Nyheter

Hundrevis arrestert og over 150 skadd i sammenstøt ved al-Aqsa-moskeen

JERUSALEM: Over 150 personer ble skadd i sammenstøt mellom palestinere og israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem. Flere hundre er arrestert.

Israelsk politi rykket inn mot palestinere ved al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem fredag. Flere titalls er skadd. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

Ledelsen ved moskeen sier at israelsk politi rykket inn med makt før daggry fredag, samtidig som tusenvis var samlet for bønn i forbindelse med høytiden ramadan.

Israel sier styrkene gikk inn for å fjerne steiner som hadde blitt samlet opp i påvente av vold. Røde Halvmåne opplyser at politiet brukte tåregass og gummikuler, en vakt skal ha blitt skutt i øyet med en gummikule.

Israels utenriksdepartement hevder at flere titalls maskerte menn marsjerte mot området med palestinske flagg og Hamas-flagg mens de samlet opp steiner.

– Politiet ble nødt til å gå inn for å bryte opp mobben og fjerne steinene, for slik å forhindre ytterligere vold, tvitrer departementet.

Hundrevis arrestert

Haaretz skriver at minst 152 palestinere og 3 israelske politifolk ble skadd i det avisen beskriver som den største opptrappingen av konflikten i Jerusalem siden den muslimske fastemåneden ramadan begynte. Politiet sier de har pågrepet flere hundre før de åpnet området igjen for formiddagsbønn på den andre fredagen i ramadan.

Det er ikke kjent om fredagsbønnen kan gjennomføres som vanlig.

Statsminister Naftali Bennet har hasteinnkalt til regjeringsmøte om situasjonen i Jerusalem. Samtidig understreker sikkerhetsminister Omer Bar-Lev at Israel «ikke har noen interesse av å gjøre Tempelhøyden til et episenter for vold som vil skade både muslimer som kommer dit for å be og jøder som ber ved Klagemuren».

Hellig sted

Moskeen ligger på Haram al-Sharif, for jødene kjent som Tempelhøyden, og er islams tredje helligste sted, etter Mekka og Medina.

Høyden ligger i israelskokkuperte Øst-Jerusalem, og er det helligste stedet i jødedommen. Det har brutt ut vold der mellom israelere og palestinere en rekke ganger, men det er sjelden politiet rykker inn i selve al-Aqsa-moskeen.

I fjor var demonstrasjoner og sammenstøt ved moskeen under ramadan bakteppet for den elleve dager lange Gaza-krigen.

Moskeen er islams tredje helligste sted og ligger på Tempelhøyden, det aller helligste stedet innen jødedommen. Området er jevnlig åsted for sammenstøt. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

Tilspisset situasjon

Det har vært svært spent stemning og en rekke angrep og sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker den siste tiden etter flere angrep i Israel der til sammen 14 israelere er drept.

Israel har iverksatt flere militæroperasjoner og gjort pågripelser i det palestinske området. Ifølge en opptelling fra nyhetsbyrået AFP er 21 palestinere drept, medregnet gjerningspersoner som har gått til angrep på israelere.

De israelske sikkerhetsstyrkene kunngjorde torsdag at palestinere på den okkuperte Vestbredden vil ilegges portforbud i forbindelse med den jødiske høytiden pesach fra klokka 16 fredag og fram til søndag, skriver Haaretz.

Palestinerne får delta i fredagsbønnen på Tempelhøyden, men må returnere til Vestbredden før portforbudet trer i kraft, skriver Haaretz.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter