Nyheter

Guterres: Enkelte regjeringer og selskaper lyver om klimahandling

FNs generalsekretær António Guterres kaller den nye klimarapporten et «skammens dokument» og sier enkelte regjeringer og selskaper lyver om sin innsats.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– Noen regjerings- og næringslivsledere sier én ting, men gjør noe helt annet. Enkelt og greit så lyver de. Og resultatene vil bli katastrofale, sa Guterres i en videomelding som ble lagt ut samtidig som den nye FN-rapporten.

Den handler om hvordan vi skal avverge de verste konsekvensene av global oppvarming. Rapporten advarte om at det ikke blir gjort nok for å redusere CO2-utslippene fra forbrenning av fossilt brensel, noe forskning viser at er en pådriver for den globale oppvarmingen.

– Dette er et skammens dokument, som viser de tomme løftene som sender oss i retning av en verden det ikke går an å leve i, sa Guterres.

Moralsk galskap

Han brukte også videoen til å komme med sin støtte til aktivister som kjemper mot klimaendringene.

– Klimaaktivister opplever å noen ganger bli fremstilt som farlige og radikale. Men de som utgjør den virkelige faren, er landene som øker produksjonen av fossilt brensel. Investering i ny infrastruktur for fossilt brensel er galskap, både moralsk og økonomisk, fortsatte han.

Guterres understrekte at verden må droppe kull, olje og gass og gi alt for å utvikle fornybar energi for å unngå en klimakatastrofe.

Han henvendte seg til verdens befolkning og sa:

– Krev at fornybar energi introduseres nå – og at det skjer fort og i stor skala.

3,2 grader

Rapporten som kom mandag, er den siste av tre større rapporter fra FNs klimapanel, og denne advarer mot at tiden nesten er ute. Dersom politikken for å forhindre klimaendringer ikke forbedres, er verden på vei mot 3,2 graders oppvarming – mye høyere enn 1,5 gradersmålet som er satt i Parisavtalen.

– Land og selskaper med høye klimagassutslipp later ikke bare som om de ikke ser problemet, de heller bensin på bålet, sa Guterres.

– De kveler planeten vår til fordel for egne interesser og historiske investeringer i fossilt brennstoff når billigere, fornybare løsninger gir grønne jobber, energisikkerhet og større stabilitet, slo han fast.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter