Nyheter

Vedum til bunns, mens Solberg får knall-tall i krisetiden

NY GALLUP: I en tid med krig og kriser får Senterpartiet strykkarakter, mens Høyre skyter i været. Et Ap med regjeringsmakt stamper, og nei til Nato-partier går på smell.

På Norstats mars-gallup for Vårt Land er Høyre den klare vinneren med en fremgang på 3,2 prosentpoeng. Høyre er nå større enn da velgerne ga Erna Solbergs parti «trygghetstillegg» i pandemitiden i 2020.

– I en krisetid kunne man ha ventet at regjeringspartiene ville blitt styrket. I stedet får Høyre fremgangen. Det er «en bedrift» av de sjeldne, sier valgforsker Bernt Aardal.

Arbeiderpartiet rikker seg knapt på målingen: 22,6 prosent er svakt ned fra februar. Nei til Nato-partiene Rødt og SV faller markant. Regjeringen og venstreside-partiene mister flertallet. Miljøpartiet De Grønne er på vippen.

Sp har tapt nær tre firedeler av oppslutningen på ett år

For Senterpartiet er marsmålingen et nytt lavmål:

  • I mars i fjor jublet Sp for råsterke 20,5 prosent. Nå har partiet dumpet til en oppslutning på 6,6.
  • Det er svakeste notering siden desember 2016. Sp taper nå velgere til alle partier – minus Venstre og MDG. Rundt 100.000 sitter på gjerdet.
  • Partiet ligger på bunnplass i lojale velgere: Bare 37 prosent av dem som stemte Sp i fjor, ville gjort det nå.

– Sps valgresultat står seg i fire år. Det gir ressurser til å bygge seg opp igjen. Men når basisen for valgresultatet smuldrer så mye opp, har partiet et kjempeproblem, påpeker Aardal ved Institutt for samfunnsforskning.

Hva skjer med Sp? Parlamentarisk nestleder Geir Pollestad skriver at hovedjobben er «å styre landet gjennom krevende tider» med krig, flyktning- og energikrise:

– Vi har 28 representanter som jobber for å gjennomføre politikken vår. Regnskapet med målinger får vi gjøre opp senere.

Høyre soleklart størst: Har 30-tallet i sikte

For Høyre går det så det suser. Partiet er soleklart størst, med seks prosentpoeng ned til rivalen Ap og bare 1,4 opp til 30-tallet.

Også i januar, da «omikron-bølgen» og strømkrise dominerte nyhetsbildet, ble Høyre målt til høye 27 prosent. Men nå viser gallupmaterialet et enda sterkere Høyre.

Solbergs parti vinner i sum 94.000 velgere fra de tre tidligere partnerne Frp, Venstre og KrF. Partiet henter nær 50.000 fra Ap og SV. Selv fra SV lekker det velgere til Solbergs leir.

Aardal: – Lite mareritt for regjeringspartiene

Med en krigssituasjon i Europa er det altså Høyre, og ikke Ap, som hanker inn et «trygghetstillegg», konstaterer Bernt Aardal.

– Det er et lite mareritt for regjeringspartiene at nedgangen samlet fortsetter og nesten oppsiktsvekkende at det er så vanskelig å komme på offensiven, sier valgforskeren.

I pandemi-håndteringen lå mer ansvar og initiativ hos «spesialistene» i fagmyndighetene, bemerker Aardal:

– Men med krigen i Ukraina er det nettopp på politisk hold en regjering sitter med initiativene.

Høyre jubler over jevnere «race» – MDG på vippen

Sammen ville Ap/Sp-regjeringen bare mønstret 58 stortingsmandater. Støre hadde trengt flere enn SV og Rødt for flertall i Stortinget. MDG er nå på vippen og over sperregrensen med 4,2 prosent.

Den gamle Solberg-kvartetten ville fått 78 mandater. Høyres nestleder på Stortinget, Henrik Asheim, svært glad for at det er jevnere mellom blokkene i norsk politikk. Partiets egne tall kaller han «veldig motiverende».

– Det viktigste for Høyre nå er å skape trygghet for folk i en usikker tid og å stille opp for Ukraina, sier Asheim.

Nå har Norge et ansvar for å yte humanitær hjelp og for å ta imot flyktninger som trenger beskyttelse, mener han:

– Da må vi bruke alle gode krefter i det offentlige, frivilligheten og de private aktørene, sier Asheim.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum la fram Hurdalsplattforma på Hurdal.

Snorre Valen mener Høyre har funnet en X-faktor

Redaktør i Trønderdebatt, tidligere SV-topp Snorre Valen, er overrasket over at velgerne ikke også flokker seg om statsministerens parti nå.

– Ap bygger jo så mye identitet og historie rundt å være tydelige i sikkerhetspolitikk. Sammen med Høyre er de selve forsvarspartiet, sier Valen.

Å forklare hvorfor Høyre og ikke Ap går kraftig fram nå, synes er vanskelig knappe tre uker ut i en radikalt ny tid for Europa, mener redaktøren. Forsvarspolitikk og tillit etter åtte år ved roret, holder ikke som forklaring på Høyres vekst, synes Valen.

– Er det en X-faktor ved Høyres fremgang nå, som vi ikke ser?

– Høyre gjorde et ålreit valg i fjor etter åtte år i regjering. De stilte sterkt i opposisjon fra start av. Høyre begynte sin lange opptur i 2009. Den kom ikke fordi de gjorde så mye ut av seg. Så det virker som at Høyre over tid har funnet en måte å kommunisere og gjøre ting på, som slår an hos flere velgere enn de klarte i tidligere tider, sier Valen.

Skyggesiden: Solberg tapper gamle partnere

Men selv om Høyre styrker seg, står det svakere til med gamle regjeringsmakkere. Fremskrittspartiet står fortsatt stille på 11-tallet i oppslutning.

Venstre synker til 3,9 prosent og faller igjen under sperregrensen. Der er KrF med 3,3 prosent, opp fra totallet i forrige måling. Men Høyres vekst bidrar til å tappe dem.

SV-leder Audun Lysbakken er klar for å ta debatten om Nato i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB.

SV er månedens taper: – Denne målingen er ikke god

Månedens galluptaper er SV, som svekker seg med 2,4 prosentpoeng. Endringen er den eneste som ikke er innenfor feilmarginen på denne målingen. Med 5,9 prosent er SV for første gang etter valget under sekstallet.

– Denne målingen er ikke god, men det er snittet av målingene som gir et riktig bilde og der ligger SV over valgresultatet på 7,6 prosent. Akkurat nå er det stor enighet i norsk politikk, og solidaritet med Ukraina er det viktigste for oss alle. I sånne perioder har flere velgere en tendens til å samles om de største partiene, skriver partileder Audun Lysbakken.

SV mister styrke på begge kanter: Lekkasjene til Rødt har økt – og for første gang på lang tid henter SV knapt velgere fra Ap.

Også Rødt rykker to prosentpoeng nedover etter rekordhøye 10,5 prosent forrige måned. Men partiet holder godt på velgere som er rappet fra Ap, Frp, Sp og SV.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter