Nyheter

Voldsomme opptøyer etter koranbrenning i Sverige

Minst ni politifolk ble skadd i sammenstøt med demonstranter da den dansk-svenske høyreekstremisten Rasmus Paludan skulle brenne Koranen i Örebro.

Rundt 200 demonstranter samlet seg fredag kveld i en park i sentrum av Örebro for å protestere mot Paludans varslede koranbrenning, og det kom til harde sammenstøt med politiet på stedet.

Minst ni politifolk og en sivil ble skadd i sammenstøtene, og fire politibiler ble påtent. Demonstranter kapret også en politibil som de kjørte rundt med, og det ble avfyrt varselskudd fra politiets side.

Ifølge øyenvitner rådet det til slutt så kaotiske tilstander at politistyrken valgte å trekke seg tilbake.

– Situasjonen er alvorlig og vi gjør vårt ytterste for å håndtere den, sa politiets talsperson Diana Qudhaib til Expressen.

Koran-brenning

Paludan leder det høyreekstreme danske partiet Stram kurs og er nå på turné i Sverige for å brenne Koranen.

Torsdag kom det til voldsomme sammenstøt mellom maskerte motdemonstranter og politiet både i Linköping og Norrköping, der Paludan hadde varslet koranbrenning.

Fredag troppet han opp i Stockholm-forstaden Rinkeby, der det i utgangspunktet gikk rolig for seg. Da Paludan satte fyr på et eksemplar av Koranen ble det imidlertid kastet stein og åtte personer ble pågrepet, opplyser politiet i Stockholm.

Politiet brukte tåregass for å roe ned situasjonen.

Kaotisk i Örebro

Senere fredag kom det til voldsomme sammenstøt da Paludan skulle brenne Koranen i Örebro.

Ifølge Nerikes Allehanda kastet rundt 200 demonstranter steiner og kinaputter mot politifolkene, som til slutt valgte å trekke seg tilbake.

– Politiet har forlatt stedet, jeg ser ikke en eneste politimann her, fortalte nyhetsbyrået TTs fotograf.

Ikke livstruende

Politiets talsperson Diana Qudhaib bekrefter at ni politifolk ble skadd.

– Det ble kastet steiner og andre gjenstander mot dem, det dreier seg blant annet om armbrudd. Det er ingen livstruende skader, sier Qudhaib.

– Det har roet seg betydelig og majoriteten av de som var her har nå forlatt parken, opplyste Qudhaib i 21-tiden.

Andersson fordømmer

Statsminister Magdalena Andersson reagerer sterkt på opptøyene og tar kraftig avstand fra demonstrantenes angrep på politiet de siste dagene.

– Jeg fordømmer i kraftigste ordelag den vold som nå rettes mot politiet og allmennheten i Örebro. I går og i løpet av natten så vi lignende scener i Linköping og Norrköping. Flere politifolk er skadd i tjeneste for å forsvare demokratiske rettigheter, heter det i en uttalelse fra Andersson.

– I Sverige får man gi uttrykk for sine meninger, både smakelige og usmakelige, det er en del av vårt demokrati. Uansett hva man mener så får man aldri ty til vold. Det kommer vi aldri til å akseptere, fortsetter hun.

Andersson legger imidlertid ikke skjul på hva hun syns om Paludan.

– Det er nettopp slike voldsomme reaksjoner han er ute etter. Hensikten hans er å hisse folk opp mot hverandre. Det er skikkelig synd å ta det agnet. Sverige kan bedre, mener Andersson.

Vil utvise muslimer

Paludans parti Stram kurs ble stiftet i 2017 og vil forby islam og deportere alle muslimer.

I 2020 ble Paludan dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Danmark.

Samme år ble han nektet innreise til Sverige i to år. Det skjedde etter at det kom til voldsomme opptøyer i Malmö i forbindelse med en markering der han skulle brenne et eksemplar av Koranen, innpakket i bacon, slik han flere ganger har gjort i Danmark.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter