Nyheter

Flere organisasjoner ber regjeringen holde krisepakken for Ukraina utenfor bistandsbudsjettet

Over 40 organisasjoner ber om at regjeringen ikke bruker av bistandsbudsjettet når det skal lages en krisepakke for Ukraina.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa før helgen at regjeringen kan komme til å ta penger fra bistandsbudsjettet til å hjelpe ukrainske flyktninger.

Det er ikke måten å gjøre det på, mener over 42 norske utviklings- og humanitære organisasjoner.

De mener en stor omdisponering av bistandsmidler vil ha svært negative konsekvenser for verdens fattigste og den økende ulikheten i verden.

Rammer verdens fattigste

I et brev til regjeringen skriver de blant annet at pandemien har ført til mer fattigdom, og at prisøkningene på mat og drivstoff i kjølvannet av krigen i Ukraina vil forsterke forskjellene ytterligere.

– Et kutt i bistandsbudsjettet vil kunne svekke kampen mot sult, ulikhet og klimaendringer globalt. Det vil ramme verdens fattigste hardest, og dette er ikke tiden for å vende dem ryggen, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Står i fare for å sulte

Daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, sier utfordringene bistandsbudsjettet skal bidra til å løse, ikke har blitt mindre i møte med pandemien, krigen, klimakrisen og naturkrisen.

– I en situasjon der de aller mest sårbare blir enda mer utsatt, er det feil å sende regningen fra Ukraina-krisen til millioner av mennesker som står i fare for å sulte, sier Sund-Henriksen.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter