Nyheter

Kritiserer Enoksen: – Den type skjevhet i alder og makt er ikke greit

METOO: Enoksen går av som forsvarsminister etter det ble kjent at han hadde et seksuelt forhold til en 18-åring tidlig på 2000-tallet. Han mener selv at han ikke hadde en maktposisjon over kvinnen.

– Saken taler for seg selv, sier Trygve Svensson i Agenda tankesmie.

Lørdag opplyste Odd Roger Enoksen til NTB at han går av som forsvarsminister. Dette etter en VG-sak om at han i 2005 hadde et forhold til en ung kvinne. Politikeren var da 50 år, mens kvinnen var 18 år. Samme år ble han utnevnt som olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg.

Maktblinde voksne uten selvinnsikt har ingen plass i norsk politikk

—  Une Bastholm, MDG-leder

– For det første vil jeg si at hun er veldig modig som står frem og tør å si ifra, sier Trygve Svensson.

Han mener det var riktig avgjørelse å gå av, og legger til at Enoksen burde informert om forholdet tidligere.

– Dette er noe som burde vært sagt ifra om.

Erkjenner ikke maktmisbruk

I et intervju til VG sier Enoksen følgende:

– Det var ikke en situasjon der jeg hadde en maktposisjon overfor henne.

Svensson er ikke enig i Enoksens uttalelse.

– Hvis du er 50 og har en affære med noen på 18 så er det en skjevhet, og det ser alle. Den type skjevhet i alder og makt er ikke greit.

Enoksen ser ikke ut til å være enig i denne ubalansen.

– Ja, jeg var eldre enn henne. Ja, jeg var stortingsrepresentant først og så statsråd. Men jeg hadde aldri noe maktforhold over henne, som gjorde at hun ikke kunne gått og avsluttet når som helst hvis hun følte det ubehagelig, sier Enoksen til VG.

Leder for Miljøpartiet de Grønne Une Bastholm kritiserer også Enoksen for å ikke ta ansvaret sitt på alvor: «Maktblinde voksne uten selvinnsikt har ingen plass i norsk politikk. Vår jobb er fundert på tillit og ansvar», skriver hun på Twitter.

Også SV-profil Kari Elisabeth Kaski tar til Twitter for å kommentere Enoksens uttalelser: «Jeg har stor respekt for kvinnen som forteller i VG i dag. Metoo-oppgjøret i politikken er enda ikke over. Det viser både det Enoksen har gjort, men også de uforståelig uttalelsene hans i dag», skriver hun.

Svensson håper imidlertid at det i fremtiden vil bli færre av disse sakene. Han tror det har skjedd en samfunnsendring etter Metoo-bevegelsen.

– Mitt håp er at dette er en skjelving fra fortiden. At vi nå får en generasjon med ledere innenfor politikk, næringsliv og samfunnsliv som forstår at skjevhet i makt og alder ikke er holdbart i den typen arbeid.

Det er så ødeleggende for tilliten til politikerne

—  Liv Signe Navarsete, tidligere SP-leder

Ønsker opprydning

Svensson understreker at politikere har et ansvar for å ikke bryte den tilliten befolkningen har til dem.

– Det å være politiker i Norge innebærer å ivareta en tillit fra befolkningen.

Tidligere leder i Senterpartiet Liv Signe Navarsete tar også til orde for dette. Hun mener tilliten til politikerne svekkes hver gang det dukker opp lignende saker, og ønsker en opprydning.

– Jeg mener det må være 100 prosent sikkert at det ikke kan sprekke flere slike saker blant ledende politikere, sier Navarsete til NTB.

– Det er så ødeleggende for tilliten til politikerne.

Navarsete oppfordrer nåværende Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å ta et møte med partisekretær Knut Olsen.

– Jeg tror partilederen bør ta seg en runde med partisekretæren og forsikre seg om at det ikke er andre ting som ligger der, sier Navarsete.

Les mer om mer disse temaene:

Sofie Flydal

Sofie Kristine Flydal

Sofie Kristine Flydal er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter