Nyheter

Massegraver møtte ukrainske styrker i frigjort by

BUTSJA: I byen Butsja ligger det døde mennesker i gatene, bak en av kirkene en massegrav. Human Rights Watch rapporterer om krigsforbrytelser mot sivile ukrainere. – Russland har mistet sin troverdighet, sier statsviter Janne Haaland Matlary. (Vårt Land advarer mot sterke bilder).

Russiske styrker har den siste tiden trukket seg ut av flere områder rundt Kyiv de siste dagene, og Ukraina har erklært byen Butsja som frigjort. Butjsa ligger bare noen få kilometer fra Kyivs bygrenser, og har vært beleiret.

Ifølge lokale myndigheter skal omtrent 300 mennesker være begravet i byen.

Butjsa er sterkt preget etter omtrent én måned med krigsherjinger. Granateksplosjoner mot bygninger og veier har ført til store ødeleggelser. Gatene er fulle av lik, ifølge ordføreren Anatol Fedoruk. Også NRK har rapportert fra byen søndag.

– Vi har allerede begravet 280 mennesker i massegraver, sier ordfører Anatol Fedoruk til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Fedoruk skal de begravede ha blitt drept av skudd mot bakhodet.

Bilder fra den nylig frigjort byen Butsja, utenfor Kyiv.

– Klart overgrep mot sivile

– Dette er et klart overgrep mot sivile, og derfor regnes det som krigsforbrytelser, sier Janne Haaland Matlary til Vårt Land.

Hun er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Selv om det er forbudt å henrette sivile ifølge Genèvekonvensjonene, mener Matlary at det nærmest vil være en umulig oppgave å identifisere og straffe soldatene som har brutt loven.

– Disse forbrytelsene viser at de russiske soldatene har svært liten opplæring og disiplin om hva som er lovlige mål. Det er heller ikke overraskende at Russland ikke legger vekt på lovgivingen, sier hun.

Hun mener det heller ikke er en overraskelse at Russland driver slik krigføring.

– Russland har mistet sin troverdighet gjennom sin krigføring.

—  Janne Haaland Matlary, statsviter

– Vi ser mye av det samme som skjedde i hovedstaden i Tsjetsjenia på 90-tallet, som vi ser i krigen i Ukraina i dag. Folkeretten var for de russiske soldatene totalt irrelevant i Tsjetsjenia, sier Matlary.

Forskjellen fra det russiske militæret og de vestlige soldatene mener hun er stor.

– Skyter en vestlig soldat et sivilt mål, blir soldaten fremsatt foran en domstol, opplyser hun.

Bilder fra den nylig frigjort byen Butsja, utenfor Kyiv.

Lik ikledd sivile klær

Da ukrainske styrker tok kontroll over byen ble de møtt av store sivile tap. I en enkelt gate i byen Butsja fant de lørdag likene til 20 personer ikledd sivile klær.

Det er ikke kjent hvordan de sivile døde, men det kan tyde på at de har ligget på gaten i flere dager, ifølge NTB.

Ordfører Fedoruk har uttalt at de sivile ofrene både er kvinner og menn, barn og eldre.

– De har minelagt hele territoriet. De minelegger hjem, gruveutstyr, til og med kroppene til de drepte. Det er mange minefeller og mange andre farer der, sa den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj lørdag morgen, ifølge The Guardian.

Etter at ingeniørsoldater har gitt godkjenning til å fjerne likene, vil det skje. Ordfører Fedoruk antar det vil ta tre til fire dager.

Bilder fra den nylig frigjort byen Butsja, utenfor Kyiv.

Massegrav funnet

Bak en kirke i sentrum av byen nordvest for Kyiv ble det funnet en massegrav bestående av 57 lik. Det forteller en tjenestemann, ifølge NTB.

– Her, i denne lange graven, er 57 mennesker begravet, sier Serhij Kaplytsjnij, som er en av lederne for redningstjenesten i Butsja, og som organiserer oppgravingen.

Ifølge AFP-reportere på stedet var noen av de døde ikledd sivile klær, og andre pakket inn i svarte likposer.

Russland hevder at bildene fra massegravene i Butsja er arrangert av ukrainske myndigheter, og derfor ikke ekte, ifølge NTB. NRKs journalist Morten Jentoft var selv til stede i byen søndag, og bekrefter funnene.

Statsviter Matlary mener det fremover vil bli enda vanskeligere å forhandle med Russland etter at de benekter for det hun kaller «basale fakta».

– Russland har mistet sin troverdighet gjennom sin krigføring, mener hun.

Bilder fra den nylig frigjort byen Butsja, utenfor Kyiv.

Anklager Russland for krigsforbrytelser

Human Rights Watch (HRW) mener russiske styrker har begått krigsforbrytelser mot sivile i Ukraina. De peker på voldtekter og vilkårlige henrettelser.

– De tilfellene vi dokumenterer, utgjør ubeskrivelig, bevisst grusomhet og vold mot sivile ukrainere, sier Hugh Williamson til HRW, som leder HRWs virksomhet i Europa og Sentral-Asia.

HRW har intervjuet ti ofre, øyenvitner og innbyggere i områder som er okkupert av russiske styrker.

Menneskerettighetsorganisasjonen har blant annet snakket med en kvinne som sammen med familien søkte dekning på en skole. Hun har fortalt at hun er blitt voldtatt gjentatte ganger av en russisk soldat.

I tillegg er det blitt dokumentert hvordan russiske styrker skjøt en 14 år gammel gutt, og en kvinne, etter at de kastet en røykgranat ned i en kjeller hvor de oppholdt seg. Gutten døde umiddelbart, og kvinnen døde to dager senere, ifølge vitner HRW har snakket med.

Bilder fra den nylig frigjort byen Butsja, utenfor Kyiv.

Dette er bare noen eksempler HRW har dokumentert.

Williamson sier til HRW at Russland har plikt til å etterforske forbrytelser begått av landets soldater.

– Offiserer må forstå at de ved å lukke øynene for drap og voldtekt begått av soldater under deres kommando, selv blir personlig ansvarlige for krigsforbrytelser, sier Williamson.

Les mer om mer disse temaene:

Julie Horpestad

Julie Horpestad

Julie Horpestad er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter