Religion

Frelsesarmeen gjør historisk unntak – henter fram julegryta for å hjelpe Ukraina

NØDHJELP: Snart kan du komme til å se Frelsesarmeen samle penger i «Ukraina-gryter»: – Det er første gang i manns mine at man gjør et slikt unntak, sier kommunikasjonssjef.

– Frelsesarmeens lederråd har åpnet for at man i denne helt spesielle situasjonen setter ut grytene våre utenom julesesongen.

Det bekrefter Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, overfor Vårt Land. Han kaller beslutningen «veldig uvanlig».

– Det er første gang i manns minne at man gjør det, sier han.

Hver jul setter julegryte-aksjonen sitt preg på adventstiden og julegatene her til lands. Helt siden 1901 har pengene som samles inn i grytene gått til Frelsesarmeens lokale, sosiale arbeid, forteller Smith-Solevåg.

– Det kommer den til å fortsette å gjøre, forsikrer han.

– Men vi har gjort et unntak i denne situasjonen på bakgrunn av et initiativ fra grasrota, fortsetter kommunikasjonssjefen.

Egne Ukraina-gryter sendes ut

Ideen skal ha kommet fra Frelsesarmeen i Sandefjord, ifølge Smith-Solevåg. Allerede melder lokalaviser som Totens Blad og Glomdalen om at Frelsesarmeen i deres trakter søker folk som kan hjelpe til med å stå grytevakt.

Nå er Frelsesarmeen sentralt også i ferd med å sende ut felles profilering til Ukraina-gryter til ulike deler av landet.

– Blir det en landsdekkende gryteaaksjon nå?

– Jeg kan ikke love det. De vil ikke være ute så mange steder som de pleier å være i julen. Jeg vet om en syv til ti steder, så får vi se hvordan det utvikler seg, sier Smith Solevåg,

Men enten det er julegryter, eller Ukraina-gryter, gir folk mest penger gjennom Vipps, påpeker han:

– Den nærmeste julegryta er mobilen i lommen din.

Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen. Julegryte

– Vi er i Kyiv, Lviv, Kharkiv...

– Hvor går pengene dere samler inn nå?

– Til «international emergency services», som er Frelsesarmeens koordinderende instans for nødhjelpsarbeid i kriser. Frelsesarmeen arbeider i 132 land og har lang tradisjon for å være involvert i nødhjelp ved katastrofe eller krig. Selv om det kanskje ikke er så kjent i Norge.

Internasjonalt har Frelsearmeen blikket rettet mot nød og humanitære behov uansett hvilken side av grensen de oppstår på. Det betyr at Frelsesarmeen ikke bare hjelper flyktninger i Polen, Romania, Moldova og Slovakia nå. De hjelper mennesker som fordrevne i Russland som følge av krigen, og befolkningen i Ukrainske byer som nå er under angrep av Russland, forteller Smith Solevåg.

– Vi er i Kyiv, Lviv, Kharkiv ... Vi kan høre i nyhetene at en by er under angrep. Litt senere er Frelsesarmeen på plass igjen ute på gater og torg med mat og humanitær hjelp til folk. Det har vært gripende å se, sier han.

Gryte eller ei – totalt har Frelsesarmeen samlet inn 5,5 milioner kroner til å hjelpe mennesker som er i nødt på grunn av krigen i Ukraina, opplyser kommunikasjonssjefen:

– Givergleden er stor her hjemme.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion