Nyheter

Metodistkirkene i Romania og Bulgaria slutter seg til ny, konservativ metodistgruppe

METODISKIRKER: Rumenske og bulgarske metodistkirker forlater United methodist church (UMC) for å bli en del av nye Global methodist church (GM church).

Det melder metodistkirken i Bulgaria på sine egne nettsider onsdag denne uken. Kirkene vil gå inn i den nyoppstartede Global methodist church (GM church), som offisielt skal lanseres 1. mai 2022. Spørsmålet ble tatt opp på den årlige konferansen for metodistkirkene i Bulgaria og Romania 1. april 2022. Biskop Patrick Streiff mente det ikke var noe juridisk grunnlag for å forlate UMC, men ble talt imot av flere pastorer.

Enstemmig vedtatt

Biskopen forsøkte å stoppe forslaget, og trakk seg til slutt som møteleder. Han mente diskusjonene om uttrekningen ikke kunne fortsette, ettersom møtet ikke lenger var gyldig uten han som leder. Pastor Daniel Topalski foreslo å midlertidig avsette biskopen som møteleder, så møtet kunne fortsette. Dette forslaget gikk gjennom, og Topalski ble selv valgt til å midlertidig lede kirkene gjennom møtet.

Forslaget om å forlate UMC ble deretter diskutert videre, og støttet av pastorer fra både Romania og Bulgaria. Det endte med at delegatene enstemmig besluttet å trekke seg ut av UMC.

Lokale metodistkirker som ønsker å bli i UMC, står fritt til å gjøre det, dersom det annonseres innen et år fra 1. mai 2022. Det samme gjelder pastorene som ønsker å bli værende.

Konservativ utbrytergruppe

GM Church, som kirkene skal bli en del av, har sitt utspring i de amerikanske metodistkirkene i USA. De mer konservative kirkene ønsket å forlate UMC, etter at temaet om likekjønnet vigsel ble diskutert. Vigselsdiskusjonene tydeliggjorde skillene mellom de liberale og konservative grenene av UMC.

– Debatten rundt spørsmål om likekjønnet samliv og hvordan kirken forholder seg til det har vart i en årrekke. Utbrytergruppen ønsker å få fremhevet en konservativ vridning i sin helhet, sa leder av Metodistkirken i Norge Audun Westad til Vårt Land tidligere i år, da det var klart at GM Church skulle lanseres i mai.Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter