Nyheter

Krigen tømmer matfatene

KRIG I UKRAINA: Landene i Øst-Afrika importerer nesten 90 prosent av hveten fra Ukraina og Russland. Nå skaper krigen matvarekrise.

28 millioner mennesker er faresonen for å måtte stå opp til tomme matfat. Hjelpeorganisasjonen Oxfam advarer om en nær forestående matvarekrise i Øst-Afrika.

Landene Etiopia, Kenya, Somalia og Sør-Sudan er spesielt utsatt, sier hjelpeorganisasjonens direktør Gabriela Bucher.

Russlands invasjon av Ukraina er en av hovedårsakene til den potensielle sultkatastrofen.

Storimportører av hvete

Ukraina-krigens påvirkning er todelt, ifølge Oxfam. For det første er det internasjonale samfunnets oppmerksomhet rettet mot Ukraina, noe som fører til mindre handling øst i Afrika.

For det andre importerer landene i Øst-Afrika opp mot 90 prosent av hveten fra Ukraina og Russland, og krigen påvirker kornimporten kraftig.

Fra før er 21 millioner mennesker rammet av sult, opplyser Oxfam.

FN anslår at over éin million afghanske barn trenger behandling for underernæring, men for mange lar hjelpa vente på seg. Foto: AP / NTB

Går sultne til sengs

Litt lenger nordøst i verden, i Afghanistan, går 95 prosent av innbyggere nå sultne til sengs, melder FN.

Akkurat som i Øst-Afrika frykter hjelperne at afghanernes skjebne blir glemt som følge av krigen i Ukraina.

Verden vendte i stor grad ryggen til Afghanistan etter at Taliban kom til makten i august, og det har fått dramatiske følger for landets økonomi og de 38 millioner innbyggerne.

Giverland bidro før maktovertakelsen med over 80 prosent av det afghanske statsbudsjettet, men vil ikke ha noe med Taliban å gjøre.

Dyrere mat og drivstoff

De siste åtte månedene har matprisene i Afghanistan steget med nærmere 40 prosent, og 95 prosent av Afghanistans befolkning har nå for lite mat, konstaterer FN.

– Det som bekymrer, og dette gjelder både Afghanistan og alle andre steder i verden der folk sulter, er den stadig høyere prisen på mat og drivstoff, sier en talskvinne for Verdens matvareprogram (WFP), Shelley Thakral.

Det er særlig krigen i Ukraina som driver opp prisene på både mat og drivstoff.

FN mangler nødhjelpsmilliarder

WFP har hittil i år distribuert mat for nærmere ni milliarder kroner i Afghanistan, men trenger ytterligere 14 milliarder kroner for å kunne dekke behovet.

Thakral håper giverland innser alvoret i situasjonen, til tross for at Russlands invasjon av Ukraina og flyktningstrømmen derfra nå tar det meste av Europas oppmerksomhet.

Russland og Ukraina står for rundt 30 prosent av verdens hveteproduksjon, og krigen har derfor ført til prishopp på en rekke matvarer. Russlands rolle som stor eksportør av olje og gass, har samtidig ført til rekordhøye priser på dette.

Selv om det meste av hveten som distribueres i Afghanistan kommer fra Kasakhstan og Usbekistan, anslår FN at det vil koste minst 20 prosent mer enn opprinnelig budsjettert å forsyne landet med mat i år. Dette er penger FN per i dag ikke har.

---

Mat

  • Russland og Ukraina står for rundt 30 prosent av verdens hveteproduksjon.
  • Mye av denne hveten blir årlig solgt til afrikanske land.

---

13.000 barn har dødd

Human Rights Watch la tidligere i måneden fram en rapport som viser at rundt 13.000 nyfødte barn har mistet livet siden januar som følge av sult og sultrelaterte sykdommer i Afghanistan, mens 3,5 millioner småbarn har akutt behov for matvarehjelp.

FN er ikke bare bekymret over alle som sulter i Afghanistan, men frykter også at millioner av flyktninger fra det krigsherjede og utarmede landet vil måtte lide som følge av at verdens oppmerksomhet nå rettes mot Ukraina.

Alle ser mot Ukraina

Verdens oppmerksomhet er for øyeblikket helt og fullt rettet mot Ukraina, konstaterte FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, under et besøk i Afghanistan i forrige uke.

– Mitt budskap er at verden ikke må glemme andre områder som krever ressurser, og Afghanistan er ett av dem, sa han.

– Faren for distraksjon er svært, svært høy. Men det trengs humanitær hjelp her, uansett hvor mange andre kriser i verden som måtte konkurrere med Afghanistan, sa Grandi.

Krigen i Afghanistan har drevet over 9 millioner afghanere på flukt fra sine hjem, og UNHCR har i år bedt giverland om 3 milliarder kroner for å bistå dem. Hittil har FN-organisasjonen mottatt under en tredel av dette.

Mitt budskap er at verden ikke må glemme andre områder som krever ressurser

—  Filippo Grandi, FNs høykommissær for flyktninger

Lever på hjelpesendinger

Jemen er et annet konfliktområde som er rammet av sult. 13 millioner jemenitter står i fare for å sulte på grunn av manglende matforsyninger og humanitær hjelp, advarte sjefen for FNs matvareprogram (WFP) i februar.

Mer enn 40 prosent av befolkningen i Jemen er avhengig av matforsyninger fra FNs matvareprogram, opplyser WFP-sjef David Beasley.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter