Nyheter

Myndighetene ber Oslo-skoler sjekke jod-lagrene sine på grunn av krigen i Ukraina

KRIGEN I UKRAINA: Den pågående krigen i Ukraina gjør at utdanningsetaten i Oslo kommune nå ber Oslo-skoler om å sjekke jodtablett-beholdningene sine.

Tidligere i dag meldte TV2 at Oslo-skoler har sendt ut et samtykkeskjema til foreldre, som ber dem samtykke til at barna kan få jod-tabletter. I saken kunne ikke byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune si om tidspunktet for utsendelsen var grunnet den pågående krigen i Ukraina.

Nå bekrefter utdanningsetaten i Oslo kommune ovenfor Vårt Land at tidspunktet skjer på grunn av krigen.

– For to år siden fikk alle skoler i Oslo utdelt jod-tabletter, som ledd i atomberedskap i Oslo kommune. I forbindelse med situasjonen i Ukraina oppfordrer vi skolene på vårt intranett til å sjekke lagrene og samtykke fra foresatte, sier Marte Gerhardsen, direktør i Osloskolen.

Hun legger imidlertid til at selve beredskapen ikke er noe nytt.

– Dette er en beredskap vi har hatt siden januar 2020, og er ikke utløst av situasjonen vi nå står i.

Viktigheten av jod-tabletter

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler alle nordmenn å oppbevare jod-tabletter til bruk ved krisesituasjoner. Anbefalingen om at det kan bli aktuelt å dele ut tablettene til elever ved en atomhendelse, kommer fra Kriseutvalget for atomberedskap.

Jodtablettene beskytter mot kreft i skjoldbruskkjertelen ved at tablettene kan blokkere opptaket av radioaktivt jod.

Tidligere har E24 skrevet om at flere apoteker er utsolgt for tablettene og at mange nordmenn har satt seg på venteliste.

Til lærerne: – Snakk med elevene

Utdanningsetaten mener det viktigste skolene gjør nå i lys av hva som skjer i Ukraina, er å snakke med elevene.

– Mange barn og unge opplever det som skjer som skremmende. De får med seg nyhetssendinger og små videosnutter hvor de blir vitne til mennesker i en fortvilet og uoversiktlig situasjon. Da er det viktig at vi trygger dem med å snakke om det som skjer, sier Gerhardsen til Vårt Land.

Gerhardsen påpeker at det går elever fra hele verden i Osloskolen, også barn og unge med russisk og ukrainsk bakgrunn.

– Skolene har god oversikt over elevene på sin skole, og vet hvilke utfordringer som kan oppstå. I denne situasjonen er de ekstra oppmerksomme på barn og unge har opplevd krig og flukt, og som er sårbare som følge av andre belastende hendelser, sier Gerhardsen.

Osloskolen forbereder også mottak av elever som kommer som flyktninger fra Ukraina. Det er ikke klart hvor mange eller hvem som eventuelt kommer til Oslo, opplyser Osloskolen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter