Nyheter

Odd Roger Enoksen (Sp) går av som forsvarsminister etter å ha beklaget forhold til ung kvinne

GÅR AV: Odd Roger Enoksen opplyser at han vil gå av som forsvarsminister etter at det ble kjent at han på 2000-tallet hadde et seksuelt forhold til en ung kvinne.

Enoksen opplyser i en epost til NTB at han har gitt statsministeren beskjed om at han vil gå av.

– Jeg vil beklage til de jeg har såret. Jeg har gjort flere dårlige valg og vurderinger, og vil gi en uforbeholden unnskyldning for at mine handlinger har gjort livet vanskeligere for andre, sier Enoksen.

– Jeg har i dag gitt beskjed til min partileder Trygve Slagsvold Vedum, og statsminister Jonas Gahr Støre, at jeg ønsker å fratre som forsvarsminister, sier Enoksen.

Senterparti-politikeren legger til at det har vært en ære å tjene som forsvarsminister for Norge i en krevende tid.

Enoksen sa lørdag til VG han beklager og at han ikke skulle ha hatt forholdet til den unge kvinnen, som først hilste på ham under en sosial sammenkomst i Nord-Norge i 2005, før hun møtte ham på en skoletur til Stortinget. I etterkant av denne turen startet forholdet.

Forsvarsministeren sier imidlertid at en statsråd også har et privatliv og kan ha forhold utenfor ekteskapet. Enoksen er 67 år nå og var 50 år i 2005.

– Det var ikke en situasjon der jeg hadde en maktposisjon overfor henne, sier Enoksen til VG.

Aksept

– Odd Roger Enoksen har i dag informert meg om at han ønsker å trekke seg som forsvarsminister. Det er en avgjørelse jeg har akseptert og mener er riktig, sier Støre.

– Jeg ble gjort kjent med saken som gjør at Enoksen trekker seg, i går kveld. Jeg ønsker ikke å kommentere innholdet, men jeg mener det som framkommer i saken, er av en karakter som ikke er forenlig med den tilliten man er avhengig av som statsråd, noe jeg har formidlet direkte til Enoksen. Derfor er det riktig at han beklager og går av, sier Støre.

Statsministeren opplyser at han i løpet av kort tid vil komme tilbake til hvem som overtar jobben som forsvarsminister.

Vedum sier i likhet med Støre at det som har kommet fram om Enoksen, ikke er forenlig med tilliten man må ha som statsråd.

– Det var en nødvendig og helt riktig vurdering av Enoksen å be om å få gå av som forsvarsminister, sier Vedum.

– Et menneske er mer enn sine enkelthandlinger, men det som er kommet fram, er ikke forenlig med den tilliten som trengs for å kunne fortsette i rollen som statsråd. Mine tanker går til de som har og har hatt det vanskelig som følge av hans handlinger, sier partilederen.

– Uærlig

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener statsrådskandidatene ble gransket grundig, tross nok en avsløring som gjorde at en statsråd måtte gå av.

– Det er en nødvendig avgjørelse etter det som er fremkommet i denne saken. Jeg har gjort det klart overfor Enoksen at det som har kommet fram, ikke er forenlig med det å ha tillit som statsråd, sier Støre på en pressekonferanse lørdag formiddag.

– Må fortelle sannheten

Statsministeren fikk flere spørsmål om hvorvidt granskningen av mulige statsråder i fjor var god nok. Fra før har også Arbeiderpartiets Hadia Tajik måttet gå av som følge av avsløringer i mediene om en pendlerboligsak.

– Det er inngående samtaler med aktuelle statsråder før de blir utnevnt. Det blir stilt spørsmål om forhold som kan påvirke om du er egnet som statsråd. Til bunn for de samtalene må det være en forutsetning at folk forteller sannheten og deler forhold som det er viktig for oss å vite, sier Støre.

Statsministeren gjorde det klart at han mener Enoksen burde ha varslet Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om denne saken. På spørsmål om Enoksen da ikke ville ha fått jobben som forsvarsminister, bekreftet Støre det.

– Ja, jeg mener det, sier Støre.

Støre mener at Enoksen holdt tilbake informasjon. På spørsmål om hvem som har ansvaret for at det ikke ble kjent, sier imidlertid statsministeren at det ansvaret først og fremst ligger hos Enoksen selv.

Vil gå gjennom rutiner

Støre varsler likevel at granskingsprosessen nå må gjennomgås.

– Det grunnleggende ansvaret har personen selv. Vi må gå gjennom de rutinene, men vi stiller grundige spørsmål. Min erfaring er at de spørsmålene som er stilt, er veldig grundige, men vi må gå gjennom de rutinene, sier Støre.

Statsministeren gjentok flere ganger at uansett hvor grundige spørsmålene er, vil man være avhengig av at personen som blir gransket, gir ærlige og utfyllende svar.

– Jeg opplever at spørsmålene vi stiller, er veldig tydelige, men de må bygge på at de som blir spurt, gir utfyllende, oppriktige og ærlige svar. Det har ikke skjedd i denne saken, slår Støre fast.

Statsministeren sier at han så raskt som mulig vil finne en ny forsvarsminister. Det er ikke klart om det blir en settestatsråd først eller ikke.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter