Religion

Lokal kirke bryter med «Hillsong-familien» og ber om ekstern granskning

HILLSONG: Pastoren i Hillsong Phoenix sier han hadde Brian Houston som «helt». Nå trekker kirken seg fra Hillsong-nettverket, og ber om granskning av det globale styret i megakirken.

Pastor Terry Crist skriver på Twitter at Hillsong Phoenix trekker seg fra Hillsongs globale familie.

– Det var et vanskelig og hjerteskjærende øyeblikk og mange bearbeider nå smerten, skriver han.

Samtidig ber han om en granskning av Hillsongs globale styre. Christian Post skriver at Crist har vært i konflikt med styret gjentatte ganger de siste årene. Han er kritisk til organisasjonskulturen, og en av grunnene til at han bryter, er manglende ansvar og åpenhet. Senest forrige uke havnet han i en «fastlåst situasjon» på grunn av et styringsspørsmål, ifølge avisa.

De siterer Phoenix-pastorens tale til forsamlingen sist søndag. Der adresserte han blant annet styrets oppførsel etter at det november 2020 stormet rundt Hillsong New York. Crist uttrykket misnøye over styrets manglende evne til å opptre transparente.

– Da informasjon fra rapporten begynte å lekke, og det globale styret bestemte seg for å øke den økonomiske kontrollen i kirkene, ble hovedpastorer plutselig bedt om å signere konfidensialitetsavtaler og konkurranseklausuler. Noen av oss kunne ikke gjøre det med god samvittighet, siterer avisa.

Fallen helt

Terry Crist er, sammen med sin kone Judith, hovedpastor i Hillsong Phoenix. Da menigheten ble del av «Hillsong-familien» i 2016, var det en del av avtalen at paret kunne revurdere deres forhold til Hillsong sentralt dersom Brian Houston ikke lenger ledet kirkesamfunnet.

Da Crist talte til kirken i helgen, skal han ha sagt at «den siste uka har vært en av de vanskeligste i mitt liv». Crist sa også at han hadde sett på grunnlegger Brian Houston som en helt. Dette ble først omtalt i Dagen.

Nylig kunngjorde det globale styret at megakirke-grunnleggeren har oppført seg upassende og brutt de etiske retningslinjene flere ganger. Sist uke sa han opp sin stilling.

---

Dette er saken

  • Det har over lengre tid, på grunn av ulike saker, stormet rundt Hillsong-kirkens grunnlegger Brian Houston.
  • I januar trådte Houston til side som global hovedpastor i påvente av en rettssak hvor han er anklaget for å ha skjult sin (avdøde) fars overgrep. Allerede i august trakk han seg fra vervet i Hillsongs styre.
  • Fredag 18. mars kom nyheten om Houston har brutt kirkens etiske retningslinjer. Ved to tilfeller har pastoren opptrådt upassende overfor kvinner, bekrefter styret, som har etterforsket tilfellene over en periode på ti år.
  • Det siste tilfellet skal angivelig ha skjedd i 2019, da Houston var under påvirkning av sovetabletter, som han var avhengig av – i miks med alkohol. Ifølge styret skal Houston skal ha tatt seg inn på hotellrommet til en kvinne og «tilbrakte tid med kvinnen som bodde der».
  • Onsdag 23. mars ble det kjent at Houston hadde levert sin oppsigelse.

---

– Ingen overraskelse

Også hovedpastoren i Hillsong Atlanta, Sam Collier, informerte i forrige uke om at han trekker seg. Han skal i stedet starte ny kirke.

– Den største grunnen til at jeg nå trekker meg som pastor i Hillsong Atlanta er nok ingen overraskelse for noen av dere. Med alle dokumentarene, skandalene, artiklene, anklagene og kirkas påfølgende håndtering av disse angrepene, har det blitt for vanskelig å lede ei ung kirke i dette miljøet, skrev Collier på Instagram.

En ny dokumentarserie om Hillsong skal snart sendes på Discovery Plus i USA. Det er ikke kjent når serien kommer til Norge.


Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion