Religion

– Jeg godtar ikke at ordinerte prester deltar i sånne demonstrasjoner

DEMONSTRERTE: Kirkegjengere sier demonstrasjonen 1. påskedag skremte dem. – Vi gjør dette for alt liv på jorda, svarer initiativtaker.

1. påskedag forsøkte seks rødkledde miljødemonstranter anført av en teolog i prestekjole å avbryte påskegudstjenesten i Skien. Teologen bar på et kors med døde dyr.

Menigheten nektet dem derimot å komme inn. Sokneprest Øystein Gunnersen ba dem gå, og kirketjeneren stilte seg i veien.

Etter gudstjenesten ventet demonstrantene utenfor. Da ble de konfrontert av kirkegjenger Gro Kristoffersen (76). Hun sier at hun ble svært skremt av hendelsen.

– Jeg spurte den kvinnen som er ordinert prest i den norske kirke og som har avlagt sitt presteløfte om hvorfor hun vil være med i en organisasjon som kommer inn i en kirke på 1. påskedag og skremmer mennesker som er der for å søke Guds ord og nærhet, sier hun til Vårt Land.

– Jeg synes det er skremmende at vi i dag har prester i Den norske kirke som ikke forstår sitt ansvar og sitt presteløfte.

Roser politiet

– Jeg har stor sans for at vi skal redde planeten vår, men jeg godtar ikke at ordinerte prester deltar i sånne demonstrasjoner.

Kristoffersen roser derimot politiet.

– De kom inn mot slutten av gudstjenesten, fortalte hva det var, at det ikke var farlig og at det eneste de ville ha var oppmerksomhet. Men at de vil ha oppmerksomhet ved å korsfeste dyr?

Også sokneprest Øystein Gunnersen er kritisk til aksjonen. Han sier at han var helt uforberedt.

– De hadde nok fått større velvilje for sitt engasjement hadde de opptrådt på et litt annet vis, sier han til Vårt Land.

– Overrasket over reaksjonen

Initativtaker og teolog Ellen Hageman sier til Vårt Land at det overrasket dem at de ble fysisk hindret fra å komme inn i gudstjenesten.

– Vi fikk jo nesten mer oppmerksomhet enn hvis vi hadde fått gå inn og trekke oss ut igjen slik vi hadde tenkt, men dette var jo en spontan reaksjon fra folk, så det må vi jo bare ta, sier hun.

– Hva tenker du når du får høre at unger ble redde?

– Det må jeg ta deres ord på, men jeg så ingen redde barn selv. At voksne oppfører seg sånn i en slik situasjon, roer jo i hvert fall ikke barna.

– Jeg håper at i etterkant, når man kanskje skjønner hvorfor vi gjør det her, at vi faktisk gjør det for barna og for alt liv på jorda, så håper jeg de får forståelse for at vi gjør det. Dette er ikke noe vi gjør fordi vi har lyst. Vi gjør det fordi vi mener det er viktig.

Holdt demonstrantene ute

Kirkevert Torunn Skifjeld var en av dem som holdt demonstrantene ute.

– Først tenkte jeg: Er dette noen presten har et samarbeid med, noe han skulle illustrere? Jeg spurte demonstranten om dette var avtalt med presten og hun sa nei. Da skjønte jeg at jeg bare måtte hjelpe kirketjeneren med å holde dem ute, og han ringte politiet ganske raskt da de ikke ville gå, sier hun til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion