Nyheter

Stoltenberg fortsetter som Nato-generalsekretær – blir ikke sentralbanksjef

NATO: Jens Stoltenbergs periode som generalsekretær i Nato forlenges med ett år. Samtidig frasier han seg stillingen som sentralbanksjef og Ida Wolden Bache får jobben på heltid.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg holdt onsdag en pressekonferanse foran alliansens ekstraordinære toppmøte torsdag morgen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Beslutningen om å forlenge Stoltenbergs periode ble tatt på et hastetoppmøte i Nato torsdag.

– Jeg har i dag takket ja til å fortsette som generalsekretær i Nato. Vi står overfor en skjebnetid for europeisk sikkerhet. Jeg er takknemlig for tilliten som Natos stats- og regjeringssjefer har vist meg, og vil vie all min oppmerksomhet til å lede alliansen gjennom denne krevende tiden, sier Stoltenberg i en kommentar til NTB.

– Samtidig har jeg informert Finansdepartementet om at jeg frasier meg stillingen som sentralbanksjef. Nato trenger en generalsekretær som ikke over lengre tid er på vei et annet sted, spesielt nå, fortsetter han.

Får jobben på heltid

Planen har fram til nå vært at Stoltenberg skal gi seg som Nato-sjef 30. september og tiltre som sentralbanksjef i Norge senere på året. Men krigen i Ukraina har endret bildet.

Når Stoltenberg nå sier fra seg stillingen som sentralbanksjef, vil Ida Wolden Bache gå inn som sentralbanksjef på heltid, opplyser Finansdepartementet. Hun får jobben for en åremålsperiode på seks år.

Wolden Bache var visesentralbanksjef under Øystein Olsen, og var lenge favoritt til å få jobben som sentralbanksjef. Da Stoltenbergs kandidatur ble aktuelt, ble det en stor debatt om hvem som skulle få jobben.

Stoltenberg fikk jobben, mens Wolden Bache skulle fortsette som visesentralbanksjef, men fungere som sentralbanksjef frem til Stoltenberg var ferdig Nato.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache under pressekonferansen med rentebeslutning og presentasjon av Pengepolitisk rapport fra Norges Bank i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

---

Fakta om Ida Wolden Bache

  • Overtok 1. mars som midlertidig sentralbanksjef fra Øystein Olsen gikk av til Jens Stoltenberg skulle tiltre. 24. mars ble det kjent at hun overtar stillingen da Stoltenberg trakk seg.
  • Visesentralbanksjef i Norges Bank siden 2020 med særskilt ansvar for fagsaker innenfor sentralbankvirksomheten, herunder finansiell stabilitet og betalingssystemer.
  • Første nestleder for komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet og andre nestleder for Norges Banks hovedstyre.
  • Søkte på stillingen som ny sentralbanksjef etter Øystein Olsen.
  • Født i 1973.
  • Doktorgrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo og mastergrad i økonomi fra London School of Economics.
  • Har med tre års avbrudd vært tilknyttet Norges Bank siden 1998 i ulike roller, blant annet som direktør i avdeling for pengepolitikk.
  • Seniorøkonom ved Handelsbanken Capital Markets 2010–2013.

Kilde: NTB

---

Vedum: – Svært kompetent

Nå er det klart at hun får jobben på heltid. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil så snart som mulig legge fram en innstilling for Kongen i statsråd om utnevnelsen, opplyser Finansdepartementet.

– Det er kort tid siden vi fullførte en grundig ansettelsesprosess hvor Ida Wolden Bache ble vurdert som svært kompetent for stillingen. Hun har allerede fungert som sentralbanksjef i noen uker, og fyller rollen på en god måte. Norge har en utmerket sentralbanksjef i henne, sier Vedum.

Finansministeren sier samtidig at han gjerne skulle sett at Stoltenberg ble Norges neste sentralbanksjef.

– Men vi står midt i en dramatisk situasjon i Europa og jeg har stor forståelse for at han prioriterer å fortsette i den viktige rollen han har i Nato, sier Vedum.

Opp til 30 medlemsland

Torsdag morgen sa Stoltenberg at det var opp til lederne i Natos 30 medlemsland å ta beslutningen om han skulle fortsette.

– Jeg overlater den avgjørelsen til de 30 lederne. Jeg har ikke ytterligere å tilføye, sa Stoltenberg da han ankom et hastetoppmøte i Nato i Brussel. Der skulle han møte stats- og regjeringssjefer fra Natos 30 medlemsland.

Ifølge Dagens Næringsliv var det full enighet i Nato om at Stoltenberg fortsetter i ett år til. Også TV 2 erfarte at hans periode som Nato-sjef skulle forlenges med ett år.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa torsdag morgen at han støttet en forlengelse om de Nato-allierte ønsker det.

En sentralt plassert kilde i Nato sa til NTB at det har vært et jevnt press på at Stoltenberg fortsetter som generalsekretær hele tiden, også etter at han fikk jobben som sentralbanksjef i Norge – og særlig etter at Russland invaderte Ukraina.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter