, og ikke at tanken var å øke medlemstallet unaturlig.

Flatlegging?

– En grense vi kanskje har tråkket over

Hvor alvorlig hendelsen er vil ikke Sandve slå fast.

– Det er en gråsone mellom hva som er ulovlig og ikke, og vi har kanskje tråkket over en grense.

Sandve sier at han og Juvente nå ønsker å endre strategi. Han legger til at de vil ta Helsedirektoratets vurdering til etterretning.

Nå reklamerer ikke Juvente tydelig med premier til nye medlemmer. Men etter å ha meldt seg inn på nettsiden får man tilbud om to kinobilletter, om man betaler medlemskontingenten med én gang.

Vi vil ha medlemmer som melder seg inn fordi de ønsker å være en del av Juvente

—  Øyvind Sandve, daglig leder i Juvente

Avvikler ordningen med velkomstgaver

Sandve mener dette ikke er like problematisk. Han forklarer at de kjøpte mange kinobilletter i 2019, og derfor fikk en redusert pris.

Selv om de har en verdi av rundt 250–300 kroner for mottaker, er ikke innkjøpsprisen like høy for Juvente. Sandve presiserer også at billettene utløper august 2022, og at de ikke planlegger å fortsette ordningen etter det.

Han understreker at det er viktig at medlemmene ikke melder seg inn på grunn av premier og mulige gaver:

– Vi vil ha medlemmer som melder seg inn fordi de ønsker å være en del av Juvente.

Vårt Land retter: I en tidligere versjon av denne saken ble Juvente-leder Øyvind Sandve omtalt ved feil navn. Feilen er nå rettet opp.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter